Byg en rørskjuler, og slip for de rodede rør
Rør er praktiske - ja, endda uundværlige, men de er langt fra noget, der pynter i hjemmet. Derfor kan det være en god idé at få dem pakket lidt væk med en god rørskjuler.
Det er dejligt at have vand og varme i hele i huset, men det er ikke lige så rar en omgang at skulle kigge på de rør, der gør det muligt. Især i ældre huse og lejligheder tog man ikke sådan på vej over at trække rørene udvendigt, ligesom de senere års ibrugtagning af kældre har medført mange blottede rør i indretningen.
Rør er alt andet end kønne, og de kan både være hjemsted for edderkopper og andre insekter samt være ubehagelige at slå hovedet ind i. Rørføring har krænket mangt en ordenssans gennem tiderne, og hvis dine rør stikker ud i dit hjem, kan det være en god idé at skjule dem med en rørskjuler.
Hvad er en rørskjuler?
En rørskjuler er, som navnet måske indikerer, en inddækning, der skjuler dine rør. Der kan være stor forskel på størrelse og udformning - afhængigt af de rør, du ønsker at skjule. En rørskjuler kan være alt fra en simpel afskærmning i træ eller gips til en flot udformet anordning, der enten pynter eller har praktiske egenskaber
En rørskjuler i loftet kan udstyres med indbygningsspots, så du får en flot væg at udstille lidt billeder på, mens en lodret ditto nemt kan give grobund for et par hylder. Den kan laves i stål eller træ med fremtrædende årer og aftegninger, så den bliver en fremtrædende kontrast i indretningen, og den kan kamufleres, så du nærmest ikke bemærker den i det daglige.
Hvad har rørskjuleren af fordele og ulemper?
Det siger næsten sig selv, at dens formål er rørskjulerens største fordel. Nemlig at du slipper for at se på de uklædelige rør. Ja, du kan endda tilføre rummet noget ekstra og særligt, hvis du er dygtig nok. Er du så uheldig, at dit rør er en faldstamme, kan en rørskjuler også bruges til at dæmpe lyden lidt, så du slipper for at tænke latrinære tanker, hver gang der bliver trukket ud et sted i bygningen.
Der er også ulemper ved rørskjulere, og vi kommer ikke udenom, at de optager en del plads i rummene. Laver du et dårligt stykke arbejde, kommer det naturligvis også til at trække en del ned i rummets samlede udtryk. Endelig bliver det naturligvis sværere at komme til dine rør, hvis du skulle få bruge for det.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skjuler mine rør?
Det er vigtigt, at du får lavet en anordning, der naturligvis skjuler rørene uden at gøre dem utilgængelige. Der kan være brug for at skulle udskifte dele på længere sigt, og skulle røret springe læk, er det vigtigt, at du hurtigt kan komme til det. Gemmer du rør, hvor der er haner, ventiler og lignende, bør du lave en løsning, så du kan komme til dem uden brug af værktøj.
Det er også vigtigt, at du får lavet en anordning, som hurtigt afslører vand- og fugtskader, så problemerne ikke bare forbliver ude af øje og sind, bare fordi du har skjult dem.
Hvor kulde og varme mødes, opstår der kondens. Det er også værd at overveje, hvis et koldt vandrør på en varm sommerdag skulle dugge lidt, for det er svært at ventilere fugten væk i en lukket kasse. Overvej lidt ventilation, eller isolér rørene, så kondensen ikke opstår.
Overvej at lydisolere rørskjuleren, hvis det skjulte rør er en støjende faldstamme - eller anden larmende rørføring.
Sådan bygger du en pæn rørskjuler
Her i vores tænkte eksempel har vi ikke nerverne til at skjule rørene med gips, puds og filt, så det går i ét med væggen. Vi vil gerne kunne komme til rørene uden at skulle male og spartle på ny, så vi vælger at bruge en god, tyk MDF-plade 12-22 millimeters tykkelse - afhængigt af placering og fummelfingrede brugere af huset.
En MDF-plade i en vis tykkelse er til at skrue i, og den kan tåle lidt stød. Den er til gengæld lidt halvtung, når den kommer op i en vis tykkelse, og det kan give lidt udfordringer, hvis den skal op og hænge under loftet i en gammel og porøs kælder. Så kunne du overveje at gå lidt ned i pladetykkelse.
Noget af det smukke ved en sådan plade er også, at den måler 244 centimeter i længden. Det vil være nok til at kunne gå fra gulv til loft i de fleste parcelhuse. Det er til gengæld lige i underkanten, når det kommer til lejligheder, men med lidt held vil du kunne gemme dit forlængerstykke bag et par fodpaneler.
Du får også brug for nogle skillerumslægter, du kan skrue i væggen og montere MDF-pladen på. De bør sidde godt fast med karmskruer eller store skruer med tilsvarende rawlplugs.
Nu skal du i gang med at save
Nu skal du save din plade op, så du får to stykker, der kan dække dine rør. Der vil typisk være tale om et lidt bredere og et lidt smallere stykke, men det er helt og aldeles op til dig og rørene, du vil skjule. Brug gerne en rundsav med styreskinner, så får et præcist resultat. Alternativt kan du leje én, hvis en ejet model vil komme til at stå ubrugt i skabet efterfølgende.
Tilpas dine nytilskårne stykker i top og bund, så de er forenelige med eventuel stuk og fodlister. Det kan være svært, men småfejl og svinkeærinder kan reddes med fugemasse.
Montér skillerumslægterne i væggen. Vær meget omhyggelig, så de kommer til at sidde i lod og vater. Du kan spare både tid og kræfter ved at gøre dig umage i denne fase, for den har stor betydning for det færdige resultat. Husk at bore for.
Montér pladerne i dine skillerumslægter, og husk igen at bore for. Giv også samlingen mellem pladerne et par huller med dertilhørende skruer.
Hvis du ønsker at male din rørskjuler, hvilket du sikkert gør, kan du med fordel give den omgang med en tyk grunder, inden du maler. En gang grunder gør dels fibrene mindre fremtrædende og dels træet mindre sugende.