Guide: Byg dit eget arbejdsbord til værkstedet


Et værksted har i flere generationer været et uundværligt fristed for husejere, hvor dimser og stumper blev limet og fikset, mens sjæl og ører fik lidt fred fra familien og de andre pligter. Det er både praktisk og hyggeligt med et godt værksted, og hjertet i værkstedet er et godt arbejdsbord.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vil have et arbejdsbord i mit værksted?


Der er to faktorer, der bør afgøre dit valg af arbejdsbord. Det ene er dine behov, og det andet er pladsen, du har til rådighed. Skal du bruge et bord, der egner sig til det meste, er du til en løsning med plade og bukker, som kan pakkes væk, eller er du den sløjdglade type, der måske skal have en høvlebænk i stedet? Det er dig, der afgør disse spørgsmål.

Endelig er der det med dit værksteds størrelse. Det er svært at komme uden om, at et stort bord er rart at have. Rigtig rart endda, for der skal ikke mange sideløbende projekter til, før du begynder at være på spanden. Det kan næsten ikke blive for stort - med mindre bordet begynder at komme i vejen for færdsel og trivsel på værkstedet.

Du bør også overveje bordpladen, for det er potentielt et ret udsat liv, den kommer til at leve. Vælg et hårdfør materiale, og overvej, om du skulle have en overflade, der er let at tørre af eller én, der kan tåle varme.


Arbejdshøjden er naturligvis også vigtig, og du bør ikke bygge bordet for lavt. Det er for det meste stående arbejde, du er ude i, og du kan altid investere i en skammel, der passer i højden, hvis du trænger til at sidde. Omvendt skal du også kunne save og den slags, uden arbejdsstillingen bliver for akavet. Du kan også overveje en hæve/sænke-funktion.
 
Opbevaring er også noget, du bør indtænke, for pladsen bliver hurtigt trang i værkstedet i takt med, at du går købelysten i byggemarked. Måske skal der indbygges skuffer eller anden opbevaring, eller måske giver det mere mening med skuffer på hjul, du kan køre ind under bordet efter behov.
 
Hjul kan også komme på tale på dit arbejdsbord, og det gør bordet betydeligt mere fleksibelt, at du kan flytte det ud i rummet, hvis du har brug for at komme hele vejen rundt. Hjul koster til gengæld på stabiliteten, og hvis du skal save og banke meget, er du nok bedre tjent med et bord, der står godt forankret.

Fordele og ulemper ved at bygge dit eget arbejdsbord


De åbenlyse fordele ved at bygge til arbejdsbord selv er naturligvis, at du kan skræddersy bordet til dine behov og dit værksted. Du bestemmer selv arbejdshøjden, bordpladens størrelse og udformning - og naturligvis kvalitet. Det betyder også, at du kan lave en ret billig løsning, der holder længe fint til husbehov.

Omvendt skal vi ikke bilde os selv ind, at en glad amatør kan lave noget, der matcher et kvalitetsbord fra en erfaren producent - med mindre der er tale om en dygtig amatør. Et købebord kommer dog aldrig til at føles lige så godt som det, du selv har bygget.

Relaterede produkter

Sådan bygger du et godt arbejdsbord til værkstedet


Det bord, vi vil bygge, er simpelt, praktisk og stabilt, og det tilbyder to gode, store bordplader. Du kan lave det med eller uden hjul, og her justerer du bare benenes højde, så det færdige bord ender med en højde på 95 centimeter - med eller uden hjul. Husk i øvrigt, at du bør bruge hjul af god kvalitet og med bremser, så det kan holde til tilværelsen på værkstedet.

Du skal bruge:

  • En krydsfinerplade på 120 x 250 centimeter. Dette er din bordplade, så den må gerne være tyk og robust. En 18 millimeter tyk plade i støbekrydsfiner er måske smådyr, men den er solid og har en afvisende overflade.
  • 4 skillerumsreglar på 47 x 100 x 2400 millimeter
  • 2 skillerumsreglar på 47 x 150 x 4200 millimeter
  • 8 vinkelbeslag
  • Gode skruer - gerne med Torx-kærv.

Sådan gør du:

  • Skær finerpladen til, så du får et stykke på 120 x 90 og ét på 120 x 80. Det resterende finer kan du gemme til værktøjsophæng eller lignende.
  • Skær skillerumslægterne med størrelsen 47 x 100 millimeter, så du får fire stykker á 120 centimeter og fire á 70.
  • Skær de brede skillerumslægter, så du får fire ben på enten 95 centimeter - eller 95 centimeter minus højden på dine hjul.
  • Saml to rammer, så de bliver 120 x 79,5 centimeter, og brug dine vinkelbeslag, så de sidder godt og stabilt. Tjek, at resultatet bliver helt lige med dit vaterpas.
  • Skru finerpladerne fast på rammerne. Nu har du din øvre og nedre bordplade.
  • Nu monterer du benene på bordets langside - på ydersiden af rammerne.
  • Montér eventuelle hjul.
Så simpelt og solidt kan det gøres. Mal eventuelt ben og rammer, så de matcher pladerne.

Godt tilbehør til dit arbejdsbord


Det er naturligvis dit hus og dine hobbyer, der dikterer, hvad du bør have af udstyr til arbejdsbordet. Der er dog enkelte ting, der er universelt elsket i skure og kældre derude.

En skruestik er fantastisk at have. Det er både et sæt ekstra hænder og en god ven i ringhjørnet, når der skal limes, nørkles og fikseres.

En tømrervinkel er også et næsten uundværligt redskab til træ-arbejde, og den hverken koster eller fylder alverden.

En skærekasse er tilsvarende billig og anvendelig, når der skal lidt præcision på saveriet.

Klemmer og tvinger er svære at undvære, hvis du skal have ting til at sidde midlertidigt sammen - eller limes permanent.

Stemmejern er oplagte, når træet lige skal tilpasses lidt, og med lidt øvelse skal du nok mestre dette klassiske værktøj.

Husk at have god belysning, og husk at lufte ud, hvis du nørkler med gift og opløsningsmidler.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto