Maling af fliser: Nyt liv til gamle fliser

Der kan være god grund til at ønske sig en anden farve fliser, end dem du lige har. Rigtig god grund endda, for i de år, vi hamrede parcelhuse ud på samlebånd, havde vi en forkærlighed for fliser, der i dag ikke har den samme charme og passer ind i tiden. 

Måske suppleret med smagfulde motiver af egern med agern eller markblomster på hver ottende flise. Bevares, nogle badeværelsesfliser er så absurde, at de transcenderer tid og sted, men sandsynligvis sidder du med et resultat, der skaber uro og ærgerligt at se på.

Nye badeværelser kan slå bunden ud af de fleste økonomier, især for de nye boligejere, men det er heldigvis muligt at tage brodden af de værste 1970'er-fornemmelser med knofedt og maling af badeværelset. Ja, eller andre trætte fliser rundt omkring i huset, for den sags skyld. Fremgangsmåden er den samme.

Du skal dog være opmærksom på, at resultatet ikke holder evigt, og at særligt kraftige mønstre på fliserne kan være svære at skjule helt. Maling af brusekabinen bliver aldrig godt, for de voldsomme mængder vand er for meget for maling og grunder. Men nok med forsigtigheden, nu skal vi i gang.

Der kan være uendeligt mange gode grunde til at ville male dine badeværelsesfliser. 1970'erne er én af dem.

Maling af fliser: Sådan maler du dine fliser:


Lav et grundigt forarbejde med at rengøre og klargøre fliserne.

  1. Giv fliserne en omgang god hæftegrunder.
  2. Mal fliserne over mindst to gange med en passende maling.
  3. Du kan blive lidt klogere på, hvad du skal bruge, og hvordan du udfører de enkelte punkter i nedenstående.

Hvad skal jeg lave af forarbejde inden maling af fliser?


Hvis vi skal gøre os nogen som helst forhåbninger om at få malingen til at sidde fast på fliserne, skal de først være pinagtigt rene. Vi skal bruge grundrens - og kalkfjerner, hvis fliserne sidder i et vådrum.

Gør fugerne våde, inden du renser med kalkfjerner. Så suger de ikke kalkfjerneren til sig, for vi vil gerne holde på kalken i mørtlen mellem fliserne.
Herfefter vasker du fliserne grundigt ned med grundrens.

Nu kan du med fordel give fliserne en fin slibning, så din hæftegrunder har endnu større chancer for at sidde fast.
Hvis dit fliseareal er stort, kan det hurtigt betale sig at få fingrene i en rystepudser eller excentersliber. Vask fliserne ned, og lad dem tørre helt. Nu er vi klar til at grunde - når du har dækket ordentligt af, naturligvis.

Relaterede produkter

Se vores udvalg af indendørs maling

Hvordan skal jeg grunde fliserne?


Mal nu fliserne med hæftegrunder. Du kan med fordel starte med at tage fugerne med en pensel. Herefter giver du fliserne en omgang med en meget korthåret malerrulle - eventuelt gerne i skum. Rul gerne vandret og lodret, så du er sikker på, at du får det hele med. Lad hæftegrunderen tørre et døgns tid.

Efter grundig grunding kan du med fordel slibe overfladen let med en korn 240 og tørre støvet af med en fugtig klud, inden du maler fliserne.

Hvordan skal jeg male fliserne?


Nu er dine fliser rene, tørre og behandlet med hæftegrunder, og vi er klar til at male fliser. Regn med, at fliserne skal have mindst to omgange maling - og måske mere, hvis dine fliser er meget slemme.
Hvis dine fliser sidder i badeværelset, skal du bruge en vådrumsmaling.

Den kan du få tonet og blandet til ønskefarven i dit byggemarked, akkurat som andre som med andre typer maling. Lad malingen tørre og hærde et par døgn, før du udsætter den for for meget fugt.

Er dine fliser ikke i et vådrum, kan du stort set bruge den maling, der passer dig. Træ- og metalmaling er dog at anbefale, da det giver en pæn og slidstærk overflade.
Det kan faktisk også lade sig gøre at pudse dine fliser op. Multipuds kan nemlig hæfte på dine badeværelsesfliser, så længe de er rene og sidder fast - brusenichen undtaget.

Findes der alternativer til at male fliser?

Nogle gange kan sandheden være ilde hørt, og sandheden er nok, at hvis du i fremtiden ønsker dig hvide vægge, og i dag står med brune fliser med markante fugletryk, så bliver du nok skuffet. Du slipper nok ikke for lidt ekstra arbejde, hvis du vil problemerne til livs. Til gengæld får du et flot resultat, der holder længere end maling af fliser.

Du kan nemlig pudse dine fliser op med Multipuds, der er en ekstremt velhæftende pudsemørtel, som sagtens kan hæfte på glatte badeværelsesfliser. De skal bare være rene og sidde ordentligt fast. Når dine fliser er rene og tørre, kan du gå i gang med pudsearbejdet.

Først skal du blande din Multipuds op efter forskrifterne, og du kan med fordel bruge et piskeris til boremaskinen, så du ikke slider dig selv af dage. Når blandingen er klar, skal du i gang med din spartel.
Du skal kun spartle et tyndt lag Multipuds på fliserne i første omgang, men det er vigtigt, at du får fyldt fugerne op. Sørg før, det er jævnt. Brug eventuelt en fugtig kost eller pensel til at rette op på eventuelle skæverter. Lad det tørre et døgns tid, inden du giver det andet lag.

Andet lag trækker du på med et stålbræt, og efter et par minutter giver du det en omgang med en lidt fugtig svamp i cirkulære bevægelser, så du opnår en flot finish. Lad Multipudsen tørre et døgns tid, og så burde du stå med en fin, rå, cementfarvet væg. Den kan du lade stå - rå og cementfarvet - eller pakke den ind i vådrumsmaling. Ja, eller almindelig maling, hvis det ikke er et vådrum, der har fået turen.
Nu kommer det dyre spørgsmål så. Må du bruge det i brusenichen? Også her er svaret et bedrøveligt 'nej'. I hvert fald ikke, hvis du vil undgå at komme i karambolage med vådrumsregulativet. Det kan nemt blive noget rod i forhold til eventuelle salg og deslige.

Men med et godt forhæng eller lignende kan du slippe for at mindes fortidens forkærlighed for næsten psykedeliske badeværelser. Bortset fra, når du bader, naturligvis.

Slip for de sidste fliser

Der er faktisk et par sidste muligheder, som gør, du slipper for rædsler på væggen, når du bader. Du kan overveje, om du vil dække fliserne med vådrumspaneler. De kan klistres ovenpå fliserne og tåle mosten i en brusekabine. Alternativt til maling af fliser kan du klæbe nye fliser på de gamle.

Et andet og mere rabiat løsningsforslag kunne være en fritstående brusekabine. En fritstående brusekabine vil nemlig tage vandet og skåne væggen, så du frit kan male eller spartle den med Multipuds. En fritstående brusekabine vil sjældent være en køn løsning, men hvis alternativet er de hæslige fliser, er det en løsning, der klart er værd at overveje. Det koster nogle tusinde kroner, men det er stadig langt billigere end et nyt badeværelse.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto