Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Boreguide: Få styr på bor og boremaskiner


Et bor er ikke bare et bor, og en boremaskine er ikke bare en boremaskine, selvom det ville være uhyggeligt nemt at påstå det modsatte. Forkerte bor og maskiner kan nemlig hurtigt ende i grimme resultater og hårdere arbejde - hvilket jo strider mod hele idéen med at anskaffe sig en maskine til det grove. Det kan altså godt svare sig at blive lidt klogere på borenes lidet fascinerende univers.

Lær din boremaskine at kende


Der findes et væld af apparater, der alle har pistolform og kan snurre rundt. Der er dog stor forskel på, hvad de forskellige egner sig til, og her gennemgår vi let og elegant de forskellige.

Akku-bore/skruemaskine.
Vi kender den alle, den fikse lille skruemaskine med batteriet. Den kan klare de fleste skrueopgaver, og den kan da også klare huller i træ, mørtel og mursten til husbehov. 'Akku' henviser til akkumulator, der bare er en bøvlet måde at sige batteri på. Når man ved dét, kan man med fordel bruge ordet, så udenforstående føler sig dumme, som håndværkstraditionerne forskriver. Du kan naturligvis også få varianter med ledning, hvis du er mere til den slags.

Slagboremaskine.
En slagboremaskine 'slår' mens den borer, og disse stød gør det nemmere for den at tygge sig igennem hårde materialer som sten og beton. Mekanismen virker ved, at et sindrigt system får to skiver med tænder til at slå sammen som hammer og ambolt, når de passerer hinanden. Det giver stødbevægelserne, der gør det lettere at komme igennem muren.
Momentnøgle. Momentnøglen eller slagnøglen virker på samme måde som en slagboremaskine. Her bliver slagene i stedet brugt til at skrue genstridige skruer i - som eksempelvis karmskruer eller franske ditto.

Borehammer. Her begynder vi at være oppe i en kaliber, naboen er misundelig på. En borehammer kan naturligvis bore, men den kan faktisk også bruges som motormejsel, hvis du skal have klinker af væggen eller brække gulvet op. Det skyldes, at der faktisk sidder et trykluftsstempel i maskinen, der banker bor eller mejsel afsted. Det er en drøj maskine, du måske ikke har brug for - men nok vil elske at eje.

Søjleboremaskine. Denne type er ikke så udbredt på villavejene, og det er da også et ret specialiseret værktøj, der egner sig til præcisionsopgaver. Søjleboremaskinen står fast, mens dét, der skal bores i, flyttes efter behov.

Relaterede produkter

De forskellige bor-typer


Der findes tre typer bor, som rækker fint til de fleste materialer, du kunne forestille dig at gennemhulle.

Træ-bor. Træ-boret er udstyret med en lille spids, der hjælper boret med at gribe fat, så det ikke skrider, når skærene tager fat. Træ-bor er skarpe og lavet af et blødere metal, så derfor kan de absolut kun bruges til at bore i træ.

Mur-bor. Mur-bor er udstyret med en flad spids i hårdt stål - typisk hårdere end resten af boret. Denne bor-type skærer sig ikke vej ind i materialet, og derfor er spidsen på ingen måder spids. Derfor kan du heller ikke bore i andet end murværk og beton med bordet. Bor til en borehammer kan kræve en særlig SDS-låsemekanisme, som griber bedre fat i boret.

Metal-bor. Metalboret er slebet, så skæret er en del af spidsen, der er lavet af meget hårdt stål. Denne type bor har ofte en sort belægning, og du kan sagtens bore i både træ og plast med et metal-bor.

Universal-bor. Denne bor-type kombinerer lidt egenskaber fra de andre, og du kan godt bruge det til det meste, men som så ofte får du et bedre resultat med specialiseret værktøj.

Derudover findes der en lang række af forskellige bor-typer, så som kopbor, forstnerbor, fladbor og andre specialbor til alle tænkelige hul-typer.

Sådan finder du det rette bor til opgaven


Der skal ikke megen fantasi til, før du livligt forestiller dig, hvilken type bor, du skal bruge, når du skal bore i metal. Det giver sådan set sig selv langt hen ad vejen, men der er nogle ting, der er værd at vide, inden du vælger.

  • Gips er relativt blødt, men det er stadig sten, og derfor skal du bruge et mur-bor. Men du bør til gengæld holde dig fra slag-funktionen, da det er for voldsomt for det skrøbelige materiale. Det samme gælder for gasbeton.
  • Dine boremaskine er skabt til at håndtere bor inden for visse dimensioner. Overskrider du dem, risikerer du, at maskinen brænder sammen, da den ikke har kræfterne til at drive et for stort bor rundt.
  • Der findes metal-bor til hårde og blødere metaller, og det bør du afstemme, inden du går i gang. Metal-bor kan også overophede, hvis du bliver for ivrig med det.

Gode råd til boreopgaver


Der er mange ting, du kan gøre for at gøre boreopgaverne lidt lettere. Der er lidt fif og tommelfingerregler, der er værd at kende til, når du borer.

  • Små bor og bløde materialer kræver høje omdrejninger, mens det modsatte gør sig gældende, når borene er store og materialerne hårde.
  • Hvis din boremaskiner bliver meget varm, kan du lade den køre lidt på fuld skrald - uden modstand, indtil luften fra maskinen ikke længere kommer ud varm.
  • Marker din ønskede boredybde med malertape på boret.
  • Glatte overflader, som glaserede fliser, kan være svære at komme i gang med, og her kan du sætte et par stykker malertape, der hjælper med at holde boret fast.
  • Tøm jævnligt borehullet for murstøv, når du borer i sten, og støvsug gerne hullet, inden du sætter rawlplug i.
  • Sæt dig ind i din maskines momentindstilling, som får maskinen til at slippe, når den møder en vis modstand. Den kan blive en god hjælp, hvis skruen ikke skal helt i bund altid, og det er nem måde at undgå underskruning.
  • Husk altid at sikre, at din borevinkel stemmer med dét, du planlagde.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto