Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Det er sund fornuft at have et sundt indeklima

Det er både vigtigt for din krop og din bolig, at indeklimaet i dit hjem er sundt og godt. Forskellige påvirkninger gør indeklimaet i din bolig mere eller mindre sundt, og hvis det står helt skidt til, kan du endda blive syg af indeklimaet i din bolig. Skimmelsvamp, fugt og radon er nogle af de ting, der påvirker både dig og din boligs indeklima.

Sådan kan du mærke, om din bolig har et sundt indeklima

Hvis du og din familie går og klager over symptomer som kvalme, svimmelhed, træthed og hovedpine, når I er hjemme, kan der være noget galt med indeklimaet i jeres bolig. Andre allergi-lignende symptomer som kløe og irritation i hals og øjne samt udslæt og rødme på huden kan også indikere, at I har gang i nogle uhensigtsmæssige og meget lokale klimaforandringer.

Hvis I har et husdyr, eller hvis det er sommer, og der er meget pollen i luften eller et tredje eksempel, der ikke har noget med indeklimaet at gøre, er det ikke sikkert, du kan spore årsagen til dine helbredsproblemer til netop boligen. Men hvis du kun oplever symptomerne, når du er hjemme, er der en rimelig sandsynlighed for, at din bolig ikke er sund. Og det påvirker din sundhed.

Det er vigtigt, at du får gjort noget ved eventuelle problemer med indeklimaet i din bolig. Børn og ældre er generelt mere følsomme overfor bivirkninger fra et dårligt indeklima, og hvis problemet får lov til at stå til, kan små gener og skavanker udvikle sig til større problemer. Astma, bronkitis, stress og dårlig søvn er blot nogle af de alvorlige konsekvenser, som ophold i et skidt indeklima over længere tid kan medføre. 

De tre syndere: Høj fugtighed, skimmelsvamp og radon

Synderne, der er skyld i, at du har det skidt i det eget hjem, er typisk tre ubehagelige typer, der går under betegnelserne: Høj fugtighed, skimmelsvamp og radon. Alene er de usunde for dig og dit hjem, men sammen er den helt gal.

De to førstnævnte syndere, fugt og skimmelsvamp, hænger uløseligt sammen. Afhængigt af årstiden, skal fugtprocenten i din bolig ikke overstige 65 procent om sommeren og 45 procent om vinteren. Der er naturligt mere fugt i luften om sommeren, så det kan ikke lade sig gøre at holde fugtigheden lavere. Men om vinteren er det vigtigt, at du får noget af den tørre, kolde luft ind til at afveksle den varme, fugtige luft, som din bolig rummer. Hvis du vil være sikker på, at din bolig ikke bliver for klam og fugtig, skal du lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt i cirka 5-10 minutter.

Netop denne udluftning modvirker, at der kan vokse skimmelsvamp i din bolig. Skimmelsvamp er særligt generende for personer, der lider af allergi, men alle kan føle symptomer som irritation i øjne og hals samt andre allergilignende gener.

Du kan også gøre andet for at holde fugten væk fra din bolig. Har du for eksempel et trægulv, er det vigtigt, at gulvet har en fugtspærre.

Hvis overfladen enkelte steder i dit hjem er på over 80 procent, kan du være sikker på, at en eventuel skimmelsvamp føler sig rigtig godt tilpas. Mange af de elementer, din bolig er lavet af, er dødt materiale som træ. Det er guf for skimmelsvampen, ligesom tapet, papir og gipsplader. Så længe at det er fugtigt, vil skimmelsvampen kunne fortære det og vokse. Derfor er det meget vigtigt, at du holder luftfugtigheden nede. Når der er tørt, er der ingen skimmelsvamp.

 

Læs meget mere om -hvordan du holder fugten ude af din bolig lige her

Relaterede produkter

Radon: Den farligste af de tre

Den tredje forklaring på dine helbredsmæssige problemer er en mere alvorlig en. Radonstråling, der stiger op fra undergrunden igennem revner og andre utætheder i boligen, kan i værste fald være kræftfremkaldende. Især for personer der ryger, er radonstråling farligt.

Nogle områder i landet er mere udsatte for radonstråling end andre, og bor du i et udsat område, er det en god idé at få målt radonniveauet i din bolig.

Hvis du finder ud af, at radonniveauet er for højt, kan du i nogle tilfælde komme problemet til livs med at lufte godt ud. Der er nogle tekniske betegnelser for, hvordan man måler radon, og ligger niveauet på omkring eller lidt over 100 Bq/m3, er det nok at lufte godt ud. På den måde kommer du både radon- og fugtighedsproblemet til livs.

Hvis radonniveauet er højere end 200 Bq/m3, kan du komme problemet til livs ved at udbedre eventuelle utætheder. Det er dyrt, og det er besværligt, og det er ikke noget, du selv kan gøre. Der findes også en metode, hvor den forurenede luft bliver suget ud under gulvet i din bolig, inden den kan trænge op. Denne løsning er meget effektiv, men desværre er den også dyr.

Sørg derfor for at lufte godt ud mindst tre gange om dagen. På den måde holder du både fugtighed, radon og skimmelsvamp på afstand, og både din og din boligs sundhed vil bære præg af det.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto