Fugesand - genvejen til ukrudtsfri fliser
Måske tilhører du gruppen, der tror, at sand bare er sand. Det er det naturligvis ikke, og der er stor forskel på de forskellige typers egenskaber, selvom sand måske for det utrænede øje bare virker som sand. De utrænede øjne kan få et lynkursus i sandtyper her, mens kenderne kan springe videre til næste punkt.
Bakkesand hedder således, fordi det kommer fra en bakke. Altså i jorden. Det betyder, at sandet er gravet ud af en grusgrav, og det betyder endnu vigtigere, at sandet er skarpkortet. Derfor kan det pakke sig og blive meget fast og kompakt, når du stamper det, og det er ofte en stor fordel. Det er også oftest sand af denne type, der bliver brugt til mørtel- og betonblandinger.
Strandsand, derimod, kommer ikke så overraskende fra havet og strandene, og det betyder, at sandkornene er blevet slebet runde med tiden. Det gør, at de får svært ved at pakke sig og holde formen. Til gengæld er strandsand som bekendt både blødt og behageligt, og derfor egner denne type sig til sandkasser, ligesom den bliver brugt i finpuds.
Stenmel er maskinknuste sten, og der vil typisk være tale om granit. Stenmelet er skarpkantet, men det er som oftest på grund af de dekorative egenskaber, materialet bliver valgt.
Hvad er fugesand?
Fugesand er det sand, du har i fugerne mellem dine udendørs sten og fliser, og dets fornemste opgave er at holde din belægning på plads - og skåne sten og fliser, når du kører bilen over dem.
Fugesand er bakkesand, og det er vigtigt, at sandet er rigtig skarpkornet, så fugerne virkelige kan pakke sig. Når fugen er tætpakket, er der større sandsynlighed for, at fliserne bliver siddende, hvor de er - uanset hvor store mængder vind og nedbør, der rammer dem. Det er også vigtigt, at fugerne er fyldt helt op, så ukrudtsfrø ikke har mulighed for at finde ly mellem to fliser og spire til trælse planter.
Er fugen fyldt helt op, er der nemlig større chance for, at frøet bliver blæst væk. Der findes også nye typer af fugesand, der har en høj pH-værdi, som ukrudtet ikke kan leve med. Denne type fugesand kan bruges, uanset om du vil efterfylde dine fuger, eller du er ved at anlægge nyt.
Hvad er fordelene ved ukrudtshæmmende fugesand?
Det siger næsten sig selv, at fordelene ved ukrudtshæmmende fugesand er ret store, med mindre man tilhører flokken af folk, der holder af at bruge deres tud på at ligge og rode med ukrudt i indkørslen, men de folk er i fåtal.
Du kan også med det rette fugesand nedsætte risikoen for, at myrer slår sig ned under dine fliser. Myrer elsker den lune, tørre tilværelse under dine terrasse og indkørsel, og deres tak for gæstfriheden er lange gange og store sandbunker, der hurtigt gør din belægning skæv og vakkelvorn. Er der tale om en terrasse eller indkørsel, der ligger tæt op ad huset, er det også en stor fordel, hvis du kan undgå at få de små kryb for tæt på, for de vil hjertens gerne ind og lave ulykker.
En anden stor fordel ved at undgå ukrudtet er, at du hermed undgår utøjets rødder, som ofte skaber mas og bøvl med fliserne, der bliver løse og skæve langt hurtigere, end du havde håbet på. Der er med andre ord god grund til at betale lidt ekstra for dit fugesand for at få noget, du ved virker mod ukrudtet. Du skal i øvrigt regne med, at den ukrudtsfri effekt holder cirka to års tid, men så er det alligevel nok tid til at fylde fugerne op igen.
Hvad koster fugesand?
Fugesand varierer meget i pris i forhold til kvalitet og ukrudtshæmmende egenskaber, og du skal regne med, at en sæk på 20 kg koster 60-180 kroner, og det giver en kilopris på 3-9 kroner. Med de mængder, der typisk skal til, når du anlægger terrasser og indkørsler, kan det typisk dårligt svare sig at spare, hvis du medregner besværet at luge ukrudt efterfølgende.
Relaterede produkter
Hvordan fylder jeg mine fuger ordentligt?
Skal du lægge fliser på ny, kan du med fordel læse denne guide. Skal du bare friske fugerne op, kan du nøjes med nedenstående.
Start med luge godt ud i ukrudtet, og fjern så meget, du overhovedet kan. For en gangs skyld kan det anbefales at finde højtryksrenseren frem til flisearbejde. Det plejer ellers at frarådes, da det kan skade overfladen på dine sten, men her skal vi bruge det høje tryk til at spule det gamle sand ud af fugerne. Du kan også bruge en brænder til at fjerne ukrudtet med.
Du skal gerne spule fire centimeter af den gamle fuge op. Du kan eventuelt starte med at rense fliserne, hvis du har flisemundstykket til din højtryksrenser, og se, hvor meget fuge, det fjerner.
Fej fliserne grundigt, så al snask, ukrudt og gammelt sand kommer væk. Nu skal fliserne tørre.
Når fliserne er helt tørre, skal vi have fugerne fyldt. Fugesandet får du i fugerne ved at feje diagonalt på fugeretningen med en kost. Fugerne skal være fyldt helt op.
Bruger du Danfast fra Dansand følger du ovenstående instrukser - med disse tilføjelser. Vejret skal være med dig. Det vil sige, at temperaturen skal være mindst 10 grader og maksimalt 30. Derudover skal der være udsigt til tørvejr i mindst et døgn.
Når du har fyldt fugerne, fejer du fliserne efter med en blød kost, så der ikke ligger overskydende sand på belægningen. Herefter vibrerer du fliserne to gange - med påfyldning og fejning - og så vander du forsigtigt fugerne. Det gør du med en forstøver på haveslangen, og det er vigtigt, at fugerne bliver gennemfugtige. Gentag befugtningen med fem minutters mellemrum.