Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

En muret skorsten kræver viden og pleje


En muret skorsten er dejlig, når den virker, som den skal. Den er hyggelig for blikket, når den sender sin røg ud over nabolaget, og der er altså noget charmerende ved husets pulsende pibe. Det er til gengæld en hovedpine af en anden verden, hvis den begynder at lave bøvl, og du får fugtskader, løbesod eller sprængte sten i skorstenen. 

Hvordan virker en skorsten?


En skorsten skal naturligvis lede røgen væk fra din brændeovn eller pejs, og det er da også en vigtig funktion. Næsten lige så vigtigt er det, at din skorsten sørger for, at der er ordentligt træk. Et ordentligt træk betyder nemlig, at du får en ordentlig og ren forbrænding. Trækket opstår, når den varme røg og luft stiger op i skorstenen og ud i den kolde vinterluft, for så suges der ny ilt ind i brændkammeret, og det giver en bedre forbrænding.

Skorstenen skal have en vis højde for at have en ordentlig effekt, og undertrykket, der skabes ved røgens opdrift, forstærkes i en høj skorsten.
Jo højere og mere velisoleret skorstenen er, desto bedre er trækket til brændeovnen. Derfor handler en god optænding om, at du hurtigst muligt varmer skorstenen op, og derfor bør du ikke spare på optændingen.

Omvendt er du på spanden, hvis din skorsten er for kort og kold, for så risikerer du, at røgen slår ned i brændeovnen eller pejsen, og du risikerer, at røgen bliver så kold, at den kondenserer og bliver til løbesod - og det er noget værre rod med en muret skorsten.

Relaterede produkter

Hvad er der af love og regler for skorstene?


Der er mange love og regler for skorstene, for det kan faktisk være blodig alvor, når pibeværket svigter. Ét er løbesod, der siver ud gennem murværket og giver grimme pletter på murværket. Noget andet er naboerne, der holder op med at hilse, fordi de har det som makreller i rygeovn, hver gang du skal have lidt hyggevarme.

De alvorlige problemer opstår med skorstensbrande og forgiftninger på grund af røggasser, der siver ud i boligen. Det anslås, at hver fjerde villabrand i Danmark skyldes en skorstensbrand, og der skal ikke megen fantasi til, før der kommer grimme billeder på nethinden ved tanken om, hvad røggas- eller kulilteforgiftning kan gøre ved en intetanende familie. Derfor er der klare regler på området.

I 2015 kom der ny regler for højde og placering, og de er ret enkle.

 

  • På et hus, hvor tagets hældning er under 20 grader, skal skorstenens udmunding mindst sidde en meter over tagfladen eller 40 centimeter over tagryggen.
  • Er hældningen over 20 grader, skal udmundingen sidde mindst 2,3 fra tagfladen i sidelæns retning eller 40 centimeter over tagryggen.

 

Fælles for begge tagtyper er, at skorstenens udmunding skal sidde mindst en meter højere end vinduer, døre og ventilationsindtag i en radius på 15 meter.

Der er krav til størrelsen på skorstenens indre dimensioner og åbning, så de passer til brændeovnen og så videre. Brændbare materialer må ikke være tættere på en 10 centimeter fra din murede skorsten, ligesom der skal 20 centimeter fra skorstenens renselem.

Plader og anordninger, der beskytter skorstenens åbning mod regn, har regler så som, at de skal ligge løst, så vinden ikke kan trække for meget i skorstenen i stormvejr.

Skorstensrøret skal være helt glat indvendigt, og skorstenen skal mures op, så den bliver så tæt og kompakt som overhovedet muligt. Endelig skal skorstenen, røgrøret og renselemmen være til at komme til for skorstensfejeren. Han kommer forbi mindst en gang om året og ser til sagerne.

Endelig er det et krav, at du altid skal fyre ordentligt og med en ren forbrænding. Det kræver, at du fyrer med godt, tørt brændsel, der ikke er for stort, hvis vi taler om brænde. Det kræver også, at der er ordentligt træk i skorstenen, og det kan være svært at få, hvis skorstenen er for lav eller ligger i læ af enten træer eller tagryg. I så fald kan det være, du skal investere i en røgsuger, der elektronisk sørger for, at der er godt træk i piben. I nogle tilfælde ville du kunne nøjes med en aspirorotor, der kan klare det samme på mekanisk vis.

Hvad er der af fordele og ulemper ved en muret skorsten?


Der er flere fordele og ulemper ved en muret skorsten, hvis vi måler den op imod en stålskorsten. Den største fordel er, at en muret skorsten er flot. Den tilfører huset noget ekstra - også rent æstetisk, og gamle huse ser ofte decideret dumme ud, når skorstenen bliver sløjfet. Indvendigt kan en muret skorsten også tilføre huset noget hygge og charme.

En muret skorsten med isokern kan tåle endda meget høje temperaturer, og hvis du virkelig har brug for at fyre, rækker denne løsning noget længere end en stålskorsten.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, og der er da også ulemper ved murstenspiben. For det første er den meget mindre fleksibel end stålskorstenen, der kan bøjes og rettes til, så brændeovnen kan stilles stort set hvor som helst. For det andet er den mere omstændelig og dermed dyr at opføre.

En stålskorsten bliver også hurtigere varm end en muret ditto, så den får ofte et bedre træk og dermed en bedre forbrænding i starten.

Hvad er isokern?


Isokern er mere eller mindre den nye standard inden for murede skorstene, og her bygger du skorstenens indre ud af elementer i pimpsten - eller stikker et isokern rør ned i en eksisterende skorsten og isolerer med letbeton omkring. Elementerne er nemme at have med at gøre, og du kan nemt og hurtigt sammensætte skorstenens indre. Herefter laver du en skalmur i mursten uden om pimpsten-elementerne. Pimpsten isolerer utroligt godt, og med isokern har du en løsning, der holder godt og længe.

Sådan forlænger du levetiden på din skorsten


Tjek din skorsten årligt og se, hvordan fuger, mursten og topplade har det. Kan du ikke komme op og tjekke den ordentligt, kan du se, om du kan tjekke det med en kikkert. Skorstenen er en udsat del på huset, for den sidder i vind og vejr med store temperaturforskelle i forhold til det indre og ydre, så det kan godt svare sig at kradse de dårlige fuger ud og fylde dem med ny mørtel. Der er nemlig ikke andet for end at pille skorstenen ned, hvis den forfalder for meget.

Husk at passe godt på, når du rager rundt på taget murerske og mørtelspand.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto