Gipspuds er prikken over i’et til dine gipsvægge


Gipspuds bruges til at oppudse og reparere vægflader – det kan meget apropos være gipsvægge – og det giver nogle meget flotte og lige flader. Hvis du pudser gipsvægge, er det vigtigt, at gipsvæggen er spartlet med mindst to lag spartelmasse, inden du giver dig i kast med at oppudse den.

Gipspuds kan meget mere, end mange tror


I Danmark har vi traditionelt arbejdet meget med kalkmørtel, og derfor er gipspudsen lidt overset i forhold til at oppudse vægge og reparere huller.

Gipspuds er faktisk lettere, hurtigere og mere alsidigt at arbejde med, og derfor vælger flere og flere gipspudsen til. Det kræver heller ikke den store erfaring eller snilde at opnå et pænt resultat med gipspuds.

Faktisk kan du bruge gipspudsen til at dække stort set alle overflader. Har du en mur, du er træt af at se på eller en nyopført gipsvæg, så hæfter gipspudsen lige godt på begge overflader samt mange andre.

Nogle overflader kræver forbehandling med specialprodukter, men hvis der er styr på det, kan du sagtens bruge gipspuds på din væg. Du kan læse mere om, hvordan du sætter en gipsvæg op her.

Gipspudsen hærder også hurtigt, uanset om du dækker din væg i et tykt eller tyndt lag. Det tager lidt over en time, og så skulle al pudsen gerne være hærdet. Dette er endnu en fordel ved gipspuds kontra gammeldags kalkmørtel, der hærder langsomt og kun kan påføres i tynde lag ad gangen. Gipspuds kan du påføre i op til 5 cm ad gangen, hvilket gør din arbejdsproces noget hurtigere end med mørtel.
 
Netop arbejdsprocessen gøres betydeligt lettere af, at gipspudsen ikke er ond ved hud og hænder. Gipspudsen ætser ikke, som kalkmørtel gør, og derfor kan du ubekymret give den gas med spartel og bare hænder. Får du det på tøjet, huden eller gulvet, tørrer du det bare af med vand og sæbe. Det skal du selvfølgelig gøre, inden det hærder helt igennem.

Relaterede produkter

Sådan arbejder du med gipspuds

Først skal du blande gipspulveret sammen med vand. Dertil kan du spænde et piskeris fast på en boremaskine, så er det ingen sag at blande vand og gipspuds sammen. Husk altid at læse på indpakningen, hvordan blandingsforholdet skal være. Det er meget vigtigt, at du følger producentens anvisninger for at få et optimalt resultat. Bland massen sammen, indtil der ikke er flere klumper i.

 

Du skal selvfølgelig ikke bruge hele posen med gipspuds på én gang. Du har cirka 20 minutter til at arbejde med det, du har blandet, før det begynder at hærde. Bland kun det, du kan nå at bruge.

Så er du klar til at udbedre en skade eller gøre en væg i fin stand. Gipspudsens konsistens gør den let at forme og arbejde med, så du giver den bare gas, og smør gerne et godt lag på din væg.

Når du er færdig med din væg, kan du glæde dig over, at du har udført et stykke arbejde i et materiale, der rummer lutter fordele. Hvor man kan opleve, at kalkmørtel revner, når det tørrer, er dette på ingen måde tilfældet med gipspuds. Gipspuds danner ikke spændinger, når det tørrer, og derfor revner det ikke.

Desuden er gips et materiale, der både isolerer mod lyd og samtidig er brandsikkert. Det kan tåle meget, meget høje temperaturer, og på grund af gipsens vægt og lufttæthed er det stærkt lydisolerende. Alt i alt er det altså et godt materiale at vælge til din bolig.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto