Giv køkkenet nyt liv med en vægplade 

I de gode, gamle dage var vi ikke blege for at klistre væggene til i plader og paneler, så vi kunne få den rigtige cigarkassestemning i hjemmet. Nu om dage er vi mere konservative, og det er som oftest i køkkener og på badeværelser, vi sætter vægplader op. Det er til gengæld stadig populært, og der findes et væld af forskellige valgmuligheder med hvert deres udtryk.

Hvad er en vægplade?


En vægplade er, måske ikke overraskende, en plade, du monterer på væggen. Der kan ligge både praktiske og æstetiske hensyn - eller begge dele - bag beslutningen om et vægpanel. De fleste plader er lavet af én eller anden form for finér eller spånplade, der så har fået et en overflade. Overfladen er typisk vandafvisende, og den kan bestå af både film, laminat eller fliser.

Hvad har den af fordele og ulemper?


Vægplader er ofte en billig genvej til et ændret udtryk, for panelerne koster typisk en brøkdel af fliser eller stenplader. Derfor kan du også for beskedne penge få 'marmor'-vægge i bådeværelset eller 'mahogni' i køkkenet.

Det er også både nemt og hurtigt at montere en plade på væggen, og det er for mange en overkommelig måde at genopfriske køkkenet eller badeværelset lidt - og så kan det typisk gøres på en eftermiddag.

I køkkener og vådrum kan panelerne være en stor fordel i det daglige. I badeværelset holder de fugten væk fra murværket, og i køkkenet er de nemme at vaske ned, når stegepander og piskeris har sendt måltider på afveje.

Derudover er pladerne gode til at lave en flot, lige afslutning mellem væg og køkkenbord, hvilket kan være lidt svært ved en grim, gammel væg.
Der er naturligvis også ulemper ved løsningen, og det er ved Gud ikke alle panelerne, der løfter det æstetiske udtryk i rummet. Vi er måske også i en tid, hvor tingene i højere grad godt må være lidt skæve og unikke, og her kan en vægplade virke kedelig og kunstig.
Vægpanelerne er ikke usårlige, og du bør sikre dig, at de kan tåle tilværelsen på steder, du vælger at montere dem. Det vil sige, at du eksempelvis bruger MK-godkendte materialer i vådrummet og plader, der kan tåle høj varme omkring komfuret.

Endelig har pladerne den ulempe, at de er svære at rette op på, hvis de får buler, stød og ridser. Ofte må du skifte hele pladen, hvis du ikke kan leve med de slag og ridser, den har fået.

Dette bør du overveje, når du vælger vægplade


Når vi taler om vægpaneler til dit køkken, er der ikke forfærdelig meget, du skal bekymre dig om. Bare pladen kan tåle den eventuelle fugt og varme, den bliver udsat for. Vådrumspaneler er typisk både dyrere og lidt mere komplekse at montere, og derfor skal du være sikker på, at dit valg lever op til både æstetiske og kvaltitetsmæssige standarder.

Nå, men køkken-vægpanelerne fås i en prisklasse fra et par hundrede til et par tusinde kroner pladen, og med et billigere af slagsen er det hverken dyrt eller svært at ændre dramatisk på hjemmets udtryk. For det er lige netop, hvad den slags plader kan; hurtigt og nemt ændre eller sætte stemningen i dit køkken. Det er langt nemmere at pifte udtrykket op med en plade, der tilfører stemning med sten, træ eller en farve, end det er at male eller skifte låger - selvom begge dele ofte kan være nødvendigt.

Når du skal vælge plade, står du naturligvis med de sædvanlige overvejelser. Nemlig om det kommer til at klæde lokalet, og her er det almindelig sund fornuft og god smag, der bør råde. Vær opmærksom på, om farverne får rummet til at virke mindre - hvad mørke farver ofte vil, og tænk over flisestørrelsen, hvis det er den slags plade, du sætter op. Store fliser får fladen til at virke mindre.

Relaterede produkter

Sådan monterer du et vægpanel i dit køkken

Det er ikke svært at montere vægplader i køkkenet, og det er absolut gør det selv-venligt arbejde. Du skal naturligvis have tungen lige i munden, hvis du selv skal tilpasse plader, ligesom det kræver godt med umage, hvis du skal lave huller til kontakter og rørføring. Der kan være forskellige materialekrav og fremgangsmåder for montagen - afhængigt af dit pladevalg. Derfor bør du altid følge krav og instrukser på produktet, selvom nedenstående anvisning nok ikke kommer til at adskille sig mærkbart.

Inden du overhovedet går i gang:

  • Undersøg, om vægpladen kan tåle varmen, hvis du har gasblus.
  • Planlæg monteringen, så du kan installere hele paneler over opvaskemaskiner og kogeplader, så eventuel damp ikke får en chance for at trænge ind i samlingerne.
  • Mål dit vægstykke grundigt op - og vær exceptionelt grundig, hvis du skal lave huller til kontakter eller lignende. Der skal være 2-3 millimeter mellem bordplade og vægplade, så tingene kan give sig lidt.

Når du går i gang:

  • Klargør væggen. Vask den grundigt ned med grundrens, og gå den grundigt efter. Hvis væggen har buler eller lunker, skal den gøres helt plan, inden du går videre. Der må helst ikke være mere end to millimeters niveauforskel, og du kan her blive lidt klogere på, hvordan du spartler en væg.
  • Nu skal pladen eller pladerne saves til efter dine præcise mål. Husk at tænke over savtænderne og pladens pæne side. Brug en fin savklinge, og vend forsiden nedad, hvis du bruger en stiksav, mens den skal vende opad, hvis du bruger en håndsav. Tvivler du på egne evner, kan du få skåret din plade i BAUHAUS - hvis du altså har købt den der.
  • Er der film på bagsiden af din plade, piller du den af nu. Film på forsiden bliver siddende lidt endnu. Er bagsiden meget glat, kan du lige slibe den let med finkornet sandpapir, så din lim nemmere kan hæfte. Tør den af med en hårdt opvredet klud efterfølgende.
  • Nu skal der godt med montagelim på væggen. Påfør limen med fugepistol i bølgebevægelser, så der kommer et godt lag. Træk eventuelt limen rundt med en tandspartel, så det bliver godt fordelt.
  • Nu skal pladen på, og her vender du de afsavede ender ned mod bordet og ind mod væggen. Brug to 20-kroner som afstandsstykker ned mod bordet. De er 2,3 millimeter tykke, så du er sikker på, at der bliver lidt plads at give af. Sæt pladen i limen en centimeters penge fra endevæggen, og skub den på plads. Tryk pladen rigtig godt fast, og brug hele din kropsvægt, når du grundigt trykker med centimeters mellemrum.
  • Er der flere plader, følger du samme fremgangsmåde - men arbejd med én plade ad gangen, så limen ikke når at tørre.
  • Fjerne folien, og vent 48 timer, før du forsegler samlingerne med en silikonefuge. Så spærrer du ikke fugten inde bag pladen.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto