Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Bålsted – det skal du vide


Der findes faktisk næsten ikke noget bedre end at hygge en lun sommeraften foran bålstedet eller for den sags skyld at lave mad over bål i løbet af sommeren. Et bålsted indbyder til hyggelige timer med dem, du har kær, og der er efterhånden flere og flere, som har bålsteder og bålpladser i baghaven.

I denne guide kommer vi med en række gode råd til valg af bålsted. Vi vender forskellige typer bålsteder og kigger ikke mindst på sikkerheden og reglerne omkring bålsteder i haven. Slutteligt undersøger vi, hvilke fliser der egner sig bedst til et bålsted, både når det kommer til rengøring og varme.

Hvilke typer bålsteder findes der?


Der findes et væld af forskellige bålsteder, herunder bålfade, på markedet, og det skyldes én ting: Danskerne er vilde med bålsteder. Det betyder naturligvis også, at der er mange produkter fra forskellige producenter, og det kan indimellem være en jungle at finde rundt i. Bålstederne adskiller sig ikke kun fra hinanden rent æstetisk, men også rent funktionelt. Du finder eksempelvis bålsteder i stål, bålsteder i smedejern og bålsteder i støbejern, og der er selvfølgelig fordele og ulemper ved alle tre typer. Valg af bålsted afhænger af dit temperament og brug, og i dette afsnit vil vi præsentere dig for tre forskellige typer bålsteder, så det forhåbentligt bliver nemmere at vælge det rigtige.

Relaterede produkter

Det simple og elegante bålfad


Der findes bålfade, som er skabt i et både let materiale og enkelt design, hvilket gør det nemt at flytte rundt, og så passer det ind i rigtig mange haver. Den lette vægt gør, at det er nemt at tage med en tur på stranden eller for den sags skyld gemme væk, hvis vejret pludseligt ikke arter sig. Bålfadet findes i et væld af forskellige design, men fælles for dem alle er typisk, at der er tale om mindre bålfade. De henvender sig især til dig, der gerne vil kunne nyde flammerne og den sagte knitren en sen aften. Denne type bålfad er typisk lavet i stål, og derfor egner det sig heller ikke til alle typer underlag. Du må eksempelvis ikke sætte det på en træterrasse eller græs.

Det robuste bålfad


Søger du derimod et bålfad, der ikke blot spreder hyggelig stemning, men hvor familien også kan samles og lave snobrød og riste skumfiduser, så er de mere robuste af slagsen et oplagt valg. Et robust stålfad er typisk ikke bare større, men også lavet i et materiale, som ikke begrænser placeringen af det. Et robust bålfad kan eksempelvis være lavet i støbejern og have en fod i granit. Med et robust bålfad er du sikret et bålfad, som er meget stabilt, og som ikke vælter lige så let som andre modeller. Det er det perfekte valg for børnefamilier, der søger et alsidigt, holdbart og stabilt bålfad i haven, hvor de kan lave mad og hygge flere timer.

Dekorative bålfade


Det traditionelle bålfad falder ikke i smag hos alle, og derfor findes der selvfølgelig også andre, mere kreative og kunstneriske bålfade på markedet. Du finder både bålfade, som tager form som en decideret havepejs, et ekstraordinært bålfad formet som jordkloden eller et multifunktionelt bålfad, som er beregnet til, at du kan lave mad over bål. Fælles for dem alle er, at de bidrager med noget helt andet til din have eller terrasse – både rent æstetisk og funktionelt. Dekorative bålfade skaber varme og en hyggelig stemning på en helt unik måde, og mange bålfade er ikke nødvendigvis beregnet til madlavning, men skal derimod ses som en lille installation.

Materialer – fordele og ulemper


Ovenfor har vi gennemgået tre forskellige typer bålfade, som både kan lune og pryde i haven. Du finder både firkantede, runde, høje og lave bålfade, og valget afhænger i særdeleshed af brug og smag. Lad dig inspirere af vores mange bålsteder og ikke mindst tilbehøret dertil, som giver dig masser af hyggelige stunder i haven.

Når det gælder køb af bålfad, vil du dog hurtigt se, at det ikke kun drejer sig om størrelsen og formen, men derimod også om materialet. Du finder nemlig bålfade i et væld af materialer, hvoriblandt bålfade i støbejern og stål er de mest populære. Det er ikke uden grund, og derfor findes der også et stort udvalg af begge materialer. Der er klare fordele og ulemper ved begge materialer, og for at gøre valget nemmere for dig giver vi dig et overblik over, hvad der kendetegner bålfade i de to materialer.

Et bålfad i stål er karakteriseret ved:


  • lav vægt, som gør det nemt at flytte rundt.
  • et stilrent og dekorativt udtryk.
  • imponerende holdbarhed og slidstyrke.
  • intet behov for vedligeholdelse.
  • at være skabt i rustfrit eller overfladebehandlet stål.

Et bålfad i støbejern er karakteriseret ved:


  • et rustikt, rent og råt udtryk.
  • at være robust og stabilt.
  • kun at skulle rengøres med stålbørste et par gange om året for at undgå rust.
  • med tiden at få en smuk og unik patina.
  • en god holdbarhed, så længe det opbevares i tørvejr.

Placeringen og størrelsen på dit bålsted


Størrelsen og placeringen af dit bålsted afhænger især af, hvad du gerne vil bruge det til, hvor stor din have er, og hvordan den er indrettet. Først og fremmest skal alle bålsteder på mindre end 120 cm placeres minimum ti meter fra bygninger, hvorfor det sætter nogle begrænsninger for, hvor du kan placere det. Har du et let bålfad i stål, kan du dog flytte rundt på det og placere det, som det passer dig.

Det bliver til gengæld en smule mere tricky med bålfade i støbejern. Derfor bør du nøje overveje, hvor du placerer dit bålfad i støbejern.

Du kan vælge at gøre noget ud af placeringen af dit bålsted, hvis du har plads i haven. Ved at placere det et fast sted i haven kan du skabe en lille oase bestående af havemøbler og krukker med blomster.

På den måde har du et samlingspunkt i haven, hvor I kan søge hen og lave snobrød, skumfiduser eller popcorn og eventuelt nyde flammernes skær og varme en sen sommeraften. Du kan dog også blot vælge at finde dit bålfad frem, når du har lyst, og placere det, alt efter hvordan vind og vejr arter sig. Visse bålfade er endda lavet med håndtag og/eller låg, der gør dem nemme at flytte rundt på eller tage med på stranden eller i sommerhus.

Alt afhængigt at størrelsen på dit bålsted er der en række forskellige sikkerhedsmæssige regler, du skal overholde, og dem kan du læse mere om i næste afsnit.

Sikkerhed omkring dit bålsted


I 2018 havde vi en meget varm og tør sommer, der resulterede i et grill- og afbrændingsforbud i alle landets kommuner. I al sin enkelthed betød det, at man hverken måtte tænde op i en grill, et bålfad eller lignende. Det skyldtes, at sikkerheden ikke var god nok, eftersom tørken gjorde det hele til et slaraffenland, hvor gnister og flammer kunne boltre sig og risikere at gøre stor skade.

Det er et eksempel på, hvor vigtigt det er, vi respekterer reglerne omkring brandsikkerhed og ikke mindst tager højde for størrelse, sikkerhedsafstand og vindforhold. Hvis du endnu ikke kender dem, så fat mod! Vi gennemgår dem grundigt i dette afsnit.

Regler for mindre bål


Hvis du blot har planer om at lave et lille bål, enten frit eller i bålfad, må det højst have en diameter på 120 cm. 

  • Bålstedet skal placeres mindst ti meter fra bygninger, og hvis bygningerne har stråtækte tage, skal det placeres mindst 15 meter væk.
  • Bålstedet skal placeres mindst 15 meter fra nåletræsbevoksning og generelt letantændelig vegetation.
  • Bålstedet skal placeres mindst 15 meter fra letantændelige samt brandfarlige eller brandnærende stoffer.
  • Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind skal afstanden fordobles i den retning, vinden blæser. Det vil sige, at ved vestenvind skal afstanden fordobles mod øst, da det er den retning, gnister fra bålet flyver.
  • Ved vindhastigheder på over 10,7 m/s er det ikke tilladt at lave et bål.
  • Hvis dit bål er mindre end 80 cm i diameter, må du gerne placere det tættere på bygninger end de 10 meter. Naturligvis forudsat, at bygningerne ikke har stråtag.

Hvilke typer fliser må bruges ved et bålsted?


Vil du gerne anlægge et bålsted i haven, skal du naturligvis først og fremmest tænke over placeringen, men dernæst kommer valg af fliser. Det er nemlig ikke alle typer fliser, der egner sig til bålsteder.

Granitsten, flintesten, sandsten og generelt porøse sten er ikke varmesikre, og derfor skal du sørge for at bygge dit bålsted af hårde betonsten eller stentyper.
Hvilke fliser tåler syreholdige rengøringsmidler?

Når bålstedet har været brugt et par gange, kan det godt sætte sine spor på fliserne. Her har du to muligheder: Du kan acceptere, at der er brugsspor, eller du kan give dig i kast med at rengøre fliserne.

Hvis du vælger sidstnævnte, virker det naturligt og ikke mindst fristende for mange at give sig i kast med syreholdige rengøringsmidler i kampen mod de sorte spor. Først skal du dog undersøge, hvorvidt dine fliser overhovedet kan tåle syreholdige rengøringsmidler.

Lavasten, glasmosaik, granit, glaserede keramiske fliser og uglaserede keramiske fliser tåler alle syreholdige midler, mens fliser som terrazzo, marmor, cement, skifer og travertin ikke tåler syreholdige rengøringsmidler som eksempelvis kaustisk soda.

Det er dog slet ikke nødvendigt at bruge syreholdige rengøringsmidler. Der findes nemlig en række simple råd til, hvordan du effektivt kan komme snavs på dine fliser til livs.

Hvis dine fliser omkring bålstedet er meget snavsede, kan du give dig i kast med en højtryksrenser. Du skal blot tilslutte den varmt vand og påføre et universalrengøringsmiddel på fliserne. Derefter spuler du fliserne med højtryksrenseren, men sørg for at arbejde i store, bløde bevægelser, så du ikke risikerer at spule fugesandet væk.

Er der stadig snavs, eller har du ikke adgang til en højtryksrenser, kan du med fordel tage fat i kost og spand. Det eneste, du skal bruge, er en kost med en hård børste, en spand med varmt vand og universalsæbe – samt ikke mindst nogle gode overarme. Nu skal der nemlig skrubbes godt på fliserne, indtil snavs og skidt er væk.

Relaterede produkter

Inspiration til valg af fliser til bålstedet


Ud over at du naturligvis skal vælge fliser, der er egnet til udendørsbrug, såsom terrassefliser, og som kan klare at blive udsat for varme fra bålstedet, skal du selvfølgelig også vælge fliser, der passer til havens stil. Der findes et væld af fliser i forskellige farver, mønstre, størrelser og former, som kan bruges udenfor.

Vil du eksempelvis gerne anlægge et bålsted, som er inspireret af sydeuropæiske terrasser og farver, bør du kigge nærmere på fliser i terrakotta og jordfarver og eventuelt med mønstre. Du kan med fordel kombinere store og små fliser og dermed skabe kontraster og liv på terrassen. Vær dog bevidst om, at flisestørrelserne helst skal passe sammen, da det giver et mere harmonisk og roligt udtryk. Helt konkret betyder det, at bredden af to små fliser skal svare til bredden af én stor flise. Ved at vælge fliser med mønstre kan du gøre bålstedet mere spændende, men du skal dog også passe på. Komplicerede mønstre kan nemlig hurtigt virke rodet og skabe uro. Det gælder især, hvis dit bålsted er lille.

Vil du derimod gerne anlægge et stilrent bålsted inspireret af den skandinaviske tilgang til design, er større fliser i mørkere nuancer som grå og sort at foretrække. Derudover skal du vælge simple former som kvadrater eller rektangler. Lange fliser på højkant vil få bålstedet til at syne længere, mens vandrette fliser vil få det til at syne bredere. Sørg også for, at fugerne passer sammen i bredden og mødes, så det harmoniske, rolige og enkle udtryk bevares.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto