Forskellige typer vandlåse i køkkenvaske
Det er vigtigt, at du kender forskellen på forskellige vandlåse, hvis du gerne vil komme en stoppet vandlås til undsætning. Der sidder nemlig forskellige vandlåse under forskellige håndvaske. Og derfor er det ikke sikkert, at lige netop din vandlåse kan fikses på samme måde som andre.
Hvis din vandlås i håndvasken er stoppet, vil vandet stå stille i vasken. Det vil altså ikke kunne løbe ud. Og langt de fleste gange kan du klare problemet ved at tømme vandlåsen.
Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du tømmer vandlåsen og skelner din vandlås fra andre. Hvis du gerne vil vedligeholde udløbet i din vandlåse, kan du læse, hvordan du forebygger stoppede vandlåse her.
Kend din vandlås under håndvasken fra de andre
Skulle du pludselig stå med en stoppet køkkenvask, er det en rigtig god idé at undersøge, hvorvidt der sidder en prop i vandlåsen. Vandlåsen er den installation, der sidder placeret mellem afløb og kloak, og i vandlåsen står der altid en smule vand, som skal modvirke propper og forhindre, at lugt fra kloakken trænger ind i din bolig.
Der findes en lang række forskellige vandlåse, som inddeles i typerne: pungvandlåse, indstiksvandlåse, s-vandlåse og p-vandlåse. Disse kan være udarbejdet i alt fra plast til stål, messing og støbejern. Især s- og p-vandlåse anvendes ofte til køkkenvaske.
- Pungvandlåse er synligt placeret under håndvasken, hvis vaskens afløb ikke er ført direkte til et gulvafløb.
- Indstiksvandlåse er klokkeformede og benyttes ofte i gulvafløb og kan løftes op for rensning.
- S-vandlåse har lodrette nedadvendte udløb og er typisk indbygget i gulvmonterede toiletter eller kan bygges af afløbsrør.
- P-vandlåse har et udløb, der peger bagud, og den kan ligesom s-vandlåse bygges af afløbsrør og er typisk indbygget i væghængte toiletter.
Relaterede produkter
Tjek vandlåsen under håndvaskens afløb
Har du på fornemmelsen, at afløbet i køkkenvasken er ved at stoppe til, kan du begynde med at hælde kogende vand igennem for at se, hvordan det står til. Hvis vandet forsvinder langsomt eller slet ikke, er afløbet sandsynligvis stoppet til, og du kan lægge ud med at benytte en svupper for at løsne proppen.
Du bør dog også tjekke vandlåsen, når du alligevel er i gang. Du afmonterer vandlåsen ved at løsne de omløbere eller møtrikker, som sørger for at holde alle delene sammen. Herefter skiller du hele systemet ad, så de enkelte dele kan renses for fedt og skidt. Du kan med fordel lægge dem i en balje bestående af varmt vand og opvaskemiddel og benytte en svamp til at rengøre de forskellige dele.
Sådan fjerner du propper fra vandlåsen
Skulle der sidde en prop i selve vandlåsen, kan du frigøre denne ved hjælp af en flaskerenser eller et stykke kraftigt ståltråd, som bøjes og benyttes som en rensesplit. Når du alligevel har skilt vandlåsen ad, kan du lige såvel tjekke, om pakningerne er tætte og eventuelt skifte dem om nødvendigt.
Visse vandlåse har en bundprop, især s-vandlåse, som du kan begynde med at løsne, og ligeledes har pungvandlåse et gevind, som du nemt kan montere af og på, så du slipper for at skille hele vandlåsen ad. Oplever du dog efterfølgende, at køkkenvasken bliver ved med at stoppe til, bør du skille vandlåsen ad og rense de enkelte elementer.