Sådan tømmer og rengør du din kælder for vand


Sommer betyder sol og varme, men det betyder også sæson for skybrud, og det er straks værre. Har du været uheldig og fået vand i kælderen under et skybrud, har vi samlet en håndfuld tips til dig, så du bedst kan gøre din kælder ren og ikke mindst tør igen efter uheldet.

Vand i kælder: På med arbejdestøj og sikkerhedsudstyr


Når du har vand i kælderen, handler det selvfølgelig i bund og grund om at få den tømt for vand hurtigst muligt. Inden du går i gang med det, er det dog vigtigt at sørge for, at du har det rigtige arbejdstøj og sikkerhedsudstyr på. Du finder et stort udvalg af arbejdstøj og sikkerhedsudstyr lige her.

Det ærgerligt vand i kælderen er nemlig fyldt med bakterier, og ofte kan det endda være det rene kloakvand, du skal til at bevæge dig i. Endnu en grund til, at du gerne vil have vandet ud af din kælder og dit hus. 

Derfor skal du altid sørge for at iklæde dig støvler og handsker som det allerførste, og hvis vandet står rigtig højt i kælderen, så overvej om det ikke er et par vaders, du skal have på. Derudover er det også vigtigt, at du dækker sarte områder på huden til, og hvis du har sår skal dette altid dækkes godt til.

Alt efter omfanget af vandskaden og det vand, du har fået ind i kælderen, kan det også være en god ide at dække øjne og mund til med beskyttelsesbriller og maske, så du er sikker på ikke at optage farlige bakterier.

Som du nok kan fornemme, er vand i kælderen ikke bare vand i kælderen. Der følger mange ubehageligeheder med både for dig og dit hus.

Tøm kælderen for vand


Når tøj og udstyr er i orden, er det tid til at tømme kælderen for vand. Her kan du selvfølgelig fjerne vandet ved hjælp af spande, men det kan hurtigt blive en stor opgave, hvis din kælder har fået sig en høj vandstand. 

I de tilfælde er en dykpumpe ofte en bedre løsning, da den pumper vandet ud af sig selv, og alt efter den valgte model kan en dykpumpe suge helt ned til en vandstand på 1 mm. Se vores udvalg af dykpumper.

Efter der ikke er mere vand i kælderen, er det næste skridt at fjerne de opbevarede ting fra kælderen. Hvis du har mulighed for det, så sæt dem udenfor og gerne under et overdækket tag eller i en carport.

Her kan de nemlig stå og tørre uden at blive udsat for mere vand. I mange tilfælde kan det også være en god ide at skylle tingene i rent vand, hvis det er muligt.

Det vigtigste, når du tømmer kælderen for ting, er dog at være kritisk. Hvad kan reelt set stadig bruges, og hvad er gået så meget til i vandet, at det ikke står til at redde? Hvis du er uheldig at have ting stående, der har suget vand fra kælderen, kan de også være ødelagte. Især hvis det ikke er rent regnvand eller grundvand men derimod beskidt kloakvand i din kælder.

Relaterede produkter

Vand i kælder: Sådan rengør du kælderen


Kælderen er tom for både vand og ting, og nu kommer du til det sidste store skridt – nemlig rengøringen. Rengøringen er vigtig, fordi det snavsede vand har inficeret kælderen med skidt og bakterier, og derfor skal rengøringen også gerne foregå i to eller flere omgange, så du kan være helt sikker på, at kælderen er bakteriefri.

Begynd med at rengøre med et almindeligt rengøringsmiddel, klude og knofedt. Når første rengøringsrunde er klaret, skal du i gang med at desinficere kælderen for at fjerne bakterier. Her kan du bruge Rodalon eller klorin til at rengøre din kælder og dit hus.

Hvis du bruger Rodalon, er det vigtigt, at du ikke blander det med andre rengøringsmidler, da Rodalon ikke virker, hvis det blandes med anden sæbe. Hvis du i stedet bruger klorin til at rengøre din kælder, skal du være opmærksom på, at klorin kan udvikle giftige stoffer, hvis det blandes med andre rengøringsprodukter.

Husk derfor altid at passe godt på din hud, når du bruger skrappe rengøringsmidler og at beskytte dig med sikkerhedsudstyr.

Affugt kælderen


Til sidst skal kælderen luftes godt ud, så hold vinduer og døre åbne så vidt, det er muligt. Du kan med fordel også bruge en affugter, der kan stå i flere dage og arbejde. Når kælderen er tør, er den klar til brug igen.

Husk desuden altid at tage billeder af skaderne og de ødelagte ting, så du kan fremvise bevis til dit forsikringsselskab.

Det kan i øvrigt også have yderligere konsekvenser for din kælder, for dit hus og for dig selv, hvis du ikke får ordentligt bugt med fugten. Der kan både opstå råd, skimmelsvamp og andre ubehageligheder i en fugtig kælder.

Problemet med fugt i kælderen kan faktisk opstå, uanset om du har oversvømmelse eller ej. Hvis din kælder ikke er isoleret godt nok og er kold og klam, har du det perfekte miljø for skimmelsvamp og fugtskader. Så derfor er det vigtigt, at du får gjort din kælder helt tør igen, når du har fået bugt med vandskaden.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Produktdatablad

Dokumentet åbnes i en ny fane, vil du fortsætte?
Ja
Indtast postnummer
Levering til