Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Gødning holder din græsplæne grøn

"En græsplæne er nemmere at holde," har mangt en haveejer gennem tiden sagt til sig selv, når bede, havedamme og buskadser har ladet livet til fordel for taknemmelig grønsvær. Men det er faktisk ikke så nemt at holde en pæn græsplæne, som du har bildt dig selv ind. Der er nemlig meget, du skal have styr på, hvis plænen skal fremstå grøn og flot. Det måske vigtigste er næringstilførslen.

Hvorfor skal min græsplæne gødes?

Som alle os andre skal planter have næring, og det gælder i allerhøjeste grad også din græsplæne. I naturen ville næringen være kommet fra døde plantedele og de græssende dyrs efterladenskaber, men da vi godt kan lide orden i vores haver, står det småt til med begge dele.

Faktisk fjerner vi typisk en masse næring fra plænen, når vi kører med græsopsamler eller river blade væk. En plæne klippet med bioklip får måske ikke fjernet næringsstoffer i samme omfang, og det er heller ikke sikkert, du behøver at gøde dit græs ofte, hvis du har en plæneklipper med bioklip. Her burde lidt gødning i foråret række.

Bioklip er en funktion, hvor græsset bliver klippet i meget små stykker, som falder ned blandt rødderne, hvor det gøder plænen. Ulempen ved bioklip er, at det kræver meget omhyggelig klipning, og 2-3 gange ugentligt i vækstsæsonen er langt fra uhørt.

De fleste robotplæneklippere har også bioklip, og er du indehaver af sådan en karl, behøver du heller ikke gøde så ofte.

Hvilken slags gødning skal jeg bruge?

Der er typisk to forskellige muligheder, når du skal vælge plænegødning. Mineralsk- eller organisk gødning. Den mineralske er kunstgødning, og der vil for det meste være tale om en NPK-blanding af en art.

NPK står for kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K), og det er især kvælstoffet, din plæne higer efter. Det er nemlig kvælstof, der sætter gang i plantevæksten, mens fosfor spiller en vigtig rolle i forhold til at danne et godt rodnet. Kalium er godt til plantens evne til at danne fotosyntese og holde en god væskebalance.

Det kan være svært at sige, præcis hvor meget gødning, din plæne skal have, for der er meget, der spiller ind. Blandt andet jordtype og jordens næringsindhold.

Du kan også tilføre NPK via mere naturlige veje. Organisk gødning vinder mere og mere frem i disse år, og det betyder, at du kan få produkter, som er nemme at bruge som privatperson. Nemlig forskellige former for granuleret dyregødning, så du ikke skal stå og losse hestepærer og hønsemøg udover plænen som en anden landmand.

Endelig vinder grøngødning mere og mere frem, og det er en metode, hvor du sår planter, der så står for gødskning. Gødskning betyder, at man tilfører jorden næring ved at sprede gødning. Eksempelvis visse typer af kløver og bælgplanter, der optager kvælstof fra luften og binder det til jorden. Det er dog svært, for ikke at sige umuligt, at efterså kløver i din græsplæne.

Hvornår skal jeg gøde min græsplæne?

Du bør begynde med at gøde din plæne i foråret, når jordtemperaturen kommer over fem grader, og græsset begynder at røre på sig. Det er også en god idé at skæve til vejrudsigten, inden du smider gødning ud. Du bør sigte efter at sprede granulat eller piller lige op til et godt regnskyl, så vandet kan opløse det.

Kunstgødning er ikke sådan at bide skeer med, og græsset har bedst af, hvis du gøder så forsigtigt som muligt. Som tommelfingerregel skal en gennemsnitlig græsplæne på 400 kvadratmeter hvert år have 25-30 kilogram NPK-gødning i forholdet 14-4-17. Dette bør du fordele på plænen i april, juni og august.

Bruger du organisk gødning, kan du nøjes med at smide årets næringsstoffer på plænen på én gang - og gerne først på året,da den naturlige gødning er langsomt nedbrydelig, så alle de gode sager frigives lidt efter lidt.

Pas på med at gøde for sent på sæsonen, for så er det ikke sikkert, græsset optager det, og så ender du med at udvaske kvælstoffet.

Relaterede produkter

Hvordan gøder jeg en gammel græsplæne?

Det er meget ligetil at gøde din grønsvær. Græsset skal være tørt, så gødningen rasler ned til jorden frem for at klæbe til græsset. Herefter er det en god idé at gøde plænen op til et godt regnskyl, så gødningen kan blive opløst og gjort tilgængelig for planterne.

Når du gøder, kan du vælge at gøre det på god, gammeldags manér med murerspand og klør fem. Gå baglæns rundt i haven, og fordel granulatet med store, bløde kast, så det bliver godt spredt. Du kan også få en spreder, så du er helt sikker på, næringen bliver fint fordelt.

Et godt fif er at dele din gødningsmængde op i to portioner, så du ikke risikerer at sprede al gødningen i den ene halvdel af haven i ren og skær kådhed.

Hvordan gøder jeg en nysået plæne?

Hvis du står og skal til at så en ny græsplæne, kan du nå at slippe for at skulle gøde i tide og utide. Du kan nemlig få frøblandinger med mikrokløver. Mikrokløver optager nemlig kvælstof fra luften og frigiver det til jorden, når kløveren dør. Samtidigt er kløveren grøn, selv når det er meget tørt, så du altid har en flot, grøn og blød plæne.

Hvis du synes, det lyder som noget hippie-pjat med kløver i plænen, kan du gøde, som man altid har gjort det. Og det vil faktisk sige, at du undlader at gøde en helt nysået plæne. Der er sandsynligvis rigeligt med næring i frø og jord - med mindre den er udpint - til den første del af græssets levetid.

Du kan forsigtigt gøde din nyanlagte plæne, når den er kommet godt i gang efter et par måneder, men du bør være nænsom. Det unge græs kan nemt bliver svedent, hvis du hamrer plænen ind i kvælstof.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto