Det er desværre ikke muligt at benytte Click & Collect fra d. 26. - 31. December 2024

Alt du bør vide om badeværelsesrenovering

Står du midt i en renovering af badeværelser, eller er du i gang med at planlægge en kommende renovering af dit badeværelse? Uanset hvad dit udgangspunkt måtte være, er du landet det rette sted. I denne guide vil vi nemlig rådgive dig omkring, alt du bør vide i forbindelse med en badeværelsesrenovering.

Herunder planlægning, budget, rådgivning, tilbud, aftaler, stil, regler og byggetilladelser, forsikring, udførelse og meget andet. Når du har læst vores indlæg til ende, vil du ikke blot være blevet klogere på, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med en renovering, men du vil også have fået en række konkrete råd og tips til, hvordan du griber forskellige aspekter af renoveringen an.

Før du går i gang: Grundig planlægning er alfa og omega

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at en badeværelsesrenovering kræver en ordentlig planlægning. Tværtimod. Men hvor skal du starte, og hvordan bør du gribe planlægningen an? Vi har samlet en række punkter, du bør gennemgå, før du griber knoglen og ringer og hyrer håndværkere og bestiller materialer.

  • Først og fremmest skal du overveje, hvorfor det egentligt er, du ønsker en badeværelsesrenovering. Vil du blot give det eksisterende badeværelse en make-over? Er der behov for nye fliser, sanitet og andre mere grundlæggende tiltag? Eller skal du måske endda lave et helt ny badeværelse et andet sted i boligen?

  • Tager du udgangspunkt i det eksisterende badeværelse eller rum, eller er der behov for at gøre rummet større eller mindre ved at flytte vægge?

  • Når du alligevel skal i gang med en badeværelsesrenovering, kan du lige så godt kigge på, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer på dit eksisterende badeværelse. Nu har du nemlig muligheden for at rette op og få det, som du gerne vil have det. Har du eksempelvis brug for mere skabsplads? Måske en større bruseniche? Eller eventuelt to håndvaske?

  • Som med mange andre typer planlægning er det en rigtig god idé at kigge indad. Det gælder primært i forhold til budgettet, og hvad du kan gå på kompromis med. Det kan nemlig være nødvendigt at gå på kompromis med nogle ting, hvis budgettet ikke rækker.

Hvad koster en badeværelsesrenovering?

Badeværelset er det dyreste rum i hele boligen at bygge fra ny eller renovere pr. kvadratmeter. Det er dog  utroligt svært at svare på, da det afhænger af en række forskellige faktorer som valg af materialer, sanitet, armatur og meget andet. Det kan godt være, din nabo har renoveret badeværelse for 30.000, men du kan ikke sammenligne din badeværelsesrenovering med din nabos. Udover at der er stor forskel på valg af materialer, sanitet og armatur, har en eventuel flytning af vægge eller omlægning af tekniske installationer også betydning for prisen.

Vi anbefaler, du altid sørger for at have luft i budgettet til uforudsete udgifter. Det er en god idé at lægge omkring 15-20 % oveni i det samlede budget. På den måde er du forberedt, hvis der lige pludseligt skulle komme ekstra omkostninger til projektet. 

Ligesom du i planlægningsfasen skal overveje, hvad du kan gå på kompromis med, skal du også gøre det i budgetteringen. Hvis badeværelsesrenoveringen pludselig skulle vise sig at blive dyrere, kan det nemlig være nødvendigt at gå på kompromis med valg af sanitet, badeværelsesfliser eller noget helt tredje. Derfor skal du sørge for at have det in mente, når du skal fastlægge budget.

Relaterede produkter

Er der regler for badeværelsesrenoveringer?

Det kan indimellem være svært at finde rundt i, hvorvidt der er gældende regler for en renovering af badeværelset. For kræver det en byggetilladelses at renovere badeværelser i et almindeligt familiehus, og er det virkelig nødvendigt at lade autoriserede håndværkere klare vvs-installationer og elinstallationer? Vi vender alle de nødvendige tvivlsspørgsmål i dette afsnit, så du er klædt ordentligt på, før du kaster dig ud i en badeværelsesrenovering.

Kræver renovering af badeværelset en byggetilladelse?

Hvis du ombygger eller bygger nyt badeværelse i et almindeligt familiehus kræver det hverken en byggetilladelse eller anmeldelse af byggeri. Der er dog en enkelt undtagelse. Hvis du vælger at opføre et badeværelse i en tilbygning eller opfører et badeværelse i en ubeboet kælder eller førstesal, skal du søge om byggetilladelse.

Bor du derimod i en etageejendom, skal en badeværelsesrenovering anmeldes til kommunen, hvis dit samlede areal er mindre end 150 kvadratmeter. Det kan dog variere fra kommune til kommune, og vi anbefaler derfor, du rådfører dig hos kommunen omkring, hvorvidt din renovering kræver en byggetilladelse eller anmeldelse, før du går i gang.

Skal jeg benytte autotiserede håndværkere?

Fælles for renovering af badeværelse i familiehus eller etageejendom er dog, at utroligt meget af arbejdet skal udføres af autoriserede håndværkere; det er et lovkrav. Du skal altså alliere dig med henholdsvis en autoriseret vvs-installatør og elinstallatør i forbindelse med din badeværelsesrenovering. Har du ovenikøbet også brug for, at der skal ændres i dine kloakinstallationer, skal du ligeledes alliere dig med en autoriseret kloakmester.

Det er især brugen af autoriserede håndværkere, der kan gørr badeværelsesrenoveringer til en dyr affære. Ikke desto mindre er det et lovkrav og en nødvendighed, så du undgår utætheder, der kan risikere at skabe alvorlige (og dyre) fugt- og vandskader.

Bør du anskaffe en forsikring i forbindelse med din badeværelsesrenovering?

Det korte svar er: ja. Det er en rigtig god idé at anskaffe en entrepriseforsikring, så du er dækket mod eventuelle skader, der kan opstå i forbindelse med din badeværelsesrenovering. Eftersom der er vand involveret, er der også risiko for, at det kan gå galt og i sidste ende blive en dyr fornøjelse.

Typisk har autoriserede håndværkere selv tegnet en forsikring, der dækker renovering, men det er vigtigt, du får dokumentation på dette. Hvis håndværkerne ikke kan fremvise dokumentation på en entrepriseforsikring, bør du selv tegne en, så du er dækket ordentligt ind.

Rigtigt mange tror, at deres husforsikring dækker skader i forbindelse med renoveringer, men det gør de altså ikke. De dækker ikke skader forårsaget af håndværkere under badeværelsesrenoveringer, lige så vel som de heller ikke dækker tyveri af byggematerialer.

Sådan indhenter du tilbud på din badeværelsesrenovering

En badeværelsesrenovering er ikke gør-det-selv-arbejde, og derfor er det ofte langt fra noget, du selv kan klare. Som nævnt i afsnittet om regler, er det et lovkrav, at vvs-, kloak- og elinstallationer udføres af autoriserede håndværkere, så det laves efter gældende love og regler, og af den grund kan du altså ikke undgå at få håndværkere ind over din renovering.

Det er en rigtig god idé at indhente tilbud fra forskellige håndværkere, så du får flere øjne på din badeværelsesrenovering og kan hurtigt fornemme, om prisen hos de forskellige håndværkere er rimelig. Før du griber knoglen og ringer til håndværkerne, bør du dog have en god plan over, hvad der skal laves. For jo mere konkret du er, og jo flere oplysninger du kan give, jo bedre og mere præcist et tilbud kan du få. Sørg for, at alle tilbud er ens i forhold til alt fra arbejdsopgaver til materialer, sanitet osv., så du har et solidt sammenligningsgrundlag.

Er rammerne omkring din renovering løse, og ved du ikke rigtigt, hvad du vil have, risikerer du at få priser, der ikke holder. I sidste ende betyder det, at dit budget kan ende med at stikke helt af, fordi du ikke har indhentet konkrete og præcise tilbud på håndværkerarbejde.

Hvilke faggrupper er nødvendige i forbindelse med en badeværelsesrenovering?

Ved en badeværelsesrenovering er det nødvendigt at drage nytte af ekspertviden fra fageksperter, men er du stadig i tvivl om, hvilke faggrupper du mere specifikt skal have øje på, gennemgår vi dem en for en i dette afsnit. På den måde får du et bedre overblik over, hvor du har brug for autoriserede håndværkere, og hvor du skal sørge for at indhente tilbud og senere indgå aftaler.

  • Mureren kan hjælpe dig med at lægge fliser, pudser vægge, støber gulv og lægger silikonefuger.
  • VVS’eren monterer armatur, toilet, håndvask  og lægger rør (eventuelt i forbindelse med gulvvarme) og afløb.
  • Elektrikeren står for alle elinstallationer, som installation af badeværelsesventilator og lys.
  • Tømreren kan assistere med lofter og sætte vådrumsgips op.
  • Maleren spartler og maler vægge og lofter. Male- og fugearbejdet kan du dog godt selv stå for, hvis du ønsker det.
  • Speciel håndværker Ønsker du ligeledes gulve i specialmaterialer som epoxy, akryl, polyuretan eller lignende, skal du have fat i en håndværker med de nødvendige certifikater.

Få hjælp til projektet

Du behøver ikke selv forvalte kontakten med alle ovennævnte faggrupper. Du kan alliere dig med et firma, der tilbyder 360 graders service og derveden totalløsning, hvor du bliver hjulpet hele vejen fra planlægning til indkøb, udførelse og endelig aflevering.

Omvendt kan du også vælge et håndværkerfirma, som administrerer hovedentreprisen, og som derudover forvalter kontakten til de øvrige faggrupper. Ved denne løsning er det altså et håndværkerfirma, som står for kommunikationen og planlægningen.

Allier dig med en rådgiver, inden du indgår aftaler

Det er en rigtig god idé at kontaktr en rådgiver, som sammen med dig kan kigge de enkelte tilbud igennem og vurdere, hvilke du bør gå videre med. En ekstern rådgiver koster selvfølgelig også, men eftersom badeværelset i forvejen er et kompliceret rum at renovere og dyrt at rette op på, hvis noget går galt, er pengene givet godt ud. Du kan også booke en rådgiver igennem Bauhaus for råd og vejledning, 

Hvordan skal jeg indrette mig badeværelse?

Der skal både tages mange større og mindre beslutninger i forbindelse med en badeværelsesrenovering. Det gælder alt fra valg af badeværelsesgulv til valg af armatur, badløsning, WC, belysning samt placeringen af disse.

Skal det eksempelvis være store eller små fliser, og skal de være farverige, mønstrede eller neutrale? Skal toilettet være væghængt? Gulvvarme eller almindelige radiatorer? Har du et vindue på badeværelset, eller er der behov for ventilation? Hvilken type vandhaner og håndvaske skal der være?

Som du nok kan fornemme, er det bare et spørgsmål om, hvor lang listen skal være. Der er nemlig utroligt mange muligheder og utroligt mange ting, du skal tage stilling til, før du går i gang med din badeværelsesrenovering. Vi rådgiver dig om alt fra materialevalg til instalatiioner og indretning herunder. 

Råd til materialevalg

Når det kommer til valg af materialer, er det vigtigt, du tænker langsigtet og ikke mindst indad. Fliser benyttes ofte både på vægge og gulve i badeværelset, og derfor er valget af fliser altså også vigtigt. Mørkere fliser og fliser med mønstre skjuler snavs og skidt, men samtidigt er kalk også mere fremtrædende på mørkere fliser. Lysere fliser derimod skjuler kalkpletter godt, men til gengæld ses snavs og skidt mere tydeligt.

Derudover er visse fliser markant lettere at rengøre, og det skal du også tage højde for, når der skal vælges fliser. Keramiske fliser tåler både almindelige rengøringsmidler og mere kraftige midler til at fjerne kalk, hvorimod terrazzo og marmor er mere sarte materialer. Fælles for alle fliser er dog, at du skal være forsigtig med at bruge kraftige syreholdige midler på fugerne, da de på længere sigt kan tage skade af det.

Mange vælger også at få en matteret eller klar glasvæg af eksempelvis glasbyggesten i brusenichen, da glasvægge får brusenichen til at fremstå større, eftersom den ikke lukker af for lys og resten af badeværelset; på samme måde som en flisevæg. Skal glasvæggen stå pænt og være blank og pletfri, kræver det dog, at den tørres af, hver gang du har været i bad. Du skal altså også overveje, om det er realistisk.

Bordpladen, hvor håndvasken skal være, skal også nøje overvejes, da nogle materialer er mere resistente over for vand og fugt modsat andre. Træ kræver eksempelvis eventuelle nedslibninger og efterfølgende oliebehandlinger, så sæberester og vand ikke ses lige så tydeligt efter lidt tid. Granit er derimod næsten fuldstændigt vedligeholdelsesfrit og utroligt slidstærkt.

Udover at det praktiske og funktionelle er vigtigt, spiller det æstetiske selvfølgelig også ind. Materialer til bordplader som marmor og granit skaber et eksklusivt udtryk, hvorimod beton giver et mere moderne og råt udtryk, og træ skaber varme og hygge.

Når du skal fastlægge en stil på badeværelset, bør du have in mente, at dit badeværelse skal holde mange år frem. Som beskrevet tidligere er en badeværelsesrenovering nemlig både dyr og omfattende. Det betyder altså, at selvom pastelfarvede eller marokkansk inspirerede fliser måske er in lige nu, bør du tænke 10, 15 og 20 år frem. 

Installationer og indretning

Ud over de mere stilistiske valg skal du også tage stilling til, hvilke tekniske installationer der skal være, og hvor de skal placeres. Det gælder alt fra WC til håndvaske, vandhaner, vandrør, radiatorer, gulvvarme, ventilation, afløb, brusearmatur, kroge, skabe, belysning og meget andet.

Én ting er, at der skal være plads til selve inventaret, men der skal altså også være plads rundt om det. Ellers risikerer du et badeværelse, hvor pladsen enten er udnyttet dårligt, eller hvor inventaret er placeret decideret uhensigtsmæssigt. Det giver eksempelvis ikke mening at placere kroge til håndklæder i den modsatte enden af brusenichen. Der er altså stor forskel på, hvordan du indretter dig, og hvorvidt du vælger et væghængt toilet eller ej, eller om du skal have et hjørnebadekar eller et almindeligt; især på få kvadratmeter.

Har du eksempelvis heller ikke tænkt dig at have en afskærmet bruseniche, og vil du bare gerne have en bruseniche med glasvæg, skal den måske ikke placeres lige op ad vinduet, hvor folk kan se ind. Omvendt gør det sig gældende med spejle og vaske, eftersom de meget gerne må placeres i nærheden af naturligt lys.

Hvis du ikke har et vindue, bør du få en ventilation, så du ikke får et fugtigt badeværelse, der kan risikere at blive udsat for skimmelsvamp. Placeringen af denne er også af betydning for, hvordan resten af badeværelset kan og bør indrettes.

Belysningen på badeværelset harstor betydning for det endelige resultat. Det skal helst have en gengivelse af naturligt lys, og så skal det være til at arbejde i, så du nemt kan barbere dig, lægge make-up eller noget tredje. Der kan næsten ikke komme for meget lys på badeværelset, men der kan tværtimod være alt for lidt belysning. Du skal også være opmærksom på, hvilken type badeværelseslamper du vælger. Det er ikke alle lamper, der kan tåle større mængder fugt og vand, og de skal dermed ikke placeres i brusenichen.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto