Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Guide: Få styr på mursten og deres mål


Nogle elsker udtrykket, de kære mursten giver, mens andre går langt for at gemme stenene væk bag pudslag, maling og beklædninger. Uanset om man holder af mursten og medhørende mørtelfuger eller ej, kommer vi ikke uden om, at landet havde set markant anderledes ud uden de kære lerklodser.

Hvad er mursten?


Mursten består af brændt ler i præcise og ensformige mål. Tegl, hedder det brændte ler, og ved at brænde det - i stedet for bare tålmodigt at tørre leret, får du et stærkt, bestandigt og ensformigt produkt. Tegl har været brugt siden oldtiden, og i dansk sammenhæng vandt stenene for alvor indpas i 1100-tallet.

Før teglets tid brugte vi kampesten, flade sten og tilhuggede sten, og det gav et stort arbejde med planlægning og murerskeer, hvis resultatet skulle være stabilt. Med teglsten var det nemmere at bygge, for stenene var flade og havde samme størrelse, så byggeriet blev mere ligetil. I gamle dage var stenene håndstrøgne. Det vil sige, at de blev skabt ved manuelt at fylde leret i forme. Det gav nogle smukke sten med unikke variationer, hvor vi i dag først og fremmest har maskinfremstillede sten, der er helt ens i udtrykket - selvom du kan få blødstrøgne sten, der forener det bedste fra begge verdener.


I Danmark har vi røde og gule mursten på menuen, og de er lavet af henholdsvis rødler og blåler. Rødler er fra de øverste jordlag, og her har jernet i leret fået ilt. Det er jernet, der får leret til at skifte fra brun til rød, når leret brændes. Blåler er fra de dybere lag, og her har jernet en anden form, og derfor bliver leret gult ved brænding.

Hulsten eller cellesten har en masse lodrette huller i stenen, som gør stenen lettere, nemmere at producere og dermed billigere. Der har tidligere været problemer med især gule cellesten, der har haft svært at tåle tilværelsen i en facade, og i mange tilfælde bliver cellestenene da også først og fremmest brugt i indervæggene.

Relaterede produkter

Hvilke mål har en mursten?


Det danske standardmål på en mursten hedder 228 gange 108 gange 54 millimeter. Det er altså den danske standard, og sådan bør dine sten se ud - med mindre du har bedt om andet. Det er dog ikke nødvendigvis standarden i resten af verden, og det bør du være meget opmærksom på, hvis du køber sten ude i den store verden.

Der findes selvfølgelig også sten, der af æstetiske hensyn afviger fra standarden, ligesom gamle stentyper som eksempelvis Flensborgstenen er at finde rundt omkring på matriklerne.

Hvad koster mursten?


Du kan få mursten i stort set alle prisklasser, og især de nyere sorter i eksotiske farver og glaseringer kan hurtigt løbe op i både 10, 20 og 30 kroner stykket. De klassiske gule og røde sten koster dog i omegnen af 6-7 kroner stykket, hvis du køber dem i 'løsvægt'.

Det vil ende med på en kvadratmeterpris på 396-462 kroner - plus en ikke ubetydelig mængde mørtel. Regn med 60-70 kilogram tør mørtel kvadratmeteren, som løber op i omegnen af 150 kroner. Hvis du skal bygge et helt hus, vil de store mængder typisk få prisen ned på både sten og mørtel. Her får du nok brug for at tænke i paller, og der er 1.000 mursten på en palle. Mørtlen kan du få leveret i store mørtelsiloer, der også gør livet som murermand lidt nemmere.

Hvor mange mursten skal jeg bruge til mit byggeri?


Det er svært at sige, præcist hvor mange sten, du skal bruge, for det kommer jo ikke overraskende an på dit byggeri. Er det beboelse, du vil bygge, kommer vi ikke udenom, at det skal isoleres godt, og her har det stor betydning, om dit hus skal fuldmures, eller du kan leve med indervægge af eksempelvis porebeton.

Fuldmuret betyder, at også indervæggene er muret op i tegl, og det betyder igen, at prisen ryger lidt i vejret. Har du dybe lommer og hang til fuldmuring, skal du naturligvis bruge en del flere sten - afhængigt af rum og grundplan.

Ellers siger tommelfingerreglen 66 mursten per kvadratmeter - inklusive tre murstens spild, og regn med at bruge cirka 46 liter mørtel per kvadratmeter. Store vinduer og døre skal naturligvis tælles fra i kvadratmeterne på facaden.

Flensborgsten kræver cirka 85 sten per kvadratmeter.

Sådan hugger du selv mursten til


Mursten ligger i forbandt med overlap, så muren opnår mest mulig styrke. Derfor vil der ofte være brug for sten i andre størrelser, og her er fremgangsmåden, at man hugger sine sten til. Det ser legende let ud, når Bonderøven hugger en genbrugssten over med sin hjemmelavede murhammer, og det er det faktisk også - når du altså lige har fået håndelaget.

Det kræver dog lidt øvelse, og regn med en del fejlskud i starten. Du får brug for en god murhammer. Hold altid stenen i hånden, eller læg den på låret, så slaget ikke forplanter sig ud i hele stenen.

Skal stenen deles på midten, giver du stenen et hårdt, præcist dask med hammersiden midt på stenen. Det skulle gerne få stenen til at dele sig i to på midten. Det er straks værre, når der skal slås en kvart eller tredjedel af stenen, for her skal du være præcis.

Se, om du kan lave en rille på stenen, så du får den svækket. Brug eventuelt den spidse ende af murhammeren, og vær ekstra flittig i hjørnerne. Når du så skal flække stenen, slår du hårdt og præcist med hammerens spidse side på rillen. Jo mere præcis, du bliver med hammeren, desto mere skødesløs kan du være med rillen.

Alternativt kan du leje en stenskæremaskine, hvis du kan leve med larmen og Bonderøvens ringeagt.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto