Beskyt dine kål mod kålsommerfuglen
Sommerfuglen er en vigtig bestøver, ligesom bien er. Admiralsommerfuglen eller den orange Nældens takvinge, som de fleste nok kender ved øjekast, er flittige bestøvere og ukrudtsbekæmpere i en og samme form. De sommerfugle lægger nemlig deres æg på brændenælder, og så kan larverne mæske sig i smertefuldt ukrudt.
Hvis du vil have flere sommerfugle i din have, kan du blive klog på, hvordan du gør, lige her.
Kålsommerfuglen, der er hvid og kommer i både en stor og lille udgave, er dog knap så velkommen som de andre sommerfugle. Den har nemlig fået sit navn, da den lægger sine æg på al slags kål. Æggene bliver til larver, og larverne vågner på et kæmpe tagselvbord af kål, som den straks går i kødet på.
Sådan kan du beskytte dine kål mod kålsommerfuglelarverne
Relaterede produkter
Dyr og bakterier kan beskytte dine kål mod kålsommerfuglen
Hvis du ikke vil dække dine kål eller blot ikke har nået det, kan du enten lade naturen gå sin gang eller bede naturen om hjælp. Hvis naturen går sin gang, kan du være heldig, at snyltehvepse lægger deres æg i kålsommerfuglelarverne. Herfra æder snyltehvepselarven kålsommerfuglelarven op indefra, og med en makaber løsning er du fri for kålsommerfuglelarver i dine kål. I hvert fald dem, der er blevet spist af hvepselarverne.
Derudover kan gedehamsen også finde på at gå på rov i kålsommerfugleæg. Her er det ikke som parasit men blot ved at spise løs af æggene. Hvis du bor på landet eller blot synes, det er hyggeligt, kan du også lade høns gå frit mellem dine kål. De elsker larver og spiser alle dem, de får øje på.
Der findes også et bakteriepræparat, Bacillus thurigiensis, der er økologisk, og som du kan sprøjte på dine kål. Når larverne spiser kål, der er sprøjtet, vil de stoppe med at spise overhovedet, og så dør de efter et par dage. Det virker dog kun et par dage, så du skal bruge det, inden larverne bliver alt for store.
Det dræber alle former for larver, så du skal kun sprøjte der, hvor du virkelig vil komme larver til livs. Desuden skal du ikke overgøre det, for selvom midlet er økologisk, er en stor mængde ikke naturlig. Det findes slet ikke naturligt i så store mængder, som vi mennesker påfører. Vi anbefaler, at du bruger det hyppigst med 10-14 dages mellemrum.