Giv dine vægge struktur: Guide til strukturmaling
En flot hvid væg giver mere lys i rummet. Derfor vælger mange at have hvide vægge i deres hjem. Det kan dog også godt blive lidt kedeligt, når alt er i samme farve og har samme struktur. Sådan behøver det dog heller ikke at være. Faktisk kan du let gøre din hvide væg mere levende, uden at du behøver at give den en anden farve. Så ville det jo heller ikke være en hvid væg længere.
Med strukturmaling kan du give væggen lidt mere liv og udtryk. Strukturerne, som du påfører din væg, får væggen til at fremstå mere levende og spændende. Du kan tilmed også mærke strukturen på væggen, når du kører hånden henover. Men hvordan arbejde man med strukturmaling? Det får du svar på her.
Strukturmaling: Kært barn har mange navne
Når vi snakker om strukturmaling, er det ikke bare én type maling. Strukturmaling er basalt set maling, der er blandet noget i, som giver struktur. Det er i de fleste tilfælde sand. Derfor kalder man også strukturmaling for sandmaling, sandstrukturmaling eller pudsmaling.
Strukturmaling kan du bruge både indenfor og udenfor. Du skal ikke være bange for, at sandet falder af væggene, når malingen er tør, eller at malingen ikke kan tåle belastningen udenfor fra vind og vejr. Der er heller ikke så mange farver at vælge i mellem, når du skal have strukturmaling. Faktisk er det også langt fra farvevalget, der er det vigtigste, når du arbejder med strukturmaling. Det handler mest af alt om underlagt, du skal male på.
Du kan påføre strukturmaling på mange forskellige flader. Gipsplader, puds, mursten, væv, filt, tapet og beton er bare nogle af de flader, som du kan male med strukturmaling.
Det er i øvrigt slet ikke et krav, at din væg er jævn, før du kan påføre strukturmaling. Hvis du har huller, revner eller ridser i væggen, vil almindelig maling ikke nødvendigvis kunne dække det. Det kan strukturmalingen, da malingen i sig selv er fuldkommen ujævn. Derfor vil skrammer og hakker bare falde naturligt ind i væggens udtryk.
Du styrer fuldstændig, hvor ”struktureret” din væg skal være. Det vil sige, at hvis du bruger en korthåret malerulle, bliver din væg mere fin i udtrykket. Bruger du dermed en langhåret, vil din væg fremstå mere tilfældig, og det vil derfor give mest mening at bruge på flader, som ikke er fuldkommen jævne.
Sådan maler du med strukturmaling
Når du skal udføre malerarbejde med strukturmaling, kan du enten vælge at bruge en pensel, en malerulle eller en kost. Det kommer an på, hvilket udtryk din væg skal have, længden på dine arme og hvor erfaren du er.
Husk altid at grunde væggen, inden du går i gang. Det er meget vigtigt.
Hvis du arbejder med pensel, når du maler med strukturmaling, skal du være hurtig. Du skal give den gas, så malingen ikke tørrer, før du bliver færdig med at male. Tit vil underlaget også kunne ses igennem malingen. Det er altså svært at lave et helt dækkende lag, hvis du bruger en pensel til at male med.
Når du maler med pensel, vil du også hurtigt se, at der bliver lavet tydelige spor fra penslen på væggen. Strukturmalingen tørrer hurtigt, så hvis du skal male over, hvor der stadig er vådt, skal du have fart på.
Det er straks nemmere med en rulle. Her skal du også arbejde hurtigt, men rullen dækker et større område, og derfor er det nemmere at male vådt på vådt. Det er vigtigt, at du maler omhyggeligt og på flere leder, så væggen bliver godt dækket.
Når du maler med en malerulle, får du et resultat, hvor din væg er grov og ru. Hvis du ikke ønsker det, er det nok ikke strukturmaling, du skal bruge. Du kan dog vælge at bruge strukturmaling med finere korn, så væggen netop ikke bliver så ru og grov.
Giver du dig i kast med at male med en håndkost, skal du have noget at stå på eller meget lange arme. Du må nemlig ikke stoppe midt i en bevægelse, fordi du ikke kan nå. En bevægelse skal gå fra loft til gulv, og det kan godt være udfordrende. Du kan dog kombinere med rullen, hvor du maler med rullen først, og derefter pensler med kosten. Det giver et flot udtryk, og det er nemmere at udføre uanset erfaringsniveauet.