Få en vandopsamler, og spar på vandet


De senere år har vist os, at vandmængderne nok ikke kommer til at ligge stabilt i årene fremover, og det har måske vagt din indre ansvarlige medborger/miljøaktivist/dommedagsprepper. For nogen må da gøre noget, og du kan starte med at overveje, om ikke du skulle begynde at genbruge dit regnvand. Du kan nemlig gøre kommunens kloakker, grundvandet og din pengepung en stor tjeneste - mens du endda sikrer dig lidt ferskvand til apokalypsen.

Hvad er en vandopsamler?


En vandopsamler er vel egentlig bare et fancy ord for en tønde eller tank, du bruger til at opsamle det regnvand, der falder på dit tag. Opsamlerne fås til flere temperamenter, og det kan være alt fra en lille regnvandstønde for enden af nedløbsrøret over større palletanke til store, nedgravede anlæg.

Det er kun tagvand, vi samler på, for det er for problematisk med vandkvaliteten, når det først har været på den forurenede jord. Dit tag bør heller ikke være alt for giftigt, og det vil sige, at slidte asbesttage, kobber- og zinktage og nye tagpaptage ikke er de optimale steder at opsamle regnvandet.

Nogle bruger regnvandet til lidt vanding i haven i de tørre perioder og måske en lille bilvask fra tid til anden, mens andre går helhjertet ind for sagen og tilslutter vandopsamleren til både toiletter og vaskemaskiner. 

Hvad er fordelene ved at genbruge regnvand?


Der er mange fordele i at genanvende regnvandet, og den største er helt klart, at du sparer på ressourcerne. Du kan nemlig spare cirka 40 procent af dit vandforbrug ved at bruge regnvandet i husholdningen, og det kan naturligvis også mærkes på pengepungen på længere sigt.

Du kan bruge regnvandet til toiletskyl og tøjvask, og her er det faktisk bedre end almindeligt postevand til formålet. Der er nemlig ikke kalk i regnvand, og det er noget, cisterner, kummer og varmelegemer er taknemmelige for. Det betyder, du slipper lidt nemmere om rengøringen, ligesom din vaskemaskine tager et par års ekstra slid på den konto. Vasker du bil i regnvand, kan du også slippe for at stå med vaskeskindet for at undgå kalkpletter.

Tager vi brillerne med det store overblik på, er det en kæmpe fordel at bruge dit regnvand konstruktivt. Det betyder nemlig, at vores kloakker får taget lidt af presset, når de store mængder regn falder. Det betyder også, at der ikke skal pumpes godt grundvand op, hver gang du trækker ud i toilettet.

Endelig er en mindre vandopsamler, som en tønde eller palletank, hverken dyr eller svær at installere, så du kan hurtigt komme i gang med at tanke gratis ferskvand til haven i de tørre perioder - hvis du da ikke er løbet for regnvand i depoterne i mellemtiden.

Relaterede produkter

Hvad er ulemperne?


Vi kommer ikke udenom, at det er en dyr og omstændelig affære med et stort setup, der er påkrævet, hvis du vil bruge regnvandet i husholdningen. Hertil skal der graves store tanke ned, laves filtre og overløbsforanstaltninger, tilsluttes pumper og trækkes særskilt rørføring ind i huset. Det tager altså nogle år, før sådan en investering har betalt sig hjem, hvis du ser på det i kroner og ører.

Du skal også stadig betale for at aflede dit spildevand, så du slipper ikke for at hoste op med dine surt tjente penge for det vand, du sender ned i kloakkerne.

Du slipper ikke nok heller ikke for at skulle supplere med postevand i perioder, hvor der ikke har faldet regn længe, og det er jo i sagens natur ikke synderligt selvforsynende.

Endelig skal du være varsom med vandet, og du skal hverken bade eller lade børnene pjaske i det, ligesom du ikke bør vande ting som krydderurter og jordbær direkte med vandet. Det kan nemlig være fyldt med alle mulige elendigheder og coli-bakterier fra turen på taget og i tagrenden. 

Sådan kommer du godt i gang med regnvandsopsamling


Start med at beslutte dig for ambitionsniveauet på din regnvandsopsamling. Er det et stort anlæg, der skal bruges i husholdningen, bør du alliere dig med fagpersoner, som kan vurdere, hvordan I griber det bedst an. Regn med, at det nok kommer til at koste dig 20.000-50.000 kroner at blive kørende med et godt regnvandsanlæg. Hvor det måske virker lidt uoverskueligt at efterinstallere i et ældre hus, er det en oplagt overvejelse at tage, hvis du bygger nyt.

Du kan måske barbere noget af prisen ved at grave ud selv, men det er et stort arbejde, du står foran, og en rask lille entrepenørmaskine gør alting meget lettere. Tilslutning af anlægget skal altid ske ved en fagmand.

Helt anderledes let og billigt forholder det sig med regnvandstønder og palletanke, som bare kræver en tilslutning til nedløbsrøret. Der findes forskellige typer af tilslutninger med forskellige fremgangsmåder for installationen, men de fleste virker ved, at du tager nedløbsrøret ned, saver et stykke af, så det passer til tilslutningen og regntøndens højde, sætter tilslutningen på - og samler sagerne igen.

Nogle tønder leveres med huller, mens andre lige skal have en tur med kopboret, inden du kan sætte slangerne til.

Husk i øvrigt, at din tønde skal op og stå på noget, så du kan komme til at tappe vand fra den. Nogle foretrækker at bygge anordninger selv, mens andre køber en plastsokkel, der passer til tønden. Din tønde og eventuelle sokkel skal i øvrigt stå nogenlunde stabilt og på et fast underlag, for tønden vejer flere hundrede kilo, når den er fuld.

Husk også at holde tønden tom om vinteren, så du ikke risikerer frostsprængninger.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto