Alt om tagpap


Tagpap. Uden at gøre nogen former for væsen af sig holder det ydmyge materiale titusindvis af huse tørre. Her er hverken prangende glasering eller smuk irring, men til gengæld får du et slidstærkt tag, der kan klare mosten på taget i op imod et halvt århundrede.

Hvad er tagpap?


Tagpap består hovedsageligt af bitumen, polyesterfibre og skifergrus. Butimen er den tjæreagtige substans, du også finder i asfalt.

Det er også dén, der har alle de gode egenskaber, vi forbinder med tagpap; nemlig fleksibilitet og vandafvisning.

Polyesterfibrene ligger i midten og holder sammen på det hele, og det var i gamle dage pap, der havde den tjans. Derfor navnet.

Skifergrus bliver lagt på til sidst for at beskytte bitumen mod solens skadelige stråler.

På hvilke tage kan jeg bruge tagpap?


Det smukke ved tagpap er de mange muligheder, materialet giver. Det er nemlig i sagens natur super fleksibelt, og det kan tilpasses stort set alle tænkelige former. Der skal bare være fast underlag, inden du svejser pap på.

De fleste tage får i dag et underlag af finér- eller OSB-plader, som underpappen og siden tagpappen lægges på. Det er dog også normalt med brædder som underlag, selvom det er en dyrere løsning. Tagpap kan lægges på træ og beton - og på gammel tagpap såmænd.

Et tag i tagpap kategoriseres som et let tag, og derfor kan det lægges på de fleste eksisterende tage, uden du behøver at forstærke tagkonstruktionen inden. I nogle tilfælde vil du endda kunne lægge plader og tagpap ovenpå et eksisterende tag, så du slipper for at pille eksempelvis et asbestfyldt eternittag ned. Det kræver dog en grundig gennemgang og lidt udregninger for at finde ud af, om konstruktionen kan bære et ekstra tag.

Relaterede produkter

Med eller uden listedækning?


I gamle dage havde listedækningen en vigtig funktion i forhold til at holde vandet ude af dit hus, men i dag har både tagpap og fagfolk en kvalitet, der gør listedækning overflødig. Til gengæld foretrækker mange at få lagt et tag med listedækning, da det er med til at give det ellers lidt konservative udseende lidt spil og et flot udtryk.

Hvor lang er levetiden?


Et tag i tagpap har potentialet til at overleve dig, men du kan også risikere, det kun holder den tid, det tager at lave en teenager. Det kommer nemlig, som med de fleste ting her i tilværelsen, an på så meget. Faktorer som tagets hældning, solens hærgen, materialernes kvalitet og håndværkets udførelse har nemlig alle noget at skulle have sagt, når det gælder levetiden for dit tag.

Moderne tagpap-løsninger har en forventet levetid på 25-30 år, og de fleste leverandører tilbyder 15 års garanti på produktet. Men principielt skulle der ikke være noget til hinder for, at din tagløsning kan blive rigtig, rigtig gammel.

Fordele og ulemper?


Tagpap har mange fordele og kun få ulemper. Det er en relativt billig løsning, som har en imponerende tæthed og en fin holdbarhed. Derudover er det fleksibelt, og det er en af de få materialer, du kan bruge på et fladt tag. Du kan også lægge nyt pap ovenpå gammelt, og det er i det hele taget nemt at reparere.

Omvendt er det ikke den billigste tagløsning derude, og det er heller ikke den stærkeste. Om det er den bedste løsning til prisen kommer helt og aldeles an på dit gamle tag, og hvilke muligheder det giver.

Et pap-tag kan også være en temmelig uinspirerende affære, hvis der ikke bliver kælet lidt for udtryk og detaljer.

Hvilke farver kan tagpap fås i?


Tagpap fås faktisk i mange farver, selvom vi oftest ser det i 50 nuancer af grå. En sjælden gang imellem kan du støde på et tag i grøn eller rød tagpap, men det er altså mest de koksgrå og sorte tage, der har vundet danskernes hjerter.

Det er ikke ensbetydende med, at det er det eneste, du kan få, for du kan som sagt få løsninger i et væld af forskellige farver. Flere fabrikanter fremstiller endda rullerne i unikke farver på bestilling. Skulle du være fristet af få et nyt farverigt tag leveret, skal du ikke være bekymret for, om farven holder - for det gør den. Farverne er nemlig ret faste, og det farvede grus er i brændte, keramiske farver.

Du kan også få pap-løsninger med de såkaldte shingles, som giver et flot spil og en fin struktur til taget.

Hvad koster tagpap?


Som tidligere nævnt er det en relativt billig løsning med et paptag. Materialet koster ikke alverden, og en professionel tager ikke længe om få det lagt ordentligt. Dét, der kan få priserne til at stige lidt, er omkostningerne ved at gøre klar til pappet. Det vil sige at etablere nyt underlag.

Det kan også gøre arbejdet lidt dyrere, hvis der eksempelvis er mange tagvinduer og andet, der skal arbejdes udenom. Det vil dog være tilfældet med alle tagtyper, og et nyt tag vil altid være en stor investering.

Må jeg selv lægge et tag med tagpap?


Du må gerne selv lægge dit tag, men det er absolut ikke noget, der kan anbefales. Det er vigtigt, at taget bliver lagt, så det holder helt tæt, og det er ikke nødvendigvis et job for amatører. Selv udlærte håndværkere, der på papiret kan udføre arbejdet, lader ofte specialister om at svejse pappet på.

Der er risiko for at kludre i den på mange måder, som kan resultere i utætheder og dampbuler, der kan gøre din nye belægning sårbar overfor vind og vejr.

Hvad skal jeg være opmærksom på?


Start med at overveje, om du overhovedet selv skal skifte dit tag. Der er mange faldgruber, og du risikerer at trække din boligpris ned i stedet for op, hvis du laver fejl. Derudover bør du tale med dit forsikringsselskab, inden du starter. Har du nerver af stål, eller er det måske bare et skurtag, der skal lægges, kan du kaste dig ud i det.

Det er naturligvis svært at give en detaljeret anvisning, da fremgangsmåden er helt afhængig af taget. Det er dog vigtigt, at pappet altid ligger øverst, så det overlapper lister og den slags.

Du kan få selvklæbende tagpap, der ikke kræver et kys med en flammekaster for at sidde fast, og det er i høj grad sådan en løsning, du bør vælge, hvis du vil gøre det selv. Det er nemlig både farligt og svært at håndtere sådan en brænder.

Start med montere tagfødder, profiler, vindskeder og den slags i aluminium. Herefter ruller du din tagpap på, typisk i lodret retning, og søm fast. Læg herefter næste bane, så du får et overlap på ti centimeter - hvor pappet også typisk kan klæbe sammen. Sørg altid for at lave dine afslutninger og overlap, så vandet ikke kan trænge ind under dem, og så burde du faktisk være godt kørende.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto