Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Gør området vinterklar

I sensommeren og efteråret bør du gøre alle jeres udeområder klar til næste sæson. Det handler både om at rydde op før vinteren samt at så græs, lægge blomsterfrø, fjerne ukrudt og beskære træer og buske. Læs med og få inspiration til en smartere vinterklargøring.

”Er man ansvarlig for pasningen af grønne områder, er der altid noget at lave. Sensommeren og efteråret byder blandt andet på såning af græs og beskæring af træer og buske.”

 

Selvom det er blevet sensommer eller efterår, er der stadig masser af arbejde, der venter dig på ejendommens udearealer. Mange af opgaverne er faktisk netop bedst at udføre på denne tid af året. For eksempel har træerne bedst at blive beskåret, mens det endnu er lunt.

Så vinterklargøring handler ikke bare om at rydde op og gøre udenomsarealerne klar til vintervejret. Du kan også gøre arbejdet med at passe området nemmere for dig selv til næste år, ligesom du kan lægge grunden til nogle smukke områder. Det er for eksempel ved at så græs og lægge blomsterløg.

Så græsset i sensommeren for at få en tæt plæne til næste år

Er der huller i ejendommens græsplæne, eller er der et område, hvor du gerne vil have græs, er det i sensommeren, at du skal plante det. Græs har nemlig bedst af at blive plantet i august og september. Der er jorden stadig varm efter sommeren, og der falder mere regn end i højsommeren. Det giver frøene de bedste betingelser.

Det nye græs bør være 8 cm højt, inden du slår det første gang. I oktober bør du slå græsområderne for sidste gang. Du bør ikke klippe græsset kortere end 4 cm, da det giver det de bedste betingelser for at overleve vinteren. Læs vores guide til græspleje her.

Er det et større område, som du gerne vil have dækket af græs, er det smarteste for dig, at du bruger rullegræs. Det er langt hurtigere at lægge, og ejendommens beboere kan langt hurtigere bruge græsplænen. Det bedste tidspunkt at lægge rullegræs er enten i august eller maj.

Få beskåret buske og træer

Har I træer og buske på området, er sensommeren også det bedste tidspunkt at beskære dem. Mange træer har svært ved at hele deres sår fra beskæringen om vinteren. Hvis du beskærer for sent, kan der derfor gå råd i sårene. Samtidig er sensommeren det perfekte tidspunkt til at fjerne syge grene, så insekter ikke kan overvintre i dem.

Der er en række forskellige buske og træer, der har bedst af at blive beskåret i sensommeren. Det er blandt andet:

  • Blomme
  • Kirsebær
  • Prydkirsebær
  • Valnød
  • Birk
  • Ahorn
  • Solbær
  • Ribs
  • Syrener
  • Forsythia
  • Kejserbusk
  • Blodribs

For blomsterbuskene gælder, at det er vigtigt at beskære dem i starten af sensommeren, da de senere danner næste års blomsterknopper. Hvis du kommer til at beskære dem for sent, kan du altså komme til at skære næste års knopper af, så der ikke kommer til at være lige så mange blomster.

Sådan beskærer du buske og træer korrekt

Når du skal beskære træer og buske, er der nogle grundregler, der går igen. Det er først og fremmest, at du skal bruge rent og skarpt værktøj til opgaven. Du må ikke bruge værktøj, som du har brugt til at beskære en syg plante uden at have rense det først. Det kan overføre sygdommen mellem de to.

Du bør altid klippe grenene helt ned til basis eller til der, hvor grenen har sit udspring. Hvis du ikke gør det, vil planten højst sandsynligt reagere ved at producere en masse nye skud på det sted. Derfor kan du ikke bare klippe, hvor du synes, at det passer.

Bærbuske og blomsterbuske bør du beskære hvert år, hvor du fjerner cirka en tredjedel af de ældste blade ved basis. På den måde vil buskene sende nye skud, og den vil blive ved med at se frisk ud.

Træerne på området behøver du ikke i lige så høj grad at beskære. Hvis de er ved at vokse ind i bygninger, eller deres grene på anden måde er til gene, er det selvfølgelig nødvendigt. Derudover er det også nødvendigt, hvis der er syge grene. Er det større grene, det drejer sig om, er det nemmeste, at du saver dem af.

”Blomsterløg skal plantes i det tidlige efterår, fra september til november. Er jordtemperaturen 5 grader eller derover, skal løgene nok klare sig.”

Læg blomsterløgene om efteråret

Du kan nå at lægge blomsterløg til forårsblomster helt frem til frosten kommer. Dermed kan du skabe et smukt bed med for eksempel tulipaner, der virkelig vil være med til at give noget farve til nogle udeområder, der måske ellers ser lidt triste ud.

Jo senere du lægger løgene, des senere kommer de frem i foråret. Året efter vil de dog komme frem på samme tidspunkt som de øvrige blomster af samme art.

Plant nye træer og buske

Udover at få beskåret træer og buske på området er sensommeren og efteråret også et oplagt tidspunkt at overveje, om der skal plantes nye træer, buske og hækplanter. De skal nemlig helst ikke plantes for tidligt på sæsonen. Derfor er det oplagt at gå i gang om efteråret.

Når du planter træer, buske og hæk, er det selvfølgelig altid vigtigt, at du tænker over, om der kommer til at være plads til det senere hen. Planterne er små nu, men om 5 til 8 år vil de være vokset betydeligt. I det tilfælde er det ærgerligt, hvis du er nødt til at flytte dem.

Når du planter i efteråret, giver du planterne en god start. Til foråret og om sommeren skal du huske at vande dem ofte, så de får det vand, de har brug for.

Lug så meget ukrudt som muligt

Er der stadig noget ukrudt på ejendommens arealer, som du endnu ikke har fået bugt med, er det en god ide, at du fjerner det om efteråret. Hvis det får lov at stå, vil det nemlig bare vokse sig større og mere genstridigt med det samme, det begynder at blive varmere om foråret.

Ukrudtet vokser typisk ikke meget i løbet af efteråret og vinteren, men rødderne kan sagtens udvikle sig, så planterne kan samle energi til at vokse til foråret.

Kilder: Idenyt.dk og Bolius.dk

Her finder du græsfrø og rullegræs

Her finder du beskæregrej

Her finder du frugttræer og hækplanter

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto