Det er desværre ikke muligt at benytte Click & Collect fra d. 26. - 31. December 2024

Galvaniseret rionet er gaven til haven


Har du prøvet at skulle brække noget i jernbeton op, har du helt sikkert prøvet at forbande det langt væk. Det sejlivede armeringsnet insisterer nemlig på, at dét, du prøver på at fjerne, skal blive stående i tid og evighed. Nu er det måske på tide, du glæder dig lidt over det alsidige rionet, for det er vitterligt gaven til haven.

Hvad er et galvaniseret rionet?


Rionettet er egentlig ikke skabt til en tilværelse i haven. Det er skabt til en tilværelse svøbt ind i beton, hvor jernnettet armerer - og dermed styrker - betonen. Derfor bliver rionet også kaldt armeringsnet. Nå, men rionet til armering har typisk været ubehandlet, da det har været bedst til opgaven. Det betyder, at nettene tidligere har rustet i vind og vejr. Inden for de seneste årtier har nettet dog fundet vej til havefolket, hvor det især er blevet brugt som espalier.

Det har stillet nye krav til nettet, som nu også kan fås i en galvaniseret og dermed rustfri udgave.

Hvad kan det bruges til?


Rionet er selvfølgelig stadig brugt mest i betonen, men der har efterhånden sneget sig mange jerngitre ind i vores huse og haver. Det rå og industrielle udtryk har i en årrække været populært, og derfor har du kunnet støde på nettet i eksempelvis køkkener, stuer og entréer, hvor det eksempelvis har været et dekorativt sted at hænge ting op med kroge.

I haven er rionettene virkelig populære, og det er så absolut forståeligt. Her er nettene nemlig virkelig gode, hvad end du vil lade planter kravle eller holde dyr og mennesker væk. Du kan få læ og skygge på terrasser og i drivhuse med flet eller slyngplanter, og du kan indrette din have i tre dimensioner med altankasser og vertikale urtehaver.

Det bliver også mere og mere populært at have hegnskasser og stolper i rionet og fylde dem op med store sten.

Hvilke varianter findes der?


Det vigtigste, du skal forholde dig til, når du vil bruge rionettet i haven, er jernets tykkelse, maskernes størrelse og jernets patinering. Med andre ord om du vil have et rustent eller galvaniseret udtryk. Rust kan være rigtig flot, og det passer godt ind i havens farvepalet. Til gengæld smitter det nemt af, så det skal du overveje inden.

Et galvaniseret rionet passer typisk godt til husets udtryk, da det typisk ligner hjemmets tagrender og nedløbsrør. Det kommer til gengæld til at se fremmed ud blandt havens grønne farver og jordtoner, men det kan naturligvis også være med til at give lidt spil.

Størrelser af masker og tykkelse af jernet bør være dikteret af, hvad du ønsker, der skal ske. Er det en form for klassisk trådhegn, skal du naturligvis have de mindst mulige masker, så hunde, katte og børn ikke kan komme ud. Eller ind, hvis det er formålet. Vi du til gengæld have større planter, som eksempelvis rådhusvin, til at vokse op ad nettet, kan du roligt vælge tykkere jern og større masker.

Overvej i øvrigt, om du med dine installationer af armeringsnet ikke kommer til at gøre livet nemt for indbrudstyve. Altså, har du et espalier op ad væggen, er det måske nemmere for en skidt karl at klatre op ad muren og ind ad vinduet. 

Relaterede produkter

Sådan bygger du et hegn af rionet


Der er mange måder at bygge et hegn af armeringsnet på, og her vælger vi én, hvor hegnet skal træde i baggrunden og fungere som espalier.

Køb rionet i en passende størrelse. Planterne, som du gerne vil have til at klatre på gitteret, bør have noget at skulle have sagt i forhold til maskestørrelse og jerntykkelse. Altså skal vinplanter og efeu have større masker og tykkere jern end eksempelvis klematis.

Du kan enten selv tilpasse rionettet, så det passer til det hegn, du går og drømmer om, eller også kan du forme hegnet, så det passer til nettet. I dette tilfælde gør vi det sidstnævnte, og her er ambitionen paneler af rionet på 90 gange 180 centimeter, så vi køber dem i denne størrelse. Alternativt er jerngitrene til at tilpasse med en boltsaks, nedstryger eller vinkelsliber, så du kan få de dimensioner, du drømmer om.

Find de stolper, du gerne vil have. Det er en god idé at få nogle, der er godt egnet til tilværelsen på matriklen, og hvad det indebærer af regn, sol og blæst. Du kan også lave nogle selv af reglar, hvis markedsudbuddet ikke frister. Men du bør overveje, om du skal have trykimprægneret træ, eller om du skal i gang med pensel og træbeskyttelse, inden du går i gang.

Husk at overveje, om du vil have stolpehætter på, inden du går i gang, for så er det måske noget, du skal overveje i forhold til afstanden fra toppen af stolpen.

Støb stolperne fast i jorden, eller montér dem på stolpefødder, hvis du vil slippe for at bekymre dig om råddent træværk. Du kan grave stolpesten ned, så du undgår bøvlet med at støbe selv, men hvis hegnet kommer til at stå udsat i forhold til blæst og med tætte planter voksende på sig, bør du overveje at støbe stolperne godt ned i jorden.

Tilpas afstanden mellem stolperne efter, om du vil have nettet til at sidde på den ene side eller mellem stolperne. Skal det sidde mellem stolperne, skal du klippe eventuelle 'stikkere' af, så du får en lodret afslutning, der kan monteres på stolpernes inderside.

Når du har støbt eller sat stolperne fast, kan du begynde at montere nettet. Brug små stykker patentbånd eller rørholdere som beslag, og sørg for at bruge nogle ordentlige skruer. Skal dit hegn stå udsat, bør du ikke holde dig tilbage i forhold til at fæstne gitteret grundigt.

Det er en smagssag, om du vil beholde 'stikkerne' foroven. De kan nemt fjernes, og med en vinkelsliber kan du fjerne de værste skarpe kanter, hvis der er børn og klodsede sjæle i billedet. Omvendt kan 'stikkerne' også have en afskrækkende virkning på røvere, indbrudstyve og ubudne gæster, hvis dit hegn sidder mod skel, for gitteret gør potentielt hegnet til en stige. Du kan endda spidse enderne til, hvis det gør nattesøvnen bedre.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto