Bålsted – det skal du vide
Hvilke typer bålsteder findes der?
Relaterede produkter
Det simple og elegante bålfad
Det robuste bålfad
Dekorative bålfade
Materialer – fordele og ulemper
Når det gælder køb af bålfad, vil du dog hurtigt se, at det ikke kun drejer sig om størrelsen og formen, men derimod også om materialet. Du finder nemlig bålfade i et væld af materialer, hvoriblandt bålfade i støbejern og stål er de mest populære. Det er ikke uden grund, og derfor findes der også et stort udvalg af begge materialer. Der er klare fordele og ulemper ved begge materialer, og for at gøre valget nemmere for dig giver vi dig et overblik over, hvad der kendetegner bålfade i de to materialer.
Et bålfad i stål er karakteriseret ved:
- lav vægt, som gør det nemt at flytte rundt.
- et stilrent og dekorativt udtryk.
- imponerende holdbarhed og slidstyrke.
- intet behov for vedligeholdelse.
- at være skabt i rustfrit eller overfladebehandlet stål.
Et bålfad i støbejern er karakteriseret ved:
- et rustikt, rent og råt udtryk.
- at være robust og stabilt.
- kun at skulle rengøres med stålbørste et par gange om året for at undgå rust.
- med tiden at få en smuk og unik patina.
- en god holdbarhed, så længe det opbevares i tørvejr.
Placeringen og størrelsen på dit bålsted
Sikkerhed omkring dit bålsted
Regler for mindre bål
- Bålstedet skal placeres mindst ti meter fra bygninger, og hvis bygningerne har stråtækte tage, skal det placeres mindst 15 meter væk.
- Bålstedet skal placeres mindst 15 meter fra nåletræsbevoksning og generelt letantændelig vegetation.
- Bålstedet skal placeres mindst 15 meter fra letantændelige samt brandfarlige eller brandnærende stoffer.
- Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind skal afstanden fordobles i den retning, vinden blæser. Det vil sige, at ved vestenvind skal afstanden fordobles mod øst, da det er den retning, gnister fra bålet flyver.
- Ved vindhastigheder på over 10,7 m/s er det ikke tilladt at lave et bål.
- Hvis dit bål er mindre end 80 cm i diameter, må du gerne placere det tættere på bygninger end de 10 meter. Naturligvis forudsat, at bygningerne ikke har stråtag.
Hvilke typer fliser må bruges ved et bålsted?
Når bålstedet har været brugt et par gange, kan det godt sætte sine spor på fliserne. Her har du to muligheder: Du kan acceptere, at der er brugsspor, eller du kan give dig i kast med at rengøre fliserne.
Relaterede produkter
Inspiration til valg af fliser til bålstedet
Ud over at du naturligvis skal vælge fliser, der er egnet til udendørsbrug, såsom terrassefliser, og som kan klare at blive udsat for varme fra bålstedet, skal du selvfølgelig også vælge fliser, der passer til havens stil. Der findes et væld af fliser i forskellige farver, mønstre, størrelser og former, som kan bruges udenfor.
Vil du eksempelvis gerne anlægge et bålsted, som er inspireret af sydeuropæiske terrasser og farver, bør du kigge nærmere på fliser i terrakotta og jordfarver og eventuelt med mønstre. Du kan med fordel kombinere store og små fliser og dermed skabe kontraster og liv på terrassen. Vær dog bevidst om, at flisestørrelserne helst skal passe sammen, da det giver et mere harmonisk og roligt udtryk. Helt konkret betyder det, at bredden af to små fliser skal svare til bredden af én stor flise. Ved at vælge fliser med mønstre kan du gøre bålstedet mere spændende, men du skal dog også passe på. Komplicerede mønstre kan nemlig hurtigt virke rodet og skabe uro. Det gælder især, hvis dit bålsted er lille.
Vil du derimod gerne anlægge et stilrent bålsted inspireret af den skandinaviske tilgang til design, er større fliser i mørkere nuancer som grå og sort at foretrække. Derudover skal du vælge simple former som kvadrater eller rektangler. Lange fliser på højkant vil få bålstedet til at syne længere, mens vandrette fliser vil få det til at syne bredere. Sørg også for, at fugerne passer sammen i bredden og mødes, så det harmoniske, rolige og enkle udtryk bevares.