Jo mere strøm, desto mere lys. Det giver god mening. Med tændt eller slukket på kontakten får vi enten fuld skrald eller ingenting. Det er mellemtingen, der er svær. Det er stadig mængden af spænding, der finder vej til pæren, som afgør lysets styrke, og den skal vi have skruet ned for. Og det gør vi med en lysdæmper.
Lysdæmperen tænder og slukker med en voldsom fart, og det gør, at der kommer mindre strøm til pæren - og dermed mindre lys. Men det er naturligvis heller ikke bare sådan at tænde og slukke for strømmen, og der er flere fremgangsmåder, du skal bekymre dig om.
Forkantsdæmpning er den klassiske fremgangsmåde, og hvis du forestiller dig, spændingen vises i en sinuskurve, så jo mere, du udskyder starten på kurven, desto mindre strøm får pæren, og desto mere hyggelig er belysningen. Transformatorer af forskellig art kan dog godt have store problemer med de pludselig udslag i spændingen. Det kan løses med en bagkantsdæmpning.
Bagkantsdæmpning betyder, at i stedet for at udskyde spændingen, så stoppes den tidligere. Dermed kommer de pludselige udsving i kurven "på nedturen".
Forkantsdæmpning og bagkantsdæmpning, eller leading- og trailing edge, er to forskellige metoder til at skrue ned for strømmen til din pære.
"Det var da næsten for nemt," tænker du. "Kan det ikke blive mere indviklet?". Jo, det kan det sagtens, for nu skal vi have transformere ind i billedet. Ikke kæmperobotterne, men de anordninger, vi bruger til at ændre på spændingen i vores strøm.
Spots sidder typisk i et kredsløb, og de arme små pærer kan slet ikke tåle de mange volt, der kommer ud af stikkontakten. Derfor skal spændingen gøres mindre, og det gør vi med en transformator - akkurat som når vi skal have vores strøm fra højspændingsledninger og ned til noget, vi tør bruge i husholdningen.
Hvordan en transformator virker, springer vi let og elegant henover. Vi har dog brug for at vide, at der findes to typer. En jernkernetransformator, der typisk er tung og klodset, mens en elektronisk ditto er lettere og mere aflang i det. Din transformator betyder noget for valg af dæmper, da nogle dæmpere kun kan klare den ene type, mens andre skal have en anden. Nogle LED-dæmpere kan dog klare begge dele.