Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Anneks - genvejen til ekstra plads


De fleste, der har haft mange overnattende gæster, har på et eller andet tidspunkt drømt om et gæstehus i haven, ligesom gæsterne nok også er glade for at kunne trække sig lidt tilbage. At indlemme et stykke af haven for at skabe lidt mere albuerum kan betyde meget for den gode stemning.

At små træhytter er blevet billige og pæne nok til at have stående på grunden, skubber måske endnu mere til drømmen om et gæstehus.

Det er dog overhovedet ikke så let, som du måske ville have skudt det til, for hvis det skal kunne godkendes til overnattende gæster, skal det leve op til meget strenge krav.

Det er nemlig ikke sådan lige til at få et anneks.

Hvad er et anneks?


Et anneks er en lille fritstående bygning, der tilknytter sig hovedhuset. I dette tilfælde går vi ud fra, at annekset skal bruges som gæstehus eller andre bolig-lignende formål, og derfor tager vi udgangspunkt i de regler, der findes for dem. Skal du bruge annekset som skur eller uopvarmet værksted, er reglerne mindre skrappe, og med Bygningsreglementet 2018 behøver du ikke engang at søge om tilladelse, inden du går i gang. Så længe arealet af de samlede småbygninger, som eksempelvis skure, overdækkede terrasser og legehuse, holder sig under 50 kvadratmeter.

Men det er ekstra sovepladser, vi drømmer om, og derfor er der altså nogle helt andre krav til byggeriet. Er det hjemme i parcelhuset, pladsen er blevet trang, er det efter forskrifterne for helårsbeboelse, annekset skal bygges.

Det vil sige, at anneks til helårsbeboelse skal placeres mindst 2,5 meter fra skel, det må ikke være højere end 8,5 meter - afhængigt af placeringen i forhold til skellet, lofthøjden skal være mindst 2,3 meter i mindst 3,5 af gulvets kvadratmeter. Så skal der være plads til annekset i forhold til bebyggelsesprocenten på grunden, der ikke må overstige 30 procent.

Nå ja, så skal annekset leve op til de samme krav om isolering, ventilation og brandsikkerhed, som dit parcelhus skal.

Er det sommerhuset, der skal bruge et par ekstra sovepladser i de spidsbelastede solskinsdage, er det reglerne for fritidsbeboelse, der gælder for annekset. Det betyder, at annekset maksimalt må være fem meter højt, at det skal ligge minimum fem meter fra skel, og at bebyggelsesprocenten på grunden ikke må overstige 15 procent. Der er naturligvis også eventuelle regler i lokalplaner, du skal tage højde for. Du skal også tænke på brandsikkerhed og deslige her. Til gengæld er kravene for isolering ikke helt så skrappe for fritidshuse.

Uanset om annekset skal bringe glæde i huset eller sommerhuset, er det en god idé at få styr på byggetilladelsen, inden du kommer for godt i gang.

Relaterede produkter

Hvilke varianter findes der?


Annekser varierer ligeså meget i størrelse, udseende og materialer, som de huse, de opføres i forbindelse med, gør. Annekser kan groft deles ind i tre typer.

De billige, som oftest er ulovlige. Her er tit tale om små træhytter, der leveres i samlesæt. Kvaliteten fejler sådan set intet, men de er svære at efterisolere, så de lever op til kravene. Selv i de afslappede sommerhuse skal de cirka 15 centimeter isolering til vægge og typisk endnu mere mod loftet. Det koster på de indvendige kvadratmeter, og efterisolerer du udvendigt, mister hytten sit bjælkelook og sin charme. Derudover kan døre og vinduer også hurtigt løbe op i pris, hvis de skal leve op til kravene. Det er altså, hvis det skal være lovligt til beboelse. 

Mellemvejen er småhuse af lidt bedre kvalitet, hvor du kan foretage til- og fravalg. I BAUHAUS forhandler vi Flexanex, som er en modulløsning, hvor du tilpasser dit anneks efter stil og størrelse. Også her bliver det svært at isolere til kravene, men udgangspunktet er trods alt bedre end i de spinklere hytter.

Endelig kan du bygge dit eget anneks fra bunden. Det er naturligvis den mest omstændelige løsning, men det er også hér, du får nemmest ved at få bygningen godkendt til beboelse. Det er naturligvis svært at sige, om denne løsning er dyrere eller billigere, da det helt og aldeles er op til dit materialevalg.

Hvad koster et anneks?


Det er meget svært at sige, hvad et lovligt anneks koster, da der er mange faktorer, der spiller ind. Det er nok ikke urealistisk med en pris på 10-15.000 kroner per kvadratmeter for et nøglefærdigt og fuldt lovligt anneks i træ - uden vådrum. Kan du gøre det selv, er det naturligvis materialerne, der dikterer prisen.

Hvordan bygger jeg et isoleret anneks?

Det er naturligvis dit valg af størrelse, stil og materialer, der afgør, hvordan dit anneks skal bygges. Der er dog nogle ting, som gør sig gældende, uanset hvilken løsning du vælger.

Tænk over anneksets placering. Skal det ligge tæt på hovedhuset, så I nemt kan komme til og fra, eller skal det ligge langtpokker i vold, så du bevarer illusionen om ikke at have gæster. Dit lille bonushus kan også bruges til at skabe læ og små rum på terrassen eller i haven.

Få lavet et ordentligt fundament, så annekset står godt fast og bliver godt isoleret mod jorden. Rådfør dig gerne med en fagmand, inden du går i gang. Sørg for, at der er plads til den påkrævede mængde isolering i væggen, uden dit anneks bliver for klaustrofobisk.

Husk en dampspærre, så du ikke får råd i konstruktionerne. Sørg også for, at annekset får god udluftning, ligesom krav om brandsikkerhed skal overholdes. Det gælder blandt andet størrelse og placering af flugtveje og redningsåbninger, som dine døre og vinduer bliver kaldt, hvis udhuset skulle risikere at brænde.

Tænk over ventilationen. Det er et meget lille rum at skulle overnatte i, så indeklimaet betyder meget. Især hvis der er fugtigt. Fordi fugt, råd og skimmel kan hurtige kaste grus i maskineriet på gæstehusdrømmen. Sørg også for, at du får luftet godt ud i de perioder, du ikke bruger hytten, og brug gerne tid på at sikre dig, der ikke lugter skimlet eller jordslået i vintermånederne.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto