På udkig efter hegn til haven? Dét skal du være opmærksom på
Der kan være flere grunde til at anskaffe sig et hegn. Nogle vil gerne skærme haven af for vind, mens andre gerne vil have et privatliv, så naboer og forbipasserende ikke kan kigge ind i haven, og nogle vil gerne dele haven ind i hyggelige rum og små oaser.
Mulighederne er altså mange, men mange ved ikke, hvilket hegn der opfylder hvilke behov. Visse hegn til haven kræver eksempelvis meget vedligeholdelse, mens andre ikke gør, og ligeledes er nogle hegn kraftigere og ikke til at se igennem, mens andre er. Derudover bør du også overveje, om hegnets design og udtryk passer til huset og haven?
Vores guide gennemgår de forskellige typer hegn og materialer, der findes, og uddyber, hvor meget eller lidt vedligehold der er forbundet med dem. Derefter vil vi komme ind på montering af hegn, samt hvordan du selv bygger et hegn, og til slut vil vi give dig et kort overblik over love og regler i forbindelse med hegn til have.
Hvilke typer hegn findes der på markedet?
Der findes forskellige typer hegn på markedet, og det kan indimellem være svært at vide, hvad man skal vælge – og hvorfor. Vi vil begynde med at gennemgå de forskellige typer hegn for i næste afsnit at komme ind på materialer og vedligeholdelse af forskellige hegn.
Faste hegn, plankeværker og stakitter
Hvis du gerne vil undgå nysgerrige blikke fra naboer eller forbipasserende, er faste hegn og plankeværker en god løsning. Derudover er de dog også gode til at skabe læ eller for den sags skyld indramme haven. Du skal dog være opmærksom på, at afskærmning med faste hegn og plankeværker gælder begge veje. Det betyder, at du naturligvis heller ikke har udsigt, når du sætter hegnet op. Hvis du har en større have, kan faste hegn og plankeværker være en god løsning til at skabe kroge og små rum, så haven bliver mere opdelt.
Stakitter leder ofte tankerne hen på forhaver, hvor flere benytter dem som en indramning af grunden og haven. Hvis du ønsker afskærmning og privatliv, bør du altså ikke gå efter stakitter, da der er luft mellem brædderne. Udover at fungere som et flot hegn med et let udtryk er stakitter med til at sørge for, der kommer mindre vind i haven grundet mellemrummet mellem brædderne. Stakitter findes i mange forskellige design og i både malet og råt træ, hvilket giver dig mulighed for at sætte dit helt eget præg på haven. Du finder stakitter i traditionelle og moderne design, og det er altså en alsidig løsning, som du selv kan præge.
Espalier og trådhegn
Hvis du ikke er interesseret i et hegn, der hverken skal afskærme eller minimere vind, er espalier og trådhegn gode løsninger. Trådhegn benyttes jævnligt af personer med hunde, eftersom det kan ramme grunden ind, så hundene ikke løber væk. Det er faktisk de færreste, der benytter trådhegn til andre formål. Er du til gengæld fan af det lette og luftige udtryk, anbefaler vi, at du køber et espalier. Det er et ståltrådshegn, der holdes sammen af stolper, men det smarte ved et espalier er, at du kan sætte slyngplanter og klatreplanter og lade dem sno sig op af dit espalier. En sådan plantevæg kan skabe en hyggelig oase i haven.
Glashegn
Glashegn er blevet utroligt populært de sidste år – og især i forbindelse med nybyggeri. Det skyldes, at der er tale om en stilren og moderne løsning, som er særdeles holdbar. Hegnet består i al sin enkelthed af glas, som er rammet ind af en stålramme. Det er en god løsning til dig, der gerne vil skærme af for vind og vejr uden at blokere udsynet til resten af haven.
Sejl
Et udtrækssejl er et funktionelt hegn til dig, der gerne vil kunne benytte dig af afskærmning indimellem. Med et udtrækshegn får du en smart løsning, hvor du kan trække sejlet ud og folde det sammen, som det passer dig. Det er en god løsning, hvis du søger et hegn, som kan skærme af for nysgerrige blikke og vind. Hvis du kun ønsker at holde vinden væk, kan du anskaffe sejlet i et gennemsigtigt materiale, så du stadig har udsigt.
Materialer og vedligeholdelse af forskellige havehegn
Nu hvor du forhåbentligt er blevet klogere på de forskellige typer hegn, vil vi gennemgå materialer og vedligeholdelse. Der findes nemlig mange forskellige hegn i forskellige materialer, og de kræver alle forskellig behandling.
Til tider kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad de forskellige materialer kan, og hvordan de skal vedligeholdes. Af den grund gennemgår vi både materialerne og vedligeholdelse af dem, så du får et overblik over, hvilken type hegn der passer til dine behov og krav. Nogle kræver end ikke vedligeholdelse og er dermed det, man kan for vedligeholdelsesfrie hegn.
Vedligeholdelsesfrit hegn i fungicidbehandlet træ
Hvis du er på udkig efter et hegn, der ikke kræver særligt meget vedligeholdelse, bør du kigge efter træhegn, som er fungicidbehandlet. Det betyder nemlig, at det har fået en behandling, der skåner det mod angreb fra forskellige typer svamp. Det sikrer, at dit træhegn kan holde i meget lang tid, eftersom det slår svampen ihjel. Får du ovenikøbet fingrene i et træhegn, som er fungicidbehandlet, grundmalet og trykimprægneret, er du garanteret et slidstærkt hegn, hvor alger og slid ikke vil kunne ses.
Vedligeholdelsesfrie hegn i komposit og polyrattan
Et andet populært hegn, som ikke kræver særlig meget vedligeholdelse, er komposithegn. Af og til kan du rense hegnet, så det står som nyt, men det er også den vedligeholdelse, det kræver. Med et komposithegn er der tale om et praktisk hegn, der består af såkaldte kompositbrædder. Kompositbrædderne består af plastik, træ og bindingsmateriale, og det er primært plastikken, som gør hegnet vedligeholdelsesfrit. Derudover er det rigtigt nemt at samle, og dets moderne og stilrene udtryk passer rigtigt godt til nyere og mere moderne huse.
Er du på udkig efter et hegn, der ikke kræver andet vedligeholdelse end at blive vasket en gang imellem, når vind- og vejrforhold har gjort hegnet snavset, bør du tage et kig på et hegn af polyrattan. Det er et utroligt funktionelt hegn, hvor du, når alt kommer til alt, ikke behøver at bruge tid på vedligeholdelse. I sig selv er polyrattan stærkt og kan tåle forskellige temperaturforhold samt UV-stråling, og af den grund kan det stå ude året rundt. Udover at bruges til hegn, hvor det flettes sammen, benyttes det i høj grad også til havemøbler grundet holdbarheden. Derudover benyttes det til nyere huse, da det har et meget moderne og stilrent udtryk.
Det mest vedligeholdelsesfrie havehegn: Metalhegnet
Hvis du er tilbøjelig til at vælge et hegn i metal, skal du sørge for at vælge et, som er galvaniseret, pulverlakeret eller har en anden beskyttende overfladebehandling. De danske vind- og vejrforhold slider på metal, og derfor er det vigtigt, at et metalhegn er overfladebehandlet, så det ikke ruster. Du finder metalhegn i mange forskellige design og i alt fra kraftige og solide modeller til de mere tynde og elegante. Når først dit metalhegn er sat op, er det 100 % vedligeholdelsesfrit. Ligesom med hegn i polyrattan kan det være nødvendigt at skulle gøre det rent for snavs, men derudover skal du ikke gøre mere for at vedligeholde det.
Trykimprægneret træ
Det er nok en af de mest populære løsninger, og derfor findes denne type hegn også i mange danske haver. Der er tale om en træsort, typisk fyrretræ, som bliver imprægneret, således træet er beskyttet mod svamp, insekter og råd. I sig selv er et hegn i trykimprægneret træ enkelt i sit udtryk, da det ofte er umalet.
Det betyder, at det passer til langt de fleste boliger. Umiddelbart er der ikke behov for vedligeholdelse af et hegn i trykimprægneret træ, men hvis du gerne vil være helt sikker på, at det er modstandsdygtigt over for regn, vind, svamp og insekter, kan du vælge at give træet en overfladebehandling. Det vigtigste er, at træet er helt tørt ved en overfladebehandling, for ellers risikerer du, at det revner og rådner.
Grundmalet træ
Når træ er grundmalet, så betyder det, at det er blevet malet to gange. Ved at grundmale et træhegn får du en pænere glans. Holdbarheden forlænges også, eftersom træet har suget første lag maling til sig, og andet lag maling kommer til at sidde bedre fast. Typisk vælger folk at grundmale deres træhegn i hvide eller sorte nuancer, da det passer til langt de fleste boliger. Et grundmalet hegn kræver dog meget mere vedligeholdelse end de andre typer hegn, og det bør rengøres jævnligt for at forebygge alger og svamp.
Når malingen begynder at skalle af, er det et tegn på, at hegnet har brug for behandling. Behandlingen indebærer først og fremmest, at træet slibes ned for derefter at grundes med trægrunder. Det er trægrunderen, som beskytter mod svamp og råd, og derfor er det vigtigt at påføre dette produkt. Til sidst males træet, når det er helt tørt, og det er bedst at give træet to lag, så du får samme pæne resultat som i begyndelsen.
Sådan monterer du dit hegn til haven
Der findes primært to forskellige måder, hvorpå du kan montere dit hegn. Du kan enten vælge at sætte hegnet fast med stolper, hvilket er en permanent løsning, eller du kan montere dit hegn på flytbare fødder, hvilket giver mere fleksibilitet. I det følgende afsnit vil vi kort gennemgå de to muligheder og uddybe fordele og ulemper ved dem.
Stolper til dit havehegn
Du kan vælge at montere dit hegn ved brug af stolper som eksempelvis h-stolper. Umiddelbart er det den mest almindelige løsning på markedet, og det skyldes, at det er den mest solide løsning. Det er et godt valg til dig, der ved, hvor du vil have dit hegn stående de næste mange år. Det er forskelligt, hvilken type stolper vi snakker om, da det afhænger af hegnets type. I al sin enkelthed betyder det, at hvis du har et træhegn, er stolperne i træ, og hvis du har et metalhegn, er stolperne i metal.
Der er tale om en permanent løsning, og af den grund kræver det også grundig forberedelse. Stolperne skal nemlig graves dybt ned i jorden, så hegnet står solidt. Du kan vælge at grave dem ned, men du kan også støbe dem i beton eller i stolpesko i støbte punktfundamenter. De to sidste muligheder er mere krævende, men du får til gengæld et hegn, der står godt fast.
Flytbare fødder
Hvis du ikke er interesseret i en permanent løsning i form af stolper, kan du overveje at montere dit hegn på flytbare fødder. Det giver mere frihed, eftersom du kan placere hegnet, hvor det passer dig. Hegn på flytbare fødder har opnået en stor popularitet de sidste år, da vi gerne vil have friheden til at ændre på vores indretning.
Det flytbare hegn bruges primært som afskærmning på terrassen. Da det er monteret på flytbare fødder, betyder det, at hegnet ikke står lige så solidt som et hegn monteret med stolper.
Hvilke regler gælder på området?
Der gælder en række regler i forhold til opsætning af hegn, som du skal være opmærksom på, inden du går i gang. Der er dog ikke tale om generelle regler for hele landet. Det afhænger derimod af den enkelte grundejerforening og kommune. Mange grundejerforeninger har lavet en række særlige bestemmelser for, hvilke typer hegn der må sættes op og hvor, og det samme gør sig gældende i kommunerne. Det gør sig især gældende i forhold til støjhegn. De kan have et ønske om at bevare arkitekturen og udtrykket i et bestemt område.
Derudover skal du være opmærksom på, om der er servitutter på din grund. En servitut er en begrænsning, nogle vil sige byrde, som kan være pålagt din ejendom og/eller grund. Det kan f.eks. betyde, at du ikke må bygge i højden eller for den sags skyld have en hund. I forhold til opsætning af hegn er det derfor vigtigt, at du tjekker, hvorvidt din grund er pålagt servitutter, som bestemmer, hvor højt hegnet må være, hvor tæt det må være på vejen og meget mere. Hvis du bryder gældende regler, risikerer du, at du skal fjerne hegnet igen.
Står du og skal sætte hegn op mellem din nabo og dig, er det vigtigt, I laver en aftale om, hvor det præcist skal stå, hvilken type hegn det er, og hvor højt det skal være. Det kan simpelthen ikke betale sig at banke et hegn op uden din nabos samtykke, da du risikerer at starte en nabostrid – og det er de færreste interesserede i. Når det kommer til udgifterne, vælger de fleste naboer at dele dem mellem sig. Det kommer dog an på en række faktorer, eftersom den ene nabo kan være interesseret i et dyrt hegn, hvorimod den anden foretrækker den billigste løsning.
Hvis en situation som denne opstår, kan I indbyrdes aftale, at I splitter udgifterne 80-20, 70-30, 60-40, eller hvordan det passer bedst. I forhold til vedligeholdelsen af hegnet er det også vigtigt, at I indbyrdes laver en aftale herom. Sørg for at fastlægge så meget som overhovedet muligt, så du undgår, at I render hinanden på klingen, fordi den ene part ikke har overholdt aftalen eller betalt sin del af hegnet.
Sådan bygger du et hegn til haven
Når du har fundet et hegn, der falder i din smag, er næste skridt at sætte det op. I dette afsnit guider vi dig gennem processen, så du til sidst står med et både pænt og robust hegn.
Som det allerførste bør du fjerne planter, ukrudt og gamle stolper. Hvis der ikke har stået et hegn før, skal du beslutte, hvor den første stolpe skal placeres. Det er ikke nødvendigt at støbe dine stolper i beton. Du kan nå meget langt ved at grave dem langt nok ned i jorden (ca. 90 cm) og sørge for at stabilisere med brædder.
Når du har gravet hullet til den første stolpe, er det vigtigt, at du tjekker, om der er jævnt underlag i bunden. Dernæst sætter du din stolpe i jorden og sørger for, at den er i vater, inden du smider 20 cm jord om stolpen. Stolpen skal ikke være helt dækket med jord. Stamp derefter jorden, og tjek igen, om stolpen er i vater.
Hvis den er i vater, skruer du forskallingsbrædder på hver side af stolpen med cirka 10 cm op til jorden. Derefter fylder du den sidste jord i hullet og stamper det. Et voila! Så er første stolpe placeret. For at vide, hvor næste stolpe skal placeres, lægger du et afstandsbræt mellem den første stolpe og den nye stolpe. Du kan med fordel sætte en snor på siden af første stolpe og bruge den som pejlemærke ved at trække den hen langs jorden. Denne metode fortsætter du med, indtil alle stolper er monteret i jorden.
Når alle dine stolper er sat og står korrekt, er næste skridt at skære dem til, så de har den samme højde. Du sætter en streg på din første stolpe, og efterfølgende lægger du et vaterpas eller bræt på for på den måde at kunne afmærke næste stolpe under vaterpasset eller brættet. Denne metode benytter du ved samtlige stolper, før du til sidst skærer dem til.
Før du begynder at sætte brædder i hegnet, skal du sørge for at tjekke, at alle stolper står 100 % lige. Hvis de gør det, kan du så småt begynde at sætte brædder i dit hegn. I denne guide antager vi, at du har købt et systemhegn, hvor brædderne er skåret til og passer til stolperne. Det er dog også muligt selv at købe brædder og skære dem til, men så er der tale om en mere tidskrævende opgave. Når du anskaffer et systemhegn i form af eksempelvis et klinkehegn, sætter du brædderne i ovenfra. Det er nemt at gå til, og du slipper for at måle op og skære til undervejs.