Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Beskyt dit gulv mod fugt og skader med en fugtspærre

Hvis du har et trægulv eller et korkvinylgulv, kan de være særligt følsomme overfor fugt. Derfor skal du sørge for at beskytte dem mod opstigende fugt, da de kan blive beskadiget, slå revner og bøje på grund af fugten. Det kan du gøre med en fugtspærre, der beskytter gulvet mod opstigende damp, radon og fugt.

Sådan bliver en fugtspærre brugt

Fugtspærrer bliver typisk brugt til nybyggeri, hvor man vil undgå den lange udtørringstid, som nylagt beton har. Der kan gå op til 6 måneder før, at betonen er tør nok til, at man kan anlægge et træ- eller korkvinylgulv ovenpå betonfundamentet. Hvis man ikke vil vente, indtil betonen er tør, skal man bruge en form for beskyttelse mod opstigende fugt og damp, og her er en fugtspærre det naturlige valg.

For en god ordens skyld påpeger vi, at en fugtspærre og en dampspærre ikke er det samme. En fugtspærre bruges som nævnt til at beskytte gulvet mod opstigende fugt og radonforurening, hvor en dampspærre bruges til at holde fugtig luft fra boligen ude af tag- og vægkonstruktioner. Dette gøres for at forebygge fugtskader som skimmelsvamp og råd. 

Billede af mand, der lægger fugtspærreBillede af mand, der lægger fugtspærre

Relevante produkter


Forskellige typer fugt der kan skade dit gulv

Når vi snakker om fugt, der stiger op og kan forvolde skade på dit gulv, er det typisk byggefugt, kondensfugt og jordfugt, vi snakker om.

Byggefugt er den type fugt, der forekommer i nystøbt beton, hvor der kan gå månedsvis, inden det er tørt. Derfor bruger man fugtspærre til at holde fugten væk fra gulvet, mens byggefugten forsvinder med tiden.

Vil du vide mere om fugtskader? Bliv klogere her.

Kondensfugt er den type fugt, der opstår, når luften kommer i berøring med kolde flader. Luften fortætter og kondenserer, hvilket gør overfladerne klamme og fugtige. Det sker eksempelvis i dit hjem, hvis luftfugtigheden er for høj. For at undgå, at der samles kondens mellem fugtspærren og dit gulv, skal du sikre, at fugtspærren placeres så varmt, at den aldrig når dugpunktstemperatur, så kondensvand kan samle sig på den.

Jordfugt er – du har nok gættet det – fugt, der kommer fra jorden. Den type fugt oplever man omkring terrændækket og i krybekældre. Terrændækket er den del af huset, der starter ved jordoverfladen og går helt op til betongulvet. Terrændækket bidrager til at holde på varmen og holde fugten ude. Det gør terrændækket med et kapillarbrydende lag eller med en fugtspærre.

En krybekælder er en meget lav kælder med en højde på mellem 20 og 100 centimeter, som du kan kun ”krybe” rundt i, deraf navnet. Krybekælderen skal være fugtsikret med en fugtspærre, ellers kan kondens og fugt trænge op og sætte sig i kælderen. Hvis kælderen ovenikøbet ikke er tilstrækkeligt ventileret, kan det fører til både råd og svampeangreb, som kan brede sig til både stuegulv og resten af den nederste del af huset. Hvis du har mange ting opbevaret i krybekælderen, selvom det kan være svært at bevæge sig rundt dernede, kan det forringe ventilationen og bidrage til, at problemet vokser sig større.

Billede af laminatgulv med fugtskaderBillede af laminatgulv med fugtskader


Lægning af fugtspærre

Det er bedst, hvis du kan placere al varmeisolering under fugtspærren. Hvis det ikke kan lade sig gøre, må den del af isoleringen, der ligger over fugtspærren aldrig udgøre med en 1/3 af den samlede varmeisolering. Hvis du lægger fugtspærre under varmerør, skal spærren være lavet i kraftigt asfaltpap. Hvis dit gulv har gulvvarme støbt ind i betonen, så placerer du fugtspærren mellem betonen og gulvet.

Du må aldrig anlægge en fugtspærre ovenpå et fugtfølsomt gulv. Hvis du skal anlægge et trægulv, skal du lægge spærren oven på betonflade eller oven på gulvvarmen. Hvis fugtspærren skal lægges sammen med et helt nyt gulv, kan du se efter en løsning, der har indbygget fugtspærre. Så er du helt sikker på, at placeringen af fugtspærren er korrekt. Ofte er den type gulve også mere lydresistente, når du træder på det.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto