Guide til professionel vedligeholdelse af kælder
Som ansvarlig for ejendommens drift og vedligeholdelse er det blandt andet din opgave at holde kælderen tør. Læs derfor med her, og bliv klogere på de vigtige redskaber, som kan bekæmpe fugt.
Et højt fugtniveau i en ejendoms kælder øger risikoen for skader på både bygningen og opbevarede genstande - men det kan være en hård kamp at holde kældrene tørre. Heldigvis kan risikoen for fugtskader minimeres ved at sikre tilstrækkelig ventilation i alle kælderrum.
Forebyg kostbare skader med løbende tjek
Det første skridt på vejen til en tør og brugbar kælder er at bruge et kombineret termo- og hygrometer til at holde styr på kælderluftens temperatur og fugtighed. Luftfugtigheden skal helst ligge på omkring 60 procent - hvis den overstiger 75 procent, er der risiko for skimmelsvamp.*
Derudover bør du løbende holde øjnene åbne og næseborene skarpe efter disse tegn på fugt:
- Kælderen lugter surt og fugtigt
- Der er fugtskjolder på vægge og gulv
- Inder- og ydervæggene er fugtige
- Der er revner eller afskallinger på murede vægge
Kan du genkende ét eller flere af disse tegn, kan det tyde på, at din kælder har fugtproblemer.
Naturlig eller mekanisk ventilation
Hvis luftfugtigheden skal holdes nede, skal luften hyppigt udskiftes. Det kan i mange tilfælde klares med naturlig udluftning via ventilationsriste i ydervæggen. Her skal der være et naturligt aftræk på 200 cm2 til fjernelse af indeluft og en udeluftventil på mindst 30 cm2.** Er kælderen generelt tør og veltempereret året rundt, kan det være tilstrækkeligt med en friskluftventil i vinduerne.
I nogle kælderrum kan det være nødvendigt at montere en mekanisk, fugtstyret udsugning. Det kan for eksempel være tilfældet i vaskerum, tørrerum og hvis der er badefaciliteter i kælderen. Her skal den mekaniske udsugning være på mindst 10 l/s. En mekanisk udsugning bør være med varmegenvinding (Genvex), der udnytter varmen fra den udsugede luft til at opvarme den luft, der suges ind udefra.
Pas på kondens i sommervarmen
Uanset ventilationstype, så skal du stadig være særlig opmærksom i de varme sommermåneder, når lufttemperaturen udendørs er højere end i kælderen. Her skal du sørge for at lukke for ventilationen, så varm og fugtig luft udefra ikke trækkes ned og danner kondens på de kølige kældermure. Sommerkondens kan forebygges ved at opvarme kælderen.
Find det på webshoppen:
- Luft- & affugtere: Se udvalget her
- Klimaanlæg & ventilatorer: Se udvalget her
- Varmeblæsere: Se udvalget her
*Kilde: kaelderguiden.dk
**Kilde: Bygningsreglementet