Dyrk dine egne mandler og få et mandeltræ


Vil du kunne sætte tænderne i dine egne hjemmedyrkede mandler? Det kan du faktisk komme til. Med et mandeltræ har du nemlig mulighed for at dyrke de sydlandske stenfrugter, der er så populære i især desserter og kager herhjemme. Mandlen kender de fleste, men det er nok de færreste, der ved, at den vokser på et træ. Men det gør den, og det træ hedder et mandeltræ.

Et mandeltræ - eller Prunus Dulcis - producerer søde mandler, og det er letgenkendeligt med sine lyserøde blomster, der pynter gevaldigt i enhver have. Det ligner noget, der hører til i Sydeuropa, og det gør det faktisk også, sådan et mandeltræ. Men det kan godt gro og i nogle tilfælde også producere velsmagende søde mandler i Danmark.

Hvis du planter et mandeltræ med henblik på at høste dine egne mandler, skal du gå efter et træ, der gror søde mandler. Der findes også mandeltræer, der gror sure eller bitre mandler. Mandeltræer med bitre mandler skal du kun plante, hvis du vil have noget smukt at se på. De bitre mandler smager dårligt, og de rummer blåsyre, der er giftigt. 

Relaterede produkter

Mandeltræet i din have


Udover at mandeltræet er flot, så er der en række fordele, du får igennem frugten fra træet, nemlig mandlen, der er fyldt med næringsstoffer. Umættede fedtsyrer, E-vitamin, B-vitamin, jern, kalk og magnesium. Det er bare nogle af de mikronæringsstoffer, som mandlen rummer. 

Hvis dit fokus er på at høste dine egne mandler, kan du med fordel dyrke dit mandeltræ i dit drivhus. Her er du sikker på, at der er varme nok til, at dit mandeltræ kan gro de lækre mandler.

Hvis du vil tage chancen og ikke behøver en stor høst hvert år, kan du i stedet lade dit mandeltræ vokse i haven. De mandeltræer, du kan købe i Danmark, er tilpasset klimaet. Så du har god chance for at komme i mål med din mandelhøst, selvom du planter mandeltræet i den frie natur. Bare du sørger for, at det står et sted med masser af sol. Jo mere sol og højere temperatur, der er, jo bedre er det.

Der er sorter som Palnatina, Supernova og Tuono, der klarer sig rigtig godt i Danmark. Palnatina er faktisk selvbestøvende, og det vil sige, at mandeltræet ikke afhængigt af bier og insekter til at hjælpe sig med sin bestøvning

De danske mandeltræer (eller mandeltræer der er tilpasset det danske klima) kan tåle frostgrader og nogle helt ned til minus 25 grader. De er altså særdeles hårdføre, selvom de stammer fra varme himmelstrøg. 

Mandeltræerne blomstrer typisk med deres lyserøde blomster i slutningen af foråret, og du kan sandsynligvis høste dine egne mandler i midten af efteråret omkring oktober. Det er forskelligt, om du kan plukke en mandel fra dit mandeltræ, eller om mandlen falder til jorden. Det afhænger af den sort, du har. Skallen vil også være tykkere fra mandeltræ til mandeltræ, hvilket beskytter mandlen mod fugle og andre dyr eller insekter

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto