Energimærkning: Et lille bogstav med en stor betydning


De fleste har stiftet bekendtskab med energimærkningen tidligere i tilværelsen, hvor især hårde hvidevarer har været med til at gøre skalaen tydelig. Selvom det efterhånden er umuligt at opstøve et køleskab, som ikke praler med et stort, grønt A på forsiden, forholder det sig helt anderledes med boliger. Der er nemlig en kæmpe forskel, og langt størstedelen af danske huse befinder sig i den nederste del af skalaen. Det skyldes mest, at vores huse er generelt langt ældre end vores vaskemaskiner.

Hvad er energimærkning af boliger?


Et energimærke er kort og godt en varedeklaration for din boligs energiforbrug. Et hus, der er på boligmarkedet, skal have et lovpligtigt energimærke, som fortæller, hvor effektivt – eller ineffektivt -huset er. Skalaen rangerer fra det dydige A2020 i toppen til det lommesmertende G helt i bunden.

Et A2020-hus vil typisk være et nybygget nulenergihus, mens et hus i G-klassen oftest vil være et dårligt, hvis overhovedet, isoleret hus - udstyret med el-varme.

Udover energimærket følger der en energirapport med, når et hus energimærkes. Her forklares det, hvordan den sagkyndige er nået frem til sin vurdering. Derudover, og måske mere væsentligt, kommer den sagkyndige med forslag til energiforbedringer og besparelser - i kroner og kuldioxid.

Rapporten foreslår både de lavthængende frugter, som vi give store besparelser for billige penge nu og her, og de større tiltag, som du bør foretage i forbindelse med ombygninger og renoveringer.

Hvornår skal en bolig have et energimærke?


En energimærkning er lovpligtig, hvis en bolig skal sælges. Sådan har det været siden 2010, og reglerne gælder for alle. Villaer, ejerlejligheder, andelsboliger og bygninger med lejligheder. Selv de fleste typer erhvervsejendomme.

Der er dog nogle, der kan slippe for en energimærkning. Det er blandt andet sommerhuse og kolonihaver, tilbygninger, udhuse og garager, fredede bygninger og bygninger, der skal rives ned. Fritstående huse, som er under 60 kvadratmeter, undgår også at få udfrittet energiforbruget.

Relaterede produkter

Hvilke regler gælder for energimærkning af sommerhuse?


Som nævnt er sommerhuse undtaget for energimærkning, men det var dog tidligere et krav, at nybyggede sommerhuse skulle energimærkes. Den regel blev ophævet i 2017. Du vil også støde på mange sommerhuse, som er energimærkede, da det er noget, de fleste købere har interesse i. Energirapporter for fritidshuse er som oftest mindre omfangsrige end dem til parcelhuse, da energiforbedringer ikke altid er meningsfulde i forhold til, hvornår på året huset bliver brugt.

Kan du tjene penge på at energimærke dit hus?


Det er i langt de fleste tilfælde en rigtig god idé at energirenovere dit hus. Både i forhold til salgsprisen, men så absolut også i forhold til varmeudgifterne. De lavthængende frugter, hvor man nemt kan opnå besparelser, er typisk også forholdsvist billige. Eksempelvis kan et ekstra lag isolering på loftet have stor betydning for relativt små penge. Det samme gælder utætte døre og vinduer eller uisolerede hulmure. Her tjener investeringen sig ofte hjem allerede efter få år.

Hvad angår salgsprisen på din bolig, så kan et forbedret energimærke betyde store forskelle. Statens Byggeforskningsinstitut har undersøgt sammenhængen mellem energimærkning og salgspris, og her viser det sig, at et trin op ad stigen typisk øger salgsprisen et sted mellem 800 og 1000 kroner. Per kvadratmeter. Ifølge Energistyrelsen har langt de fleste huse potentiale til at springe flere klasser op i energimærkning, så der er altså potentiale for at indhente store gevinster. Især når du tager eventuelle tilskud og håndværkerfradrag med i betragtningen.

Det skal dog siges, at du bør rådføre dig med en fagperson inden, for i nogle huse kan det simpelthen ikke svare sig at kaste for mange penge efter energirenovering. Hvis huset er helt og aldeles håbløst at isolere, kan du regne på, om det kan svare sig at rive det ned og bygge nyt i stedet. Det vil det nemlig kunne i nogle tilfælde.

Hvem skal sørge for en energimærkning?


Det er sælgers ansvar at at få huset energimærket, og det bliver også foretaget på sælgers regning. Der skal også være udført en energimærkning, før huset overhovedet kan sættes til salg. Selv ved skuffesalg eller privat handel skal energimærkningen udføres og være i købers hænder, inden handelen er endelig.
Lusk og slendrian med energimærkning vil typisk ende i bøder.

Hvem udfører energimærkning af boliger?


Hvis du vil have din energimærkning, skal du have fat i en energimærkningskonsulent, som det så mundret hedder. Energistyrelsen har en liste på cirka 250 godkendte energimærkningsfirmaer, du kan kontakte. Så kommer han forbi og inspicerer huset, skriver rapporten og indberetter resultaterne til den dertil indrettede instans.

Hvis du mener, energimærkningskonsulenten har været til den krakilske side, har du mulighed for at klage. Det skal som udgangspunkt ske indenfor et år. Uddybende information og korrekt klageskema findes på Energistyrelsens hjemmeside.

Hvor længe gælder en energimærkning?


Når du har fået et energimærke, er det gyldigt i ti år, uanset hvad der ellers står på mærket. Det skyldes, at man i 2017 ændrede reglerne, så et energimærke var gyldigt i ti år fra udstedelse, og dette var med tilbagevirkende kraft.

Du behøver derfor ikke at få lavet en ny energimærkning, hvis du står og skal sælge huset – så længe det gamle mærke har under 10 år på bagen. Du skal dog have en ny mærkning, hvis du har foretaget omfattende ændringer på huset. Ændringer, der potentielt ændrer på energiforbruget, vel at mærk.

Hvad koster en energimærkning?


Energistyrelsen dikterer makspriserne på energimærkning, og fra 1. januar 2018 må det maksimalt koste 6.626 kroner for et hus på 100-199 kvadratmeter - med moms. Det er, som med alt andet, altid en god idé at indhente flere tilbud, da mange falbyder ydelsen under maksprisen.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto