Giv maden en ekstra dimension med røgflis
Vi har røget kød og fisk siden oldtiden, og kærligheden til smagen er hængt ved, længe efter vi kan undvære røgens konserverende egenskaber. Det smager nemlig godt.
Røgvarer kan du tage for gode varer. Bacon, skinker og fede fisk har i århundreder vagt stor begejstring hos de madglade, men i takt med mad- og grillentusiasmens fremtog er vi begyndt at give alt fra ost til kartofler et godt skud røg. Og det er ved Gud noget, der klæder tilværelsen, for røgsmagen kan tilføre både dybde og intense smage til en ellers konservativ råvare.
Koldrøgning ved 15-20 grader er den metode, vi har brugt i århundreder, når vi skulle konservere madvarer. Røgen trænger grundigt i ind i råvaren, og den lave temperatur betyder, at fedtet ikke smelter eller ændrer sig. Maden bliver altså ikke tilberedt, når det bliver koldrøget.
Det er typisk fede fisk, skinker, spegepølser og bacon, der først tørres og saltes, før det får et sted mellem mange timer og flere dage i rygeovnen.
Mellemvarm-røgning ved 20-60 grader bliver brugt, når røgningen handler mere om lidt smag end konservering. Du får dog en god blanding af egenskaberne fra både kold- og varmrøgning, og der naturligvis din brug af temperaturskalaen, der afgør resultatet. Det er typisk skinker, kyllinger, pølser, pålæg og naturligvis makrel, sild og laks, der får denne behandling i et par timer.
Varmrøgning ved 60-80 grader er ren og skær tilberedning, der naturligvis tilfører en masse dejlig røgsmag. Dine varmrøgede råvarer bliver på ingen måder konserveret, og de vil blive tilberedt af både udseende og tekstur. Det er ting som varmrøget laks, pølser og andet godt, der får denne tur.
Endelig findes der ting som røgpistoler og ålerøgning, der også kan give alt fra en lille røgfinish til en tung og tilberedende omgang røg.
Hvad er røgflis?
Hvad har det af fordele og ulemper?
Relaterede produkter
Hvilke typer røgflis og røgtræ findes der - og hvad kan de?
Ofte vil du finde træer med nøddefrugter her blandt sværvægterne, og de sorter, du køber, vil ofte være amerikanske træer som hickory og mesquite. Danske træsorter som eg og ask er også kraftige i smagen.
Bøg, elm og elletræ er blandt de almindelige træsorter, der tilhører denne kategori, mens hassel- og valnød er blandt de mere eksotiske.
Ahorn, birk og frugttræer er populære valg, når røgen ikke skal blive for overvældende. Både ahorn og frugttræer giver typisk en mildere og mere sødlig røg, end du finder andre steder.
I de senere år er gamle vin-, rom- og whiskytønder i højere grad blevet til røgflis, når de ikke længere skulle bruges til de våde varer. Det giver nogle andre toner og nuancer i smagene, og der masser for den røgeglade at kaste sig over.