Optænding i brændeovn: Sådan gør du
Hvorfor er det vigtigt at korrekt optænding af brændeovn?
Hvad siger reglerne om optænding af brændeovnen?
Relaterede produkter
Hvad slags brænde skal jeg bruge til optænding?
Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn
Det kan være, du er blandt de mange, der tænker, at en ild skal tændes fra bunden. Du skal faktisk tænde op fra toppen, hvis det skal gå korrekt til. Grunden er, at det er vigtigt, at de partikler og røggasser, der stiger op nedefra, bliver antændt af flammerne, så de ikke ender som forurening i villakvarteret. Tænder du op nedefra, bliver flammerne i stedet kølet ned af det kolde træ, og så har vi balladen.
Når du tænder op i ovnen, starter du med at lægge to stykker tørt træ i bunden af brændeovnen - med barksiden nedad og med et par centimeters mellemrum. Så ligger de tæt nok til at kunne give hinanden varmen. Læg optændingspinde ovenpå. Du kan købe optændingspinde, der er skåret for, og de er ret nemme at bruge. Ellers skal du skære dem i cirka to gange to centimeter. Læg pindene i lag á fire, og læg cirka tre lag på kryds og tværs. Læg en 2-4 optændingsposer på øverste og næstøverste lag.
Nu skal vi sikre os, ilden får luft nok. Spjældene skal stå på vid gab, når du tænder op. Begge to. Det primære spjæld sidder sandsynligvis i forbindelse med din askeskuffe, mens det sekundære er dét, du kan regulere på i løbet af brændingen. Nogle brændeovne har kun et spjæld, og så skal du tænde op med døren på klem. Det er meget vigtigt, at der kommer luft nok ind i din brændeovn. Ellers er det svært at opnå en god forbrænding.
Sæt ild i optændingen, og lad flammerne få fat. Luk først for døren, og skru først ned for det primære spjæld, når der er god ild og varme i brændkammeret. Skru først ned for det store spjæld, når der er virkelig godt gang i ilden.
Undgå røg i stuen, når du åbner til brændkammeret. Det gør du ved at åbne døren på klem en kort stund, inden du åbner døren helt.
Du kan altid se, om du fyrer korrekt på både ruden i brændeovnen og skorstenen. Soder ruderne til, fyrer du forkert. Tjek skorstenen et kvarters tid efter, du har tændt op. Er røgen, der stiger op ad skorstenen tyk, fyrer du forkert. Er den tyk og sort, står det helt skidt til. Du skal faktisk næsten ikke kunne fornemme røgen, og hvis du kan se røgen - fyrer du forkert i brændeovnen.
Du kan også være ude for, at du faktisk gør alt det rigtige med tørt træ og det hele, men at det alligevel kører skidt. Så kan det være, din skorsten er for kort. Det problem kan du komme udenom med en røgsuger, du sætter på skorstenen. Den sørger nemlig for, at du altid har et ordentligt træk i skorstenen. Der findes også et varmeflytningsanlæg, som du kan bruge til at fordele varmen fra brændeovnen i resten af din bolig.
Så er det i øvrigt en ikke en god idé med natfyring, hvor du lægger et par kævler ind, skruer ned for ilten og vågner til en bunke ulmende gløder. Energien bliver ikke omsat til varme, du sender skyer af sod og partikler ud i nabolaget, du soder din skorsten til, og du risikerer at kulilteforgifte dig selv. Det er i øvrigt også blevet ulovligt i en lang række kommuner. Så lad være med at holde din brændeovn tændt natten over.