Byg selv fuglehus: Sådan gør du


At bygge et fuglehus er en af de gør det selv-opgaver, du sagtens selv kan stå for, selvom du ikke har erfaring med at bygge noget som helst. Det er også noget af det første, du får til opgave at lave i sløjdundervisningen i skolen, og det siger lidt om, hvor svært det bør være at bygge et fuglehus selv.

Men hvorfor overhovedet bygge et fuglehus selv? I Danmark er der mange fuglearter, der er hulrugende. Det vil sige, at de søger efter huller i træer, hvor de kan bygge deres rede. Altså en naturlig redekasse. De huller er enten opstået naturligt, eller ved at en spætte har hakket hul i træet. Når spætten er færdig med hullet, så overtager den hulrugende fugl - det kan være en hvilken som helst mejse eller en musvit.

De kan nemlig ikke selv lave huller i træet, og derfor er de afhængige af spætter, naturen eller os mennesker. Så det er ikke kun for hyggens skyld, at du lave et ‘byg selv fuglehus’. Det er for de små, hulrugende fugles skyld.

Du kan selv bygge et fint fuglehus med skråt tag. Læs mere herunder.

Sådan kommer du i gang med dit ‘byg selv fuglehus’ 


I dag bliver mange gamle træer fældet, og der er heller ikke så mange spætter, som der har været. Dermed er der færre træer med huller til fuglene, og derfor vil der blive sat stor pris på dit fuglehus, så snart du har hængt det op. Men du skal altid tænke over, hvilke fugle du vil have til at bo i redekassen.

Når man bygger sit eget fuglehus, er det ofte til mindre fugle. Musvitten, diverse mejser som blåmejsen og sortmejsen, rødhalsen og de lidt større som stæren og faktisk også spætten, der flytter ind. Du kan også bygge en større, og så vil uglen måske bygge sin redde. Men vi tager udgangspunkt i, at redekassen er til mindre fugle som mejsen.

En tommelfingerregel siger, at et fuglehus til mindre fugle som mejsen skal være 10x10 cm i invendige mål. Til stærren og spætten skal du op i 14x14 cm og til uglen er det hele 40x40 cm. Så det er lidt en forskel.

Du kan ikke bare lave en stor kasse og tænke, at så kan den første og bedste fugl flytte ind. De små fugle bruger ikke de store kasser, for her er de ikke i sikkerhed. Skal du lave en redekasse eller et fuglehus til en mejse eller musvit, skal du nøjes med de 10x10 cm i invendige mål. Og så skal indgangshullet til redekassen være cirka 3 cm i diameter.

Så for at opsummere: Til små fugle skal kassen måle 10x10 cm indvendigt. Hullet skal være 3 centimeter i diameter.

På den måde er der plads til nok til alle fugleungerne, og hullet er ikke så stort, at rovfugle kan komme ind. Hvis du gerne vil have fuglene ind i din have, kan du gøre det ved at gøre haven indbydende for deres bytte, nemlig insekter.

Relaterede produkter

Sådan skal du skære brædderne til dit fuglehus


Når du skal i gang med dit ‘byg selv fuglehus’, skal du have noget træ, der kan tåle vand. Her anbefaler vi, at du bruger egetræ og giver det træbeskyttelse en gang om året. Så skal det nok holde længe. Især hvis du bygger et fuglehus med et stråtag og tagpap. Så er dine besøgende fugle sikret tørre og trygge forhold i mange år.

Hvis du kan skaffe ét langt bræt, skal det måle cirka 15 cm i bredden. Dermed ved du, at alle stykker til sidst vil passe sammen, når du har skåret dem fra det samme bræt.

Hvis du vil bygge et fuglehus med et fladt tag, så skal du skære fire sider i 25x15 cm. Bunden skal være 19x15 cm og taget 22x15 cm. På den måde kan bunden sættes i mellem siderne, og taget lægges oven på siderne. Dermed er dit fuglehus mere modstandsdygtigt overfor regn, vind og vejr.

Hvis du bygger et fuglehus med et skråt tag, skal du skære lidt anderledes. Dit bræt skal stadig være 15 cm i bredden.

Start med at måle 45 centimeter af. Skær denne del af. Derfra skal du på midten af brættet sætte en skrå streg, så det passer med, at siderne er skrå og henholdsvis 20 og 25 cm på hver siden. Taget skal være 20x15 cm og bunden 15x15 cm af samme årsag som ved fuglehuset med det flade tag. Forsiden skal være 20x10 cm og bagsiden 25x10 cm.

Siderne sætter du let sammen som et puslespil, og det skulle gerne hurtigt stå klart, hvordan dit nye fuglehus kommer til at se ud. Du samle det med skruer og eventuel trælim, hvis du har brug for det.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto