Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Bliv klogere på klinkbeklædning


Klinkbeklædning har de fleste, der har bevæget sig i et sommerhusområde, nok set. Men de færreste ved nok, hvad klinkbeklædning er. For det lyder som noget, der har med klinker at gøre og derfor hører til på badeværeslet eller i andre vådrum. Dette er dog ikke rigtigt.

Men det har noget med vand at gøre. Klinkbeklædning er nemlig en vandtæt beklædning, du monterer på facader på bygninger. Herunder huse, carporte, skure, annekser osv.. Klinkbeklædning består af brædder, som monteres vandret og leder vandet af bygningen. 

Herunder kan du blive klogere på, hvad klinkbeklædning er, samt hvordan du sætter det op. 

Hvad er klinkbeklædning?


Klinkbeklædning er betegnelsen for vandrette brædder på en facade med det formål, at de skal beskytte facaden mod regnvand. Når skærer brædder til klinkbeklædning, skærer du dem tykkere i bunden, så de kan skabe det forskudte ydre, når de bliver monteret. Dette gør, at vandet bliver ledt væk bedst muligt. 

Formålet er, at du beskytter både facaden og selve væggene mod fugtskader. Og egentlig også bare slitage. Men mange vælger også at sætte brædder på deres facade, fordi de synes, det er flot. Især i sommerhusområder, hvor der er masser af træbygninger og huse i træ. 

Klinkbeklædning er - udover de funktionelle fordele - også en god måde at puste nyt liv i sin gamle facadebeklædning. Og en nem måde. Klinkbeklædning kan de fleste nemlig sætte op selv, og det er ikke noget, der kræver større ombygning eller ændringer på fundamentet. Det gør også, at du kan pille klinkbeklædningen af igen, hvis du ændrer mening eller vil prøve noget andet.

Relaterede produkter

Opsætning af klinkbeklædning


Vælger du klinkbeklædning, kan du enten vælge træbrædder eller et kunstigt materiale. Det er nemmest at montere selv, hvis du vælger træ. Og her skal det være trykimprægneret træ. Det er nemlig beskyttet mod svamp og råd, så din facade kan holde sig sund og stærk i mange år. Faktisk kan du forvente en levetid på din facade på over 20 år, hvis du bruger trykimprægneret træ. 

Det sværeste ved at sætte klinkbeklædning op, er at måle og regne ud, hvor meget du skal bruge. Du finder ud af, hvor mange brædder, du skal bruge, ved at måle facaden og dividere væggens højde og bredde med bræddernes mål. Så ved du, hvor mange beklædningsbrædder du skal bruge. 

Du skal også bruge rustfrie skruer, der er dobbelt så lange, som dine brædder er tykke. På den måde kan du være sikker på, at skruerne kommer godt ind i væggen, og at dine brædder sidder godt fast. Det er meget vigtigt, at skruerne ikke går igennem det brædde, der sidder under. Altså skal én skrue kun gå igennem ét brædde. 

Du skal vende den tynde kant opad. Og så skal den såkaldte kerneside vende udad. Det er den, der bedst står imod vind og vejr, og derfor skal den rettes ud mod verden ikke ind mod facaden. 
Start med at bore det nederste brædde fast, og derfor kan du let montere de andre. Du skal dog være meget præcist med vaterpasset, når du sætter det nederste op. Det er det, der afgører, om resten af din klinkbeklædning bliver en succes. 

Sådan vedligeholder du din klinkbeklædning


Trykimprægneret træ holder i mange, mange år. Men det har stadig brug for en smule vedligeholdelse, så det kan holde til alle årenes strabadser. Når du maler, skal du gøre det i tørvejr, for at sikre det bedste resultat. Det gør også, at klinkbeklædnigen vil være mere modstandsdygtig overfor regn på sigt. 

Hvis du har sat din klinkbeklædning op med fibercementplader, så skal du stort set ikke gøre noget for at vedligeholde den. Du kan fjerne alger og andet skidt fra tid til anden, men ellers er det mest kosmetisk. 

Hvis du har sat træbrædder op, kan du gå dem efter en gang om året. Her kan du se, om de er meget fugtige, eller om der er opstået skader på dem. Det kan være, at skruerne sidder lidt løst. Dem spænder du bare. Er der alger eller lignende, kan du også bare fjerne dem. 

Brug aldrig en højtryksrenser til at gøre din klinkbeklædning ren. Brug haveslangen i stedet for. 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto