Guide til professionel træbeskyttelse af træværk
Med en fast plan for træbeskyttelse af alt træværket på og omkring ejendommen, kan du forlænge dets levetid med mange år. Samtidig kan du udsætte en række dyre vedligeholdelses- og udskiftningsarbejder som f.eks. udskiftning af hegn, vindskeder og hele tagkonstruktionen. Derfor giver regelmæssig træbeskyttelse både en bedre økonomi og en meget flottere ejendom. Læs her, hvordan du laver en vedligeholdelsesplan for træværket.
Regelmæssig træbeskyttelse giver en bedre økonomi og en flottere ejendom. Sørg for et grundigt forarbejde og vælg endelig den rigtige træbeskyttelse.
Dårligt vedligeholdt træværk giver hurtigt store og oftest dyre vedligeholdelses- og udskiftningsarbejder. For får træværket ikke en regelmæssig omgang træbeskyttelse, går der ikke længe, før det bliver mørnet af råd eller udtørret af solen.
Det betyder, at f.eks. træbeklædningen på tagkonstruktionen nemmere blæser løs ved en storm, så vinden kan få fat inde i trækonstruktionen. Det kan igen medføre alvorlige tag- og fugtskader på ejendommen.
Samtidig får dårligt vedligeholdt træværk ejendommen til at se kedelig og udtjent ud. Det trækker ned på ejendommens udseende og dermed på ejendomsvurderingen.
Sådan laver du en vedligeholdelsesplan for træværket
Så der er mange gode grunde til at få lagt en fast plan for, hvornår de forskellige hegn, gavle, udhæng, vinduer og døre skal males – og hvor tit det skal ske.
Vedligeholdelsesplanens formål er at få struktureret arbejdet, så du får det fordelt over flere år. Det gør det årlige malearbejde så overkommeligt, at det kan klares af dig og dine eventuelle ansatte.
Arbejdet kan med fordel lægges i slutningen af august og ind i de første uger af september. Her er træværket oftest tørret godt igennem af sommerens varme. Samtidig er det stadig varmt nok til, at træværket kan tørre ordentlig op i løbet af kort tid.
Har du ansvaret for en meget stor ejendom med mange bygninger og meget træværk, kan du også bruge vedligeholdelsesplanen til at give overblik, når du vil indhente tilbud på arbejdet. Fast aftalt arbejde langt ud i fremtiden kan du oftest få en meget bedre pris på hos en malermester.
Relaterede produkter
Hvor tit skal jeg male træværket?
Det første, du skal finde ud af, når du vil lave en vedligeholdelsesplan for træværket, er, hvor ofte de enkelte stykker træværk skal males.
Anvender du en almindelig træbeskyttelse, skal du regne med, at træet skal genbehandles hvert 4. til 8. år alt efter, hvor træværket er placeret, og hvor god en træbeskyttelse du anvender.
Syd- og vestvendt træværk skal behandles oftest. Træværket mod syd får al middagssolen hver dag. Derfor bliver det hurtigere tørret ud. Det gør træværket mere skrøbeligt og afkorter effekten af træbeskyttelsen.
Træværket med vest er det, der er mest udsat for vind og regn. For rent statistisk blæser det oftest fra vest her i landet. Derfor kommer alle de kraftigste frontsystemer med masser af vind og vand også fra den retning.
Den største udfordring for det nordvendte træværk er, at det aldrig får direkte sol. Det gør det svært for træet at komme af med fugten. Samtidig øger den større fugtmængde risikoen for, at der begynder at gro alger, samt at træværket bliver angrebet af mug eller skimmel. Derfor bør du altid anvende ekstra fugtafvisende samt alge- og skimmelreducerende træbeskyttelse på nordvendt træværk.
Østvendt træværk er ikke nær så udsat for vind og vejr. Derfor skal det ikke behandles nær så tit som træværket mod de øvrige verdenshjørner.
Forarbejdet er vigtigt
Vælger du selv at stå for malingen af træværket, er det især vigtigt, at I får forberedt træværket ordentligt, før du maler det. Gennemgå det som beskrevet i vores guide til gennemgang af træværket (link) med en syl, skruetrækker eller fugtmåler, og udskift dårligt træværk, før du maler på ny.
Sørg også for at afrense træet for belægninger og skidt samt grund træværket de steder, hvor der er bart træ. Fyld derefter eventuelle huller, manglende knaster og større revner med træ- eller akrylkit.
Giv så træværket to gange træbeskyttelse med minimum en dags mellemrum.
Sørg for at vælge den rigtige træbeskyttelse
Når du skal male på allerede malet træværk, er det vigtigt, at du ved, hvilken type træbeskyttelse der er anvendt sidst. Generelt findes der to former for træbeskyttelse: Vand- og oliebaseret.
Det sikreste er at vælge den samme type træbeskyttelse, hver gang du maler. Du kan dog godt male med vandbaseret træbeskyttelse oven på oliebaseret. Men du kan ikke male med en oliebaseret træbeskyttelse oven på en vandbaseret. Det gælder også for andre malingtyper.
Sørg for korrekt afspærring og arbejdsudstyr i højden
Skal du male træværket i højden, er det en god ide at afspærre arealet nedenfor. Ikke bare lige under men også lidt ud til siderne. Så slipper du både for malingskader på biler, cykler og gående, samt at nogen får den malerpensel eller spand maling i hovedet, du eventuelt taber.
Husk også på arbejdsmiljøvedtægterne, og anvend et stillads eller en lift, når du maler i højden.