Alt du skal vide om udskiftning af radiator
Går du med tanker om at udskifte din radiator? En radiator er noget af det, du har i hjemmet, som kan holde længst tid. Faktisk er det ikke unormalt, at en radiator holder i op til 100 år.
Alligevel vælger mange danske husejere at udskifte deres radiatorer fra tid til anden. Måske overvejer du det samme. Det kan også være, at din radiator ikke virker længere. Eller at du ikke synes, at dens udseende passer ind i stilen i dit hjem. Måske vil du gerne spare penge og skifte dine små radiatorer ud med en større?
Læs med herunder og bliv klogere på alt om at udskifte din radiator.
Hvornår skal man få udskiftet sin radiator?
En radiator lever meget længe. Der kan sagtens gå op til 100 år, før det er nødvendigt at udskifte sin radiator. Derfor er det også kun sjældent, at det er nødvendigt. Men det kan selvfølgelig være, at din radiator er gået i stykker, og derfor ønsker du at skifte den ud.
En radiator lever længe, hvis du bruger den helt normalt. Med det mener vi, at du faktisk ikke rigtig kan slide den op, uanset hvor meget du fyrer op for varmen. Den nærmest eneste måde, hvorpå du kan slide din radiator op, er ved at fylde for frisk vand på den.
Når vandet står inde i radiatoren, vil ilten over tid forsvinde. Dette kalder man for dødt vand. Dødt vand er faktisk rigtig godt for din radiator, for det modvirker korrosion, hvilket fører til rust. Hvis det er sket, kan det være nødvendigt, at du skifter din radiator ud.
Nogle vælger også at skifte deres ældre, mindre radiatorer ud med en ny, stor radiator. En stor radiator er billigere at varme op, og den kan derfor hjælpe med at spare på energien. Dog er det en meget lille forskel, så derfor er denne årsag i mange tilfælde mere en følelse end noget, der rent faktisk kan betale sig. Især fordi besparelsen skal fratrækkes udgiften til den nye radiator.
Til gengæld kan det betale sig at skifte en ældre radiator ud, hvis den ikke udnytter varmen godt nok. Det handler nemlig om, at din radiator skal sende så koldt returvand tilbage i systemet. For så har du brugt så meget af det varme vand som muligt. En stor radiator er bedre end en lille radiator til at udnytte varmen. Faktisk behøver en stor radiator blot at være 30 grader varm for at varme den kolde luft i et rum. En lille radiator skal gerne op over 50 grader, før du kan mærke den varme luft fra den i rummet.
Hvad kan der være galt med gamle radiatorer?
Hvis din radiator ikke varmer, eller hvis den larmer, kan der være lidt af hvert galt med den. Ofte er det dog hverken alvorligt eller noget, du ikke selv kan klare.
Hvis din radiator “klukker” og er kold i toppen men varm i bunden, så er der kommet luft i den. I det tilfælde skal du udlufte din radiator. Vi har skrevet en guide, der hjælper dig med udluftning af din radiator, som du finder lige her.
Hvis din radiator derimod laver høje bankelyde, og det egentlig mest af alt lyder som om, at noget er galt, er det et andet problem. Her er det nemlig ikke luft, der er problemet. Det er i stedet selve radiatorventilen, der vender forkert.
Når ventilen vender forkert, så vender den mod strømmen. Det skaber friktion, og friktionen er det, du kan høre. I nogle tilfælde kan du vende ventilen, eller også skal du udskifte den med en, der passer til din radiator.
Må jeg selv udskifte radiatoren?
Ja, det må du godt. Du må gerne selv udskifte din gamle radiator med en ny radiator. Men det er ikke nogen god idé. Du risikerer nemlig at skulle hæfte for eventuelle skader selv, da dit forsikringsselskab med al sandsynlighed ikke dækker uheld i forbindelse med udskiftning af radiator, du selv har udført.
Så hvis du spørger os, er vores klare anbefaling, at du lader en autoriseret VVS’er skifte radiatoren.
Du kan ganske vidst spare penge ved at gøre det selv, såfremt der ikke går noget galt. Men gør der det, så kan det koste dig mange penge. Derfor bør du overlade opgaven til VVS-installatører, så det bliver gjort på den rette måde. Så sikrer du nemlig, at din radiator bliver afmonteret korrekt og sat op igen lige sådan.
Hvis du vil vide mere om radiatoren, kan du læse vores guide om radiatoren her.