4 gode råd til at anlægge bed i haven


Du kan skabe liv, dynamik og harmoni i haven ved at anlægge bede, og det behøver hverken være dyrt eller tidskrævende. Tværtimod. Det er typisk nemmere at holde bede end en stor græsplæne. Mange undervurderer nemlig, hvor meget arbejde der rent faktisk er ved at vedligeholde en græsplæne med plæneklipper og græstrimmer.

I denne guide kommer vi med fire gode råd, du bør kende, før du begynder at anlægge bede i haven. Vi kommer blandt andet ind på, hvornår det er bedst at anlægge bede og giver konkrete tips til, hvordan du anlægger bede og skyggebede, hvilke planter der egner sig til udplantning og meget mere. Du har altså fundet vej til den ultimative guide til anlægning af bede hjemme i haven.

1. Denne årstid er mest optimal til anlægning af bede


Der er ikke regler for, hvornår du kan begynde at anlægge bede. Ikke desto mindre er det dog svært at anlægge bede, hvis jorden stadig udsættes for regelmæssig frost. Først og fremmest er jorden hård og svær at arbejde i, men derudover har planterne også brug for rigeligt sollys og lune temperaturer, hvis de skal skabe et stærkt rodnet.

Anlægning af bede er altså oplagt i forårsmånederne, hvor solen langsomt får mere magt, og dagene med frostvejr forsvinder. Uanset om du ønsker et bed med stauder eller bær, er forårsmånederne perfekte til at gå i krig med udplantning af begge typer.

Hvis du vælger at plante bærbuske i det tidlige forår, kan du måske endda være så heldig, at du får glæde af bær i sensommeren eller efteråret. Det afhænger dog meget af, hvilke typer bær der er tale om, hvilken jord de bliver sået i, og hvor meget sol og fugt de løbende får.

2. Sådan anlægger du et bed


Før du går i gang, skal du nøje overveje, hvad haven mere specifikt skal bruges til. Skal der være plads til liv og leg, drivhus eller noget helt andet. Det har nemlig alt sammen betydning for, hvor og hvordan du bør anlægge dine bede.

Derudover skal du også tænke over, hvor mange bede du er interesseret i at vedligeholde, og hvor mange timer du gerne vil bruge på det. Det er nemlig rigtig smart at lave flere mindre bede end få store, da du hurtigere kan luge bedene igennem.

Ligeledes kan det også betale sig at plante flere planter af samme slags i ét bed. Først og fremmest får du et harmonisk og ensformigt udtryk, men du slipper også for at skulle vedligeholde og pleje flere forskellige typer planter i ét og samme bed. Det er en rigtig god idé at sætte planter med samme behov i samme bed, da det gør det nemmere at vedligeholde bedet.

Ønsker du stadig en græsplæne, som kan benyttes til aktiv leg og spil, solbadning og meget andet, kan du gøre det nemmere at pleje bedene ved at lægge flisekanter som bedafgrænsning rundt om de forskellige bede.

Valget af planter er naturligvis helt og holdent op til dig, men forholdene i din have har dog lidt at sige. Planter, der bedst trives i skygge, bør plantes på husets nordside, hvor der er mere skygge og fugt, og planter, der bedst trives i sol og tørke, bør derimod plantes på sydsiden. Planter er levende organismer, og derfor kan du ikke tvinge en skyggetålende plante til at gro i sol og tørke – og omvendt.

Du anlægger et bed ved først og fremmest at grave jorden godt igennem og eventuelt tilsætte gødet købejord. Døjer du med en hård og tør jord, bør du vande den igennem først. Derefter tager du planterne og placerer dem ovenpå jorden, så du nemmere kan vurdere planteafstanden og se, hvilke planter der komplementerer hinanden bedst.

Det er vigtigt, du lader de nye planter som eksempelvis hortensia stå i blød, så de suger en hel masse vand til sig, inden de skal graves ned i jorden. Mens de står i blød, kan du begynde at grave huller til de forskellige planter og fylde dem med vand. Lige så snart vandet er forsvundet, sætter du planterne i hullerne og fylder jord og kompost oveni.

De første par uger skal du sørge for at vande planterne regelmæssigt, så de ikke tørrer ud. Hvor ofte regelmæssigt er, lader vi være op til dig at vurdere, eftersom det i høj grad afhænger af vind og vejr. Det vigtigste er blot, at planterne ikke tørrer ud.

3. Disse planter egner sig godt til udplantning i bede


Det kan indimellem være en jungle at danne sig et overblik over de mange planter og blomster, som du kan plante ud i haven. Der findes nemlig alt fra de hårdføre og mere sarte til de farverige og mere neutrale. Mulighederne er mange!

Det handler om at finde nogle planter og blomster, som du sætter pris på og kan vedligeholde, så bedene står smukt året rundt. Med et stenbed får du eksempelvis et bed, der pryder haven med farverige blomster året rundt, og som er nemt at passe og pleje. I dette afsnit præsenterer vi dig for en række forskellige planter og blomster, der adskiller sig fra hinanden i forhold til udplantning, vedligeholdelse og æstetik.

Stedsegrønne planter

Ved at plante stedsegrønne planter får du en have, der er frodig året rundt. De stedsegrønne planter mister nemlig hverken deres grønne blade eller nåle henover efteråret og vinteren, og de kræver heller ikke den store beskæring. De skal helst plantes i det tidlige forår eller sensommeren, da du ellers risikerer, at de stedsegrønne planter tørrer ud ved udplantning om vinteren eller sommeren.

Roser

Du finder roser i et væld af farver, og de kan være med til at skabe farverige bede i din have. Langt de fleste roser trives allerbedst i solen, da lys og varme giver roserne energi til at vokse. Derudover har de også brug for luft, og derfor må de ikke stå under høje træer eller mellem buske. De skal plantes i bede, hvor der er luft omkring dem, og hvor de får sol. Før den kølige vinter indtræder, bør du også sørge for at dække roserne med grangrene eller nedfaldent løv, så frostvejret ikke ødelægger roserne.

Stauder

Ved at plante staudebede får du et farverigt bed, som pryder haven år efter år. De findes i forskellige højder og farver, og der findes stort set stauder til alle typer haver, stilarter og behov. Udplantning af stauder bør foregå i sensommeren eller det tidligere efterår, hvor jorden er lun og fugtig. Det er vigtigt, du undersøger, hvilke stauder der findes, så du får skabt et smukt bed, der år efter år bidrager med farver og harmoni i haven.

Forårsløg

Hvis du gerne vil have bede, der allerede blomstrer i det tidlige forår, kan du plante forårsløg om efteråret. Det nytter ikke at plante dem ud i det tidligere forår, for der er jorden typisk hård og svær at plante i, og du får heller ikke gavn af dem før nogle måneder efter. Ved at plante en række forskellige forårsløg i oktober kan du faktisk opnå en lang forårsblomstring, som allerede begynder i februar. Plant gerne dine forårsløg, hvor de får rigeligt med lys, da mørke og fugt risikerer at ødelægge løgene.

Stedmoderblomster og hornvioler

Både stedmoderblomster og hornvioler blomstrer i det tidlige forår og det sene efterår, så hvis du er på udkig efter planter til dine bede, som pryder haven næsten hele året rundt, er stedmoderblomster og hornvioler perfekte. Planterne tåler endda let frost og kan blomstre henover vinteren, da de ikke lader sig påvirke særligt meget af vejret. Så er du på udkig efter bede, der blomstrer næsten hele året rundt og skaber liv i haven, bør du kigge nærmere på stedmoderblomster og hornvioler. Selvom de ikke stiller store krav til pleje, skal de dog plantes i bede, der minimum har halvskygge eller fuld sol og ligeledes en næringsrig jord. Derudover skal du sørge for at vande dem regelmæssigt, men i al sin enkelthed er stedmoderblomster og hornvioler meget nemme at pleje og passe.

Relaterede produkter

4. Sådan anlægger du et skyggebed


Du behøver ikke nødvendigvis at have en solrig have for at få frodige og blomstrende bede. Det er nemlig også muligt at forvandle et skyggefuldt hjørne af haven til et frodigt og skønt bed, så længe du blot vælger de rigtige planter. Rododendron er eksempelvis ikke en plante, der trives i fugtige og skyggefyldte bede, og du bør derfor gå udenom den. Den kræver nemlig både sollys og tør jord, og så stiller den også krav til, hvordan og hvornår den gødes. Vi kommer derfor med vores bedste tips til, hvordan du anlægger et skyggebed med egnede planter i din have.

Før du giver dig i kast med at anlægge et skyggebed, skal du først undersøge, hvordan jorden er. Det har nemlig betydning for, hvilken typer blomster og planter der trives bedst. Er jorden eksempelvis tør, er det planter som hosta, du skal plante. Er jorden derimod fugtig, åbner der sig pludseligt en verden af muligheder.

Hvis du ikke ved, hvilke planter der trives godt i skygge, kommer her en kort opsummering af de mest populære: bunddækkeplanter, klatreplanter, stauder, buske og træer. Anlægning af skyggebede foregår på samme måde som anlægning af et almindeligt bed, og du kan derfor blot følge fremgangsmåden i punkt tre. Det er altså stadig muligt at få en frodig og smuk have, selvom man har meget skygge. Det handler blot om at finde de helt rette planter, som trives i skyggebede.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto