Det er desværre ikke muligt at benytte Click & Collect fra d. 26. - 31. December 2024

Fjern ukrudt i græsplænen

Græsplænen. Stedet, hvor naturen i dén grad skal undertvinges og makke ret. Den skal stå model til jævnlige klipninger, og som haveejer er det dig, der bestemmer, hvad den må få af næring. Sidst, men ikke mindst, er det dig, der bestemmer, hvad der er velkomment i grønsværen - og især hvad der ikke er. 

Derfor vælger mange danskere at bekæmpe ukrudt i græsplænen, da det enten ødelægger græsplænen eller bare ser sjusket og rodet ud. Men hvordan bekæmper man så lige ukrudt i græsplænen? Det kan du få svaret på her.

Hvilke typer ukrudt finder jeg i græsplænen?

 

I din have og de omkringliggende ditto er der masser af ukrudt, der bare venter på et uopmærksomt øjeblik, hvor de kan invadere din græsplæne. Den værste og mest kendte er måske mos. Plæneejerens ærkefjende, der med skygge, list og tricks møver sig mere og mere ind på bekostning af græsset.

Selvom mos kan lige græs, så er det ikke græs, og får det frit spil, vil mosset gøre, at der til sidst ikke er andet end ukrudt i græsplænen. 
Mælkebøtter og tidsler er mere eller mindre to sider af samme tarvelige sag, selvom tidslerne har færre sympatiske egenskaber end mælkebøtter.

Bellis, eller tusindfryd, er vel på vippen af, hvad vi egentlig kan kalde ukrudt, men hvis man ønsker en golf-grøn plæne, er den mini-marguerit-lignende blomst uvelkommen.
Normalt kan man komme det meste til livs med jævnlige plæneklipninger, men år med tørke kan give andre plantetyper frit spil i plænen, og de døde og bare pletter kan nemt blive fyldt med andet end græs.

Glat vejbred er en charmerende og efter sigende velsmagende lægeurt, vi egentlig burde være glade over at have på matriklen. Den ser dog herrens ud i græsplænen, og derfor skal den betvinges for enhver pris.

Padderokker ligner noget fra 'Jurassic Park' eller 'En Verdensomsejling Under Havet', og begge dele giver god mening. Planten er tudsegammel, og den er træls, når den melder sin ankomst i haven. Den spreder sig nemlig nemt, og den er svær at komme af med igen, for den har en tarvelig kombination af dybe og skrøbelige rødder, der nemt bliver til nye planter, når du forsøger at trække dem op.

Vorterod er mere charmerende, end den lyder, og den voksgrønne plante med den gule blomst er da også meget hyggelig. Ligesom andre ukrudtsplanter er den bare dårlig til at kende sin besøgelsestid, og den spreder sig som bare pokker.

Både padderokker og vorterod har faktisk medicinske egenskaber, og padderokke-te skulle være glimrende som vanddrivende middel, mens vorteroden ikke overraskende er blevet brugt mod vorter. Hvor padderokke skulle have en effekt, er effekten af vorterod mere tvivlsom.

Hvordan fjerner jeg bedst ukrudt i græsplænen?


Mos kræver omhu og knofedt at slippe af med igen. Du kan angribe mosset med en mosrive. Det rækker længe fint til mindre arealer, men hvis du er hårdt angrebet af mos, er det et næsten nådesløst slid at tage hele plænen.

Her bør du få fingrene i en vertikalskærer, som både fjerner mosset og styrker græsset. Er meget af dine have henlagt i skygge, kunne det også være, du skulle overveje at fælde lidt træer for lys og luft til plænen.

Hvis du blot ønsker at fjerne mos med din rive og lidt knofedt, kan du læse hvordan lige her.

Mælkebøtter og tidsler kommer du nemmest af med ved at tage dem op med rod. Det kan du faktisk komme relativt nænsomt omkring i dag, hvor du med en mælkebøttefjerner nemt og hurtigt kan trække de ofte gulerodsstore rødder op. Det er en god idé at være over mælkebøtter og tidsler, for når de sætter frø, er de af den type, der flyver i vinden, og så har vi for alvor balladen.

Glat vejbred skal helst fjernes hurtigst muligt fra plænen, da den er svær at komme til livs med plæneklipperen. Den kan fint tåle at blive klippet lidt, så du bør fjerne den med rødder. Det går desværre ikke helt så let som med mælkebøtterne, men det er dog nogenlunde ligetil.

Vorterod og padderokker bør med jævnlige klipninger fortage sig næsten lige så hurtigt, som de myldrede ind i plænen. De tåler nemlig dårligt en tur med klingen, og derfor er de heldigvis sjældnere gæster i plænen.

Bellis er svær at bekæmpe med knofedt. Den er så lav, den nemt kan klare en tur med plæneklipperen. Hvis du ikke kan leve med den lille blomst i græsplænen, kan du overveje at hæve pH-værdien med lidt kalk. Det er dog en risikabel adfærd at pille for meget ved pH-værdien, og det er uhyggeligt svært at rette op på fejldosering.

Du kan overveje at tage en jordprøve og få lidt vejledning, inden du kaster dig ud i det. Har du sandjord, bør din pH-værdi i plænen ligge fra cirka 5,5 til 6,5. I lerjord bør værdien være 6,5 - 7. Ligeledes bør du også være tilbageholdende med at bruge gift i din græsplæne - og i din have generelt, hvis du ikke har helt og aldeles styr på, hvad du foretager dig. Det er nemlig nemt at lave ulykker, og de er svære at rette op på igen.

Det bedste middel mod ukrudt i græsplænen er faktisk dit græs, og derfor bør du sørge for, det har de bedst mulige betingelser. Det vil sige, at du giver det lidt gødning. Brug en god NPK-gødning tre gange om året - i april, i ultimo maj/primo juni og i ultimo august/primo september. Med mindre du bruger en organisk gødning, der er mere langsomt virkende.

Du bør ikke klippe plænen for kort. Græsset skal gerne være omkring en fire centimeter langt, og du bør aldrig klippe mere end en tredjedel ned af gangen. Giv den hellere flere gange med dages mellemrum.

Overvej at introducere særligt ukrudt i græsplænen - nemlig mikrokløver. Mikrokløver tager kvælstof fra luften og overfører det til jorden - til stor glæde for græsset. Mikrokløveren giver en pæn og grøn plæne - selv i tørkeperioder. Har du huller i græsset efter tørken, kan du så mikrokløver dér. Så skal de nok sprede sig med tiden - uden at udkonkurrere græsset. 

Relaterede produkter

Hvor ofte skal jeg fjerne ukrudtet?



Salig hr Møllers mantra om rettidig omhu gør sig i allerhøjeste grad også gældende for os med hus og have. Jo før, du fjerner ukrudt, desto mindre vil det sprede sig. Derfor kan du med fordel gå plænen efter med et kritisk blik og et godt haveredskab fra tid til anden.

Du kommer langt med at have en sund græsplæne, og den vil i mange tilfælde kunne holde store dele af dit ukrudt væk. 

Det kan i nogle tilfælde også hjælpe mod ukrudt i græsplænen, at du ikke klipper dit græs helt ned. Hvis du klipper din græsplæne ned til 4 centimeter, vil det være så højt, at det skygger for noget af ukrudtet.

Du kan også fra tid til anden opfriske din græsplæne. Det gør du ved at rive den, så den får luft, og på den måde kan jorden bedre optage regnvandet helt ned i de dybere lag. Ukrudt i græsplænen har især gode forhold, når græsset er svækket. Men med en oprivning af græsplænen sikrer du, at dit græs har de optimale forhold til at stå imod angreb fra ukrudt.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto